ΗΠΑ: Από το Καπιτώλιο στην εισβολή στην οικία Πελόζι - «Υψηλή επαγρύπνηση» και φόβοι για τις επερχόμενες εκλογές

ΗΠΑ: Από το Καπιτώλιο στην εισβολή στην οικία Πελόζι - «Υψηλή επαγρύπνηση» και φόβοι για τις επερχόμενες εκλογές

Εντονη εξτρεμιστική συμπεριφορά έδειχνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δράστης της επίθεσης - Το FBI στις έρευνες - Γιατί είχαν χαλαρώσει τα μέτρα ασφαλείας

pelosi_epithesi_xr
Σε μια εξαιρετικά τεταμένη περίοδο στο εσωτερικό τους εισέρχονται οι ΗΠΑ, καθώς η χθεσινή επίθεση κατά του συζύγου της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι στην κατοικία του ζεύγους, στο Σαν Φρανσίσκο, ξύπνησε απότομα μνήμες στην αμερικανική κοινωνία από την εισβολή στο Καπιτώλιο, την 6η Ιανουαρίου του 2021.

Το ενδεχόμενο ενός νέου - και ανεξέλεγκτου- διχασμού στις ΗΠΑ επιτείνουν οι ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, οι οποίες θα κριθούν οριακά στις κάλπες κατά τους αναλυτές, προκαλώντας ταυτόχρονα βαθιά ανησυχία στο πολιτικό σύστημα της χώρας, σε συνδυασμό με τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βίαιου εξτρεμισμού.

Κορυφαίο εξ’ αυτών αποτέλεσε ο τραυματισμός του 82χρονου, Πολ Πελόζι, συζύγου της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και τρίτης πολιτειακής παράγοντα των ΗΠΑ (δεύτερη μετά την Κάμαλα Χάρις στη διαδοχή του Λευκού Οίκου) από έναν 42χρονο εξτρεμιστή κατά πληροφορίες, που εισέβαλε ξαφνικά στο σπιτι του ζεύγους.

Ο φερόμενος ως δράστης επιτέθηκε κατά του Πολ Πελόζι με σφυρί, καθώς αναζητούσε την Πρόεδρο της Βουλής, φωνάζοντας μέσα στο σπίτι: «Πού είναι η Νάνσυ; Πού είναι η Νάνσυ;». Κατά την επίθεση κατά του Πολ Πελόζι, ο δράστης επιχείρησε ακόμη να τον δέσει «μέχρι να επιστρέψει η Νάνσυ στο σπίτι», ενώ όταν έφτασε η αστυνομία, ο δράστης έλεγε ότι «περιμένει τη Νάνσυ».

Με την ακινητοποίηση του δράστη από τις Αρχές, ο Πολ Πελόζι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε «επιτυχή χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση ενός κατάγματος κρανίου και σοβαρών τραυματισμών στο δεξί του χέρι και τα χέρια», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Προέδρου, προσθέτοντας πως οι γιατροί αναμένουν ότι ο Πολ Πελόζι θα αναρρώσει πλήρως.

Από πλευράς της, η Εισαγγελία του Σαν Φρανσίσκο δήλωσε ότι οι Αρχές δεν έχουν ακόμη καθορίσει το κίνητρο της επίθεσης, λέγοντας ότι «είναι μέρος της εν εξελίξει έρευνας» και ότι «μερικές από αυτές τις λεπτομέρειες για το τι συνέβαινε στην σπίτι πριν φτάσει η αστυνομία είναι ακόμα πράγματα που προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε».

Κατά πληροφορίες, η Νάνσι Πελόζι μπόρεσε να μιλήσει με τον σύζυγό της μετά την επίθεση και πριν οδηγηθεί στο χειρουργείο, ενώ μετέβη αεροπορικώς στο Σαν Φρανσίσκο με την οικογένειά της, προκειμένου να μείνει κοντά στο σύζυγό της χθες, στο νοσοκομείο.

«Η Πρόεδρος και η οικογένειά της είναι ευγνώμονες για την υποστήριξη και τις προσευχές από φίλους, ψηφοφόρους και ανθρώπους σε όλη τη χώρα. Η οικογένεια Πελόζι είναι απίστευτα ευγνώμων σε ολόκληρη την ιατρική ομάδα του κ. Πελόζι και τους αξιωματικούς επιβολής του νόμου που ανταποκρίθηκαν στην επίθεση», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπός της, περιφρουρώντας την ιδιωτικότητα των στιγμών.

Κίνηση σωτηρίας

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο αναγνώρισε τον 42χρονο Ντέιβιντ ΝτεΠάπ ως ύποπτο και παρείχε μια περιγραφή του τι αντίκρισαν οι αξιωματικοί, όταν έφτασαν στο σημείο. Το κρίσιμο για τη σωτηρία του Πολ Πελοζι, κατά τις Αρχές, υπήρξε το τηλεφώνημα που το θύμα έκανε κατά την αρχή της επίθεσης στο 911 εν αγνοία του δράστη, καθώς κατάφερε να διατηρήσει ανοιχτή τη γραμμή χωρίς να γίνει αντιληπτός και μιλώντας με κώδικες, να κινητοποιήσει το χειριστή της γραμμής που άκουγε ότι κάτι δεν πάει καλά στο σπίτι της Προέδρου. Συνακόλουθα, ο χειριστής του τηλεφωνικού κέντρου έστειλε την αστυνομία, για να ελέγξει το σπίτι στα επόμενα δύο λεπτά. Το όλο περιστατικό έχει καταγράφει και σε κάμερα ασφαλείας του σπιτιού.

«Εκτός πραγματικότητας» ο δράστης

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο, ως δράστης της επίθεσης κατά του Πολ Πελόζι φέρεται ο 42χρονος Ντέιβιντ ΝτεΠάπ, ο οποίος εμφάνιζε το τελευταίο διάστημα μια έντονη εξτρεμιστική συμπεριφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με εμφανή ροπή προς θεωρίες συνωμοσίας, όπως η QAnon, την πανδημία και τα εμβόλια Covid, τις αιτιάσεις περί νοθείας στις εκλογές του 2020 και την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου.

Παρόλα αυτά, δεν ήταν «γνωστός» στην αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ και δεν βρισκόταν σε καμία ομοσπονδιακή βάση δεδομένων που παρακολουθούσε απειλές, ενώ στην έρευνα της εισβολής στην οικία Πελόζι συμμετέχει πλέον και το FBI. Ένα από τα πεδία των ερευνών αποτελεί το γεγονός ότι ο δράστης μπήκε στην κατοικία από το πίσω μέρος του σπιτιού, αλλά απουσία της Πρόεδρου, όποτε και χαλαρώνουν τα μέτρα ασφαλείας, λεπτομέρεια που δεν ήταν ευρέως γνωστή.

Σοκ στην Ουάσιγκτον

Την ίδια ώρα, η επίθεση κατά του Πολ Πελόζι έπεσε ως κεραυνός στην Ουάσιγκτον, πυροδοτώντας ένα ντόμινο ευχών και πρωτίστως διακομματικής καταδίκης στο Κογκρέσο. Η χρονική απόσταση, μάλιστα, που χωρίζει το συμβάν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, όποτε κρίνεται κυρίως το Κογκρέσο, αυξάνουν τους φόβους για έναν κύκλο πολιτικής βίας προς τα μέλη του, ιδίως μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, αλλά και σειράς από μεμονωμένα περιστατικά που ακολούθησαν.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μίλησε με την Πρόεδρο Πελόζι, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Ο Πρόεδρος προσεύχεται για τον Πολ Πελόζι και για όλη την οικογένεια της Προέδρου Πελόζι. Σήμερα το πρωί τηλεφώνησε στην Πρόεδρο Πελόζι για να εκφράσει την υποστήριξή του μετά από αυτή τη φρικτή επίθεση», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ. Και συνέχισε: «Είναι επίσης πολύ χαρούμενος που αναμένεται πλήρης ανάρρωση. Ο Πρόεδρος συνεχίζει να καταδικάζει κάθε βία και ζητά να γίνει σεβαστή η επιθυμία της οικογένειας για ιδιωτικότητα».

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ δήλωσε μέσω Twitter ότι είναι «τρομοκρατημένος και αηδιασμένος» από την είδηση ότι ο Πολ Πελόζι δέχτηκε επίθεση στο σπίτι του. «Ευχαριστώ που ακούω ότι ο Πολ βρίσκεται σε καλό δρόμο για πλήρη ανάρρωση και ότι οι αρχές επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας του Καπιτωλίου, ασχολούνται με την υπόθεση», είπε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής. Ομοίως και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή, Κέβιν ΜακΚάρθι, επικοινώνησε με την Πρόεδρο Πελόζι μετά την επίθεση, «για να πληροφορηθεί για τον Πολ και είπε ότι προσεύχεται για πλήρη ανάρρωση και είναι ευγνώμων που συνέλαβαν τον δράστη», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

QAnon, αντισημιτισμός και νοθεία

Αποξενωμένος επί χρόνια από την οικογένειά του στον Καναδά και «εκτός επαφής με την πραγματικότητα» για όσους τον είχαν συναναστραφεί τελευταία, ο δράστης της επίθεσης κατά του Πολ Πελοζι επιδιδόταν με πάθος στο σχολιασμό στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδίδοντας θεωρίες συνωμοσίας με επίκεντρο την παγκόσμια τάξη, την πανδημία, την κοινότητα LGBTQ και τον αντισημιτισμό.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2013 στο San Francisco Chronicle, ο 42χρονος εμφανιζόταν ως «κατασκευαστής κοσμημάτων κάνναβης» πολύ χαμηλών τόνων τότε, για να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε διαπρήσιο ρήτορα των θεωριών συνωμοσίας, αλλά και της επικαιρότητας των ΗΠΑ, σχολάζοντας κατά το CNN, ότι η δίκη του πρώην αστυνομικού που δολοφόνησε τον George Floyd ήταν «ένα σύγχρονο λιντσάρισμα», υποδεικνύοντας ψευδώς ότι ο Floyd πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Μάλιστα, φέρεται να διατηρούσε και προσωπικό ιστολόγιο με τις απόψεις του, αναρτώντας βίντεο και φωτογραφίες, σε μία εκ των οποίων φαίνεται η Νάνσυ Πελόζι να κουνάει ένα σφυρί κατά τη διάρκεια μιας από τις παραπομπές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη.

Πληθαίνουν τα κρούσματα

Η επίθεση κατά του Πολ Πελόζι, ωστόσο, έφερε μοιραία στην επιφάνεια την «έκρηξη» απειλών κατά μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ιδίως μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, γεγονός που έχει αναστατώσει τα νομοθετικά σώματα, καθώς οι απειλές στέφονται ευθέως και κατά των οικογενειών τους. Η έλλειψη ομοσπονδιακής προστασίας έχει ωθήσει, σε μεγάλο βαθμό λόγω του κοινωνικού κλίματος, τους βουλευτές και τους Γερουσιαστές των ΗΠΑ σε μορφές ιδιωτικής φύλαξης και ενίσχυσης της ασφαλείας τους από τα τοπικά αστυνομικά τμήματα των περιφερειών τους, καθώς η αγριότητα των απειλών, όπως στην περίπτωση του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή, Αντάμ Κίνζινγκερ ότι θα δολοφονήσουν το μικρό παιδί του, έχει τρομοκρατήσει τα μέλη του Κογκρέσου, δεδομένου ότι το πρωτόκολλο ασφαλείας δεν προστατεύει τα μέλη της οικογένειάς τους, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους.

Ανησυχούν οι Αρχές

Την έντονη ανησυχία του για εντεινόμενα φαινόμενα βίαιου εξτρεμισμού με αφορμή τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου δεν κρύβει και το FBI, θεωρώντας ότι αυτές αποτελούν «αυξημένη απειλή». Σε κοινή έκθεση που επιμελήθηκαν το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το FBI, η Αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ και το Εθνικό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο, αναφέρεται ότι οι αντιλήψεις για εκλογική νοθεία πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αυξημένες απειλές βίας.

«Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, οι αντιλήψεις περί εκλογικής νοθείας και δυσαρέσκειας με τα εκλογικά αποτελέσματα πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αυξημένες απειλές βίας εναντίον ενός ευρέος φάσματος στόχων – όπως ιδεολογικοί αντίπαλοι και εργαζόμενοι στις εκλογές», αναφέρεται σχετικά στην έκθεση. Και προσθέτει: «οι

μόνιμες αντιλήψεις περί εκλογικής νοθείας που σχετίζονται με τις γενικές εκλογές του 2020 συνεχίζουν να συμβάλλουν στη ριζοσπαστικοποίηση ορισμένων βίαιων εξτρεμιστών και πιθανότατα θα «αυξάνουν την ευαισθησία τους σε τυχόν νέους ισχυρισμούς που θεωρούνται ότι επιβεβαιώνουν την πεποίθησή τους ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι διεφθαρμένες». Στην κατεύθυνση αυτή, το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης συνέστησε «υψηλή επαγρύπνηση» τις τελευταίες ημέρες της ενδιάμεσης εκλογικής περιόδου, για παν ενδεχόμενο.




Ειδήσεις σήμερα:

Ευρυτανία: Τραγικό τέλος στην αναζήτηση του αστυνομικού - Βρέθηκε νεκρός στην Τρύπα Τατάρνας

Βαρυμπόμπη: Σαφάρι της ΕΛ.ΑΣ. για να βρεθεί ο 26χρονος που μαχαίρωσε 15 φορές τον επιχειρηματία Γιάννη Μάρκου

Καλλιθέα: Φονικό για ασήμαντη αφορμή - Ο πυγμάχος σκότωσε τον 76χρονο και... πήγε για καφέ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης