Πόλεμος στην Ουκρανία: Κουβέρτες και γεννήτριες ζητά από τη Δύση ο δήμαρχος του Κιέβου - «Θα πεθάνουμε από το κρύο»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κουβέρτες και γεννήτριες ζητά από τη Δύση ο δήμαρχος του Κιέβου - «Θα πεθάνουμε από το κρύο»

Οι ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας οδηγούν σε νέα ανθρωπιστική κρίση - Πώς οι χαμηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκβαση του πολέμου

Collage_Maker-29-Oct-2022-03_21-AM
Απελπισμένη έκκληση στη Δύση για βοήθεια προς στη χώρα του, που αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τον δυσκολότερο εχθρό, τον ψυχρό χειμώνα, κάνει μέσω της βρετανικής εφημερίδας Telegraph ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας ζητά επειγόντως από τους συμμάχους της Ουκρανίας να στείλουν κουβέρτες και γεννήτριες, που θα κρατήσουν ζεστούς τους συμπατριώτες του.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε τις ζωές του λαού μας και για να τον προστατέψουμε. Όμως, αυτός ο χειμώνας θα είναι μια τεράστια πρόκληση για μας», δήλωσε ο 51χρονος δήμαρχος του Κιέβου, επισημαίνοντας πως οι αυξανόμενες επιθέσεις των Ρώσων στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας θα οδηγήσουν την Ουκρανία στο χείλος μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου σχεδόν το ένα τρίτο των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία είχαν καταστραφεί από επιθέσεις ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο Κίεβο οι κάτοικοι έχουν δεχθεί προειδοποιήσεις για «ισχυρή κατάρρευση» του δικτύου ηλεκτροδότησης στην ουκρανική πρωτεύουσα εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών ενώ το ερώτημα όλων είναι αν το σύστημα θα αντέξει τους επόμενους μήνες με το βαρύ ψύχος που αναμένεται στη χώρα. Τις προσεχείς ημέρες η θερμοκρασία τη νύχτα σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας προβλέπεται πως θα πέσει στους -20 βαθμούς Κελσίου ενώ πολλοί κάτοικοι έχουν καταφύγει σε κτήρια χωρίς φυσικό αέριο με την ηλεκτρική ενέργεια να είναι το μόνο μέσο για να θερμάνουν τον χώρο τους.



Κλείσιμο
Γνωστός με το προσωνύμιο «δόκτωρ σιδερένια γροθιά» ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε στην Telegraph πως ο πόλεμος του Πούτιν δεν είναι πλέον ένας πόλεμος κατά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αλλά ένας πόλεμος κατά των πολιτών της Ουκρανίας, που με όπλο το ψύχος του χειμώνα έχει στόχο να τους οδηγήσει στην υποταγή. Ο Βιτάλι Κλίτσκο με τους συνεργάτες του έχει κατορθώσει να προμηθευτεί γεννήτριες και μέχρι σήμερα έχει οργανώσει 1.000 σημεία στο Κίεβο, όπου οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται για να ζεσταίνονται. Όμως, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει ο δήμαρχος ανησυχεί πως έρχονται δύσκολες μέρες για τους κατοίκους, αν και φιλανθρωπικές οργανώσεις από το εξωτερικό δεν σταματούν την παροχή βοήθειας στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ο ίδιος, αποκάλυψε πως πρόσφατα φιλανθρωπική οργάνωση από τη Γερμανία προσέφερε στο δήμο ένα πυροσβεστικό όχημα και δύο ασθενοφόρα.



«Αυτό δεν είναι πόλεμος, ο πόλεμος έχει κανόνες... είναι γενοκτονία»

Ο Βιτάλι Κλίτσκο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους συμμάχους της Ουκρανίας στη Δύση αλλά παραπονέθηκε πως η ανθρωπιστική και η στρατιωτική βοήθεια φτάνει με «πολύ αργούς ρυθμούς». Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η Ουκρανία χρειάζεται απελπισμένα βαρύ οπλισμό και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, τόνισε πως η χώρα έχει ανάγκη, επίσης, από κουβέρτες, χειμωνιάτικα ρούχα και γεννήτριες, ώστε να επιβιώσουν οι πολίτες κατά την διάρκεια του βαρύ χειμώνα. Όσο για τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε: «Ο Πούτιν είναι ψεύτης. Από την αρχή δεν πρόκειται για ειδική στρατιωτική αποστολή. Δεν είναι πόλεμος - ο πόλεμος έχει κανόνες: ποτέ δεν αγγίζεις γυναίκες ή παιδιά. Αυτό είναι γενοκτονία».

Ο δήμαρχος του Κιέβου ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική από το 2005 και συνδύασε την ενασχόληση με την πυγμαχία και τον αθλητισμό μέχρι που αποσύρθηκε οριστικά από τα ρινγκ το 2013. Το 2011 μαζί με τον αδελφό του Βλαντιμίρ, επίσης πυγμάχο, κατέκτησαν το ρεκόρ Γκίνες ως το ζευγάρι αδελφών με τις περισσότερες νίκες σε αγώνες βαρέων βαρών. Ο Βιτάλι Κλίτσκο είναι δήμαρχος Κιέβου από τον Ιούνιο του 2014.





Ειδήσεις σήμερα:

Ευρυτανία: Τραγικό τέλος στην αναζήτηση του αστυνομικού - Βρέθηκε νεκρός στην Τρύπα Τατάρνας

Βαρυμπόμπη: Σαφάρι της ΕΛ.ΑΣ. για να βρεθεί ο 26χρονος που μαχαίρωσε 15 φορές τον επιχειρηματία Γιάννη Μάρκου

Καλλιθέα: Φονικό για ασήμαντη αφορμή - Ο πυγμάχος σκότωσε τον 76χρονο και... πήγε για καφέ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης