Βέλγιο: Μπορούμε να «παγώσουμε» τις τιμές, αλλά μόνο σε ευρωπαϊκή κλίμακα, τονίζει ο πρωθυπουργός

Βέλγιο: Μπορούμε να «παγώσουμε» τις τιμές, αλλά μόνο σε ευρωπαϊκή κλίμακα, τονίζει ο πρωθυπουργός

Σε αντίθετη περίπτωση, ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο προβλέπει καταστροφή - Πρέπει να συνασπιστούμε όλοι μαζί, πληρώνοντας τη διαφορά της τιμής μονομερώς θα ήταν καταστροφικό, εξήγησε σε συνέντευξη του στη «Le Soir»

ntekroo
«Η μόνη λύση για το "πάγωμα" των τιμών είναι σε ευρωπαϊκή κλίμακα», τονίζει ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλόφωνη εφημερίδα "Le Soir" και η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

«Παραμένω πεπεισμένος ότι η μόνη λύση είναι το πάγωμα των τιμών σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Ήμασταν δύο ή τρεις χώρες που το υποστηρίξαμε αυτό στις Βερσαλλίες τον Μάρτιο, τώρα είμαστε 23 ή 24 χώρες και υπάρχει μια σημαντική προθεσμία στην Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα. Ελπίζω να φτάσουμε εκεί», δηλώνει ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς τι θα κάνει το Βέλγιο αν τελικά δεν υπάρξει λύση σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, ο Αλεξάντερ ντε Κρόο απαντά: «Θα μπορούσαμε ίσως να προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε έναν συνασπισμό με χώρες που υπερασπίζονται την ίδια επιλογή. Το να το κάνουμε όμως μονομερώς πληρώνοντας τη διαφορά τιμής, θα μας καταστρέψει».

Συνεχίζοντας, ο Βέλγος πρωθυπουργός τονίζει: «Πριν από ένα μήνα είχα στείλει ένα κάπως ζοφερό μήνυμα, είχα πει ότι θα έχουμε δύσκολους χειμώνες. Ειλικρινά, δεν βλέπω πολλά θετικά, βλέπω κυρίως αρνητικά μέχρι στιγμής. Θα είναι ίσως πέντε δύσκολα χρόνια, αλλά αν οργανωθούμε καλά, μπορούμε επίσης να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός, έως 20 χρόνια, σε πολλούς τομείς: μείωση της ζήτησης ενέργειας, περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στα ενεργειακά δίκτυα, επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας…»

Παρά τις επιπτώσεις της κρίσης, ο Βέλγος πρωθυπουργός λέει «όχι» σε θεραπείες σοκ, φέρνοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή το χειρισμό της Βρετανίδας ομολόγου του. «Είμαστε σε πυκνή ομίχλη, και όταν βρισκόμαστε σε πυκνή ομίχλη, πρέπει να οδηγούμε προσεκτικά, να μειώνουμε ταχύτητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο να παγώσει μια χώρα μόνη της τις τιμές της ενέργειας, διότι θα ήταν πολύ υψηλό το κόστος για τα δημόσια οικονομικά. «Κι εμείς παγώνουμε τις τιμές στο Βέλγιο εγγυώντας ένα βασικό πακέτο κατανάλωσης, με ρυθμιζόμενη τιμή, και η επιπλέον κατανάλωση που κοστίζει περισσότερα, βοηθά στη χρηματοδότηση του μοντέλου. Υπάρχει ρυθμιστικό αποτέλεσμα. Αλλά το πραγματικό πάγωμα, χωρίς δημοσιονομική αποζημίωση των κρατών, δεν βλέπω πώς αλλιώς μπορεί να εφαρμοστεί, αν όχι σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Κλείσιμο
Αναφερόμενος, τέλος, στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρές ενεργοβόρες επιχειρήσεις (π.χ. αρτοποιεία, μαγαζιά με ψυγεία κ.α.), παραδέχεται ότι πολλά μικρά μαγαζιά είναι στα πρόθυρα να σταματήσουν να λειτουργούν. «Έχουν ληφθεί άμεσα μέτρα για τον ενεργειακό λογαριασμό από τις Περιφέρειες, προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών με ένα φάκελο του ενός δισεκατομμυρίου. Αν όμως οι τιμές δεν πέσουν, τους επόμενους μήνες, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Και υπάρχει κίνδυνος μαζικής αποβιομηχάνισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επειδή σε άλλα μέρη του κόσμου οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες. Γι' αυτό καλώ για λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διαφορετικά, σε έξι μήνες, οι επιπτώσεις ίσως να είναι μη αναστρέψιμες».

Πηγή: Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις σήμερα:

Βιασμός 12χρονης: «Μου είπε ότι ήταν 17 χρονών και την πίστεψα» λέει ο 33χρονος που συνελήφθη για δύο βιασμούς της ανήλικης

Σωτήρης Τσιόδρας: Τρία κακά και ένα καλό σενάριο για το μέλλον της πανδημίας - Πότε θα χρειαστούμε νέα εμβόλια

Από τον Μπάντι μέχρι τον Ντάμερ - Οι serial killers έχουν «κυριεύσει» τη μικρή οθόνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης