Γαλλία - Μακρόν: Απειλεί με «έφοδο» στις αποθήκες καυσίμων και επίταξη προσωπικού τους απεργούς διυλιστηρίων

Γαλλία - Μακρόν: Απειλεί με «έφοδο» στις αποθήκες καυσίμων και επίταξη προσωπικού τους απεργούς διυλιστηρίων

Οι Γάλλοι οδηγοί έχουν γίνει «θύματα» των μισθολογικών απαιτήσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων, τόνισε η πρωθυπουργός - Ελλείψεις καταγράφονται στο ένα τρίτο των πρατηρίων, η χώρα έχει παραλύσει

26305475
Έτοιμη να παρέμβει είναι η γαλλική κυβέρνηση για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκληθεί λόγω των συνεχών απεργιών σε διυλιστήρια της χώρας που διαρκούν σχεδόν δύο εβδομάδες.

Η κυβέρνηση Μακρόν κάνει συνεχείς εκκλήσεις στου απεργούς να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να άρουν τον αποκλεισμό των διυλιστηρίων, την ώρα που το μεγαλύτερο συνδικάτο στη Γαλλία CGT και η διοίκηση της TotalEnergies όπως και της Exxon Mobile δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, γράφει ο γαλλικός Τύπος.



Τα συνδικάτα των βενζινοπωλών ζητούν αύξηση ύψους 10% για τον τρέχοντα χρόνο- 7% για τον πληθωρισμό και 3% για το μοίρασμα των υπερκερδών της εταιρείας στους εργαζομένους.

Όπως αναφέρουν οι γαλλικές εφημερίδες «Le Figaro», «Liberation» και «Le Parisien», η απεργία συνεχίζεται σήμερα σε δύο γαλλικά διυλιστήρια της Total και της Esso-ExxonMobil, αφού η συνάντηση των εργαζομένων με τη διοίκηση της εταιρείας «δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα», όπως δήλωσε ο Κριστόφ Ομπέρ, συντονιστής του CGT για την εταιρεία.



«Η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκληθεί έχοντας ως αποτέλεσμα το ένα τρίτο των πρατηρίων καυσίμων στη Γαλλία να αντιμετωπίζει ελλείψεις, προειδοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν.

Κλείσιμο
Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί «πολύ γρήγορα», η κυβέρνηση ενδέχεται «να άρει τον αποκλεισμό, να ανοίξει και πάλι την πρόσβαση στις αποθήκες καυσίμων και τα διυλιστήρια και στη συνέχεια να επιτάξει επαρκές προσωπικό, ώστε να μπορέσει να εξομαλυνθεί η κατάσταση», πρόσθεσε.



Ο ίδιος εκτίμησε ότι στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις ελλείψεις καυσίμων, η κατάσταση θα επανέλθει στο κανονικό έπειτα από «μερικές ημέρες», διαβεβαιώνοντας ότι «αυτό θα συμβεί μέσα σε 15 ημέρες», δηλαδή πριν τις σχολικές διακοπές.

«Μια μισθολογική διαφορά δεν δικαιολογεί το μπλοκάρισμα της χώρας. Η άρνηση του διαλόγου έχει μετατρέψει τους Γάλλους σε θύματα», σχολίασε χθες το βράδυ η Γαλλίδα πρωθυπουργός.

«Κάθε ένας από εμάς πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Η κυβέρνηση θα αναλάβει τις δικές της».



Εκτός από την απεργία του CGT στα δύο γαλλικά διυλιστήρια του ομίλου Esso-ExxonMobil, τα υπόλοιπα συνδικάτα είχαν υπογράψει χθες συμφωνία για το μισθολογικό.

«Υπάρχει όντως μια έγκυρη συμφωνία με την υπογραφή δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων (CFDT και CFE-CGC)», αλλά «δεν αλλάζει τίποτα στη θέση των απεργών εργαζομένων αφού είμαστε ακόμη στην ίδια πρόταση με αυτή του Σεπτεμβρίου, υποστηρίζει το συνδικάτο CGT.
Από την πλευρά της, η διοίκηση των σωματείων επισημαίνει, σε δελτίο Τύπου, ότι έχει χορηγήσει «μισθολογικό πακέτο, ύψους 6,5% το 2023 συνοδευόμενο από μπόνους «για να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών των καυσίμων».

Αυτό το 6,5% περιλαμβάνει, σύμφωνα με το CGT, μπόνους αρχαιότητας και προαγωγής.



Το συνδικάτο , ωστόσο, απαιτεί αύξηση ύψους 7,5% στον βασικό μισθό χωρίς προαγωγή και προϋπηρεσία, ενώ «όσοι δεν έχουν προαγωγή άρα και προϋπηρεσία, θα λάβουν αύξηση μόνο 5,5% στους μισθούς τους.

Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις που καταγράφονται στα καύσιμα τις τελευταίες σχεδόν δύο εβδομάδες κάνουν τους εργοδότες να ανησυχούν.
Η συνομοσπονδία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ζητήσει μέτρα από το κράτος για να εξασφαλίσει την προμήθεια καυσίμων, που περιλαμβάνουν ακόμα και επίταξη των διυλιστηρίων.

Χθες, η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν συγκάλεσε σύσκεψη για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα καύσιμα.
«Η κυβέρνηση ζητεί να αρθούν όλα τα μπλόκα χωρίς καθυστέρηση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τους αναγκάσουμε να τα άρουν», δήλωσε ο Ολιβιέ Βεράν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης συνάντησης στο Matignon, οι υπουργοί που συγκεντρώθηκαν γύρω από την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν ήλπιζαν ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην ExxonMobil θα ξεμπλοκάρει την κατάσταση στα πρατήρια καυσίμων ικανοποιώντας και το σωματείο της CGT.

Ειδήσεις σήμερα:

Κολωνός: Θεοσεβούμενος, οικογενειάρχης και με πολιτικές φιλοδοξίες ο 53χρονος που εξέδιδε τη 12χρονη 

H Μπρουκ Σιλντς στο συνέδριο του Μarie Claire: Από τη «Γαλάζια Λίμνη» των 80s, στη συγγραφέα και την ακτιβίστρια

Τζόνι Ντεπ: «Αγνώριστος» σε νέα του εμφάνιση στη Νέα Υόρκη 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης