Σκηνές χάους και οργής στα βενζινάδικα στη Γαλλία – Επιμένουν οι απεργοί στα διυλιστήρια

Σκηνές χάους και οργής στα βενζινάδικα στη Γαλλία – Επιμένουν οι απεργοί στα διυλιστήρια

Το ένα τρίτο των πρατηρίων αντιμετωπίζει προβλήματα ανεφοδιασμού – Στην ουρά για ώρες οι οδηγοί, βγήκαν μαχαίρια για την σειρά προτεραιότητας

france-gas-station-m
Μεγάλες ουρές στα πρατήρια και ελλείψεις στα καύσιμα φέρνει η απεργία στα διυλιστήρια στη Γαλλία, την ώρα που πολλοί οδηγοί «δραπετεύουν» στο γειτονικό Βέλγιο για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους.

Πολλά γαλλικά βενζινάδικα εδώ και ημέρες αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ανεφοδιασμό τους λόγω της απεργίας στα διυλιστήρια και τις αποθήκες καυσίμων των TotalEnergies και Esso-ExxonMobil.

Την Κυριακή έγινε γνωστό ότι περίπου το ένα τρίτο των πρατηρίων αντιμετώπισαν προβλήματα εφοδιασμού έναντι ποσοστού 21% το Σάββατο.
Κλείσιμο




Η Γαλλία αποδέσμευσε  ποσότητες καυσίμων από τα στρατηγικά αποθέματά της και αύξησε τις εισαγωγές της, ποσότητες που κατά την κυβέρνηση θα επιτρέψουν την βελτίωση της κατάστασης.

Οι απεργοί ζητούν αυξήσεις μισθών, της τάξης του 10%, σε μια περίοδο αυξημένου πληθωρισμού και υπερκερδών των πετρελαϊκών ομίλων.

Από τα διυλιστήρια της Total, τρία είναι αποκλεισμένα εδώ και μέρες, μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο της εταιρείας στη Νορμανδία. Αποκλεισμένος είναι και ένας μεγάλος χώρος αποθήκευσης στα βόρεια.

Μέχρι και δύο ώρες περιμένουν οι οδηγοί έξω από τα πρατήρια, ειδικά την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Τα πνεύματα είναι, σε κάποιες περιπτώσεις, οξυμένα, γράφει ο Guardian. Άνδρας μαχαίρωσε έναν άλλο άνδρα γιατί του πήρε τη θέση στην ουρά, στέλνοντάς τον στο νοσοκομείο.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο στον βορρά της χώρας. Εξού και η καταφυγή στο γειτονικό Βέλγιο.

Τα βελγικά πρατήρια καυσίμων, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, καταγράφουν μάλιστα αύξηση της ζήτησης κατά 15-20% τις τελευταίες ημέρες.
Πάντως η κατάσταση δεν προκαλεί ανησυχία σε ό,τι αφορά τον ανεφοδιασμό του Βελγίου.

Σαν μην έφτανε αυτό, από το πρωί του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής εκατοντάδες ακτιβιστές της οργάνωσης Code Rouge απέκλεισαν εγκαταστάσεις επεξεργασίας καυσίμων στο Βέλγιο, σε μια δράση «πολιτικής ανυπακοής» που είχε ως στόχο να καταδείξει την ευθύνη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στην κλιματική αλλαγή και την κοινωνική κρίση.


Ειδήσεις σήμερα:

«Είχαν απαγάγει ξανά την Μαρκέλλα», λέει η μητέρα της 14χρονης που αγνοείται στη Νίκαια

Τζόκοβιτς σε Τσιτσιπά: «Στέφανε καλύτερα να πηγαίνεις σε εστιατόρια, παρά να ανοίξεις ένα»

Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τονίζει ο Δένδιας από την Αίγυπτο  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης