Τα μυστήρια της Μόσχας – Συλλαμβάνει ο Πούτιν στρατιωτικούς μετά την έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας;

Τα μυστήρια της Μόσχας – Συλλαμβάνει ο Πούτιν στρατιωτικούς μετά την έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας;

Το φιάσκο με την μεγάλη έκρηξη  στην Κριμαία είναι, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ουκρανική πλευρά,  άλλο ένα επεισόδιο σε έναν «εμφύλιο» που μαίνεται μέσα και γύρω από το Κρεμλίνο

kremlin_finland_xr
Καταλύτης εξελίξεων και στο εσωτερικό της Ρωσίας μπορεί να αποδειχθεί η μεγάλη έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας.

Από την ουκρανική πλευρά έρχονται πληροφορίες για έναν υπόγειο πόλεμο στον περίγυρο του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εκδηλώνεται με συλλήψεις και διαμάχες ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες και τις ένοπλες δυνάμεις.

Είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αυτές οι πληροφορίες, που πάντως διακινούνται από αξιωματούχους κοντά στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το Σάββατο, ο Άντον Γκεραστσένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε σε tweet ότι «άρχισαν στη Μόσχα συλλήψεις στρατιωτικών. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί». Προσθέτει ότι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις έχει μπει στην Μόσχα και ότι «αναφέρονται πολλαπλές συλλήψεις, κρατήσεις και παρεμποδίσεις στρατιωτικών».

Επίσης το Σάββατο,  μια διαφορετική εκδοχή για το ποιος ευθύνεται για την έκρηξη στη γέφυρα κατέθεσε ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ζελένσκι.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η επίθεση ήταν το αποτέλεσμα ενός ανταγωνισμού ανάμεσα στην FSB, τη ρωσική μυστική υπηρεσία (και διάδοχο της KGB) και τον ρωσικό στρατό.

Γράφει σε tweet: «Σοβαρά τώρα, η FSB και οι ιδιωτικοί στρατοί [όπως η Wagner] προσπαθούν να βγάλουν από τη μέση την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας. Πριν από την αλλαγή προσωπικού η FSB ήταν στη γωνία – της ξέφυγε η έκρηξη στη γέφυρα του Πούτιν. Το υπουργείο Άμυνας μπορεί τώρα να κατηγορήσει την FSB για την απώλεια του νοτίου μετώπου. Δεν είναι προφανές ποιος προκάλεσε την έκρηξη; Το φορτηγό ήλθε από τη Ρωσία».

Κλείσιμο
Σε μια παράλληλη  εξέλιξη έχουμε και  μια σημαντική αλλαγή στη ρωσική στρατιωτική διοίκηση του μετώπου  στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέθεσε στον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν τη διοίκηση όλων των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν εμπλακεί στην Ουκρανία. Η αλλαγή αυτή ακολουθεί την απομάκρυνση, όπως αναφέρθηκε στις αρχές της εβδομάδας των δύο διοικητών από τις συνολικά πέντε στρατιωτικές διοικήσεις της Ρωσίας.
Ο Σεργκέι Σουροβίκιν, ο πρώην διοικητής των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία, είναι «διαβόητα διεφθαρμένος και βάναυσος στρατηγός ακόμη και με τα πρότυπα του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει ο επικεφαλής του γραφείου των FT στη Μόσχα.

Από το 2017, ο Σουροβίκιν ηγείται των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας, ένα γραφείο που δημιουργήθηκε το 2015 όταν η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, οι Αεροπορικές και Πυραυλικές Δυνάμεις και οι Διαστημικές Δυνάμεις τέθηκαν υπό μία διοίκηση. Τον Ιούνιο, τοποθετήθηκε επικεφαλής των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία. Είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στο Τατζικιστάν, την Τσετσενία και τη Συρία.

Εν τω μεταξύ, Παρασκευή, η Washington Post σε δημοσίευμά της αναφερόταν σε πρόσωπο στον στενό πυρήνα του Ρώσου προέδρου το οποίο ευθέως μίλησε μπροστά στον πρόεδρο για την πιθανότητα ήττας στην Ουκρανία.

Το δημοσίευμα πρόσθεσε ότι στο Κρεμλίνο και τη Δούμα δεν λείπουν όσοι εκφράζουν αμφιβολίες για την πορεία του πολέμου. Ωστόσο το κάνουν συνήθως έμμεσα και πάντα «πίσω από την πλάτη του Πούτιν».


Ειδήσεις σήμερα:

Οι Ευρωπαίοι είδαν στην Πράγα το πραγματικό πρόσωπο του Ερντογάν - Καρότο και μαστίγιο από Μητσοτάκη

Αποφυλακίστηκε η απατεώνισσα του Instagram Άννα Σόροκιν και νοίκιασε σπίτι στο Μανχάταν

Η Βόρεια Κορέα χαρακτηρίζει τις δοκιμές πυραύλων μέτρο νόμιμης άμυνας μπροστά στις «στρατιωτικές απειλές» των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης