Μαχσά Αμινί: Πέθανε λόγω επέμβασης που είχε κάνει στον εγκέφαλο, όταν ήταν 8 ετών, λέει η Τεχεράνη

Μαχσά Αμινί: Πέθανε λόγω επέμβασης που είχε κάνει στον εγκέφαλο, όταν ήταν 8 ετών, λέει η Τεχεράνη

Οι Ιρανοί κυκλοφόρησαν την ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί - Δεν οφείλεται σε ξυλοδαρμό, αλλά στην ασθένειά της, αναφέρουν

ellinida-mantila-1
Σε ασθένεια που είχε όταν ήταν μικρή, λόγω της οποίας είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, απέδωσαν οι ιρανικές αρχές τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, σημειώνοντας πως δεν ήταν αποτέλεσμα ξυλοδαρμού από τους αστυνομικούς που τη συνέλαβαν για ενδυματολογικούς λόγους.

Στην ιατροδικαστική έκθεση που κυκλοφόρησαν οι Ιρανοί, αναφέρεται πως η Αμινί πέθανε «λόγω εγκεφαλικής υποξίας, αιφνίδιας διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, μειωμένης αρτηριακής πίεσης απώλειας συνείδησης και ανεπαρκούς οξυγόνου στον εγκέφαλο».

Σύμφωνα με την έκθεση, τα αίτια που οδήγησαν την 22χρονη στον θάνατο, σχετίζονται με τη χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλο σε ηλικία οκτώ ετών, με αποτέλεσμα να έχει διαταραχές στον θυρεοειδή και στον εγκέφαλο. Για το λόγο αυτό, συνεχίζει η έκθεση, χρησιμοποιούσε φάρμακα υδροκορτιζόνης, λεβοθυροξίνης και δεσμοπρεσσίνης.



«Η Αμινί παρουσίασε ξαφνική διαταραχή του καρδιακού ρυθμού και απώλεια συνείδησης λόγω της χρόνιας ασθένειάς της και της αδυναμίας της να αντιμετωπίσει την κατάσταση που αντιμετώπιζε. Η Αμινί έπασχε από εγκεφαλική υποξία ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς παρέμβασης κατά τη στιγμή του περιστατικού», αναφέρει η έκθεση.

Θυμίζεται πως η 22χρονη πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες αφότου έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθικής τάξης επειδή φέρεται να παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες.

Κλείσιμο
Η οργή για τον θάνατό της πυροδότησε το μεγαλύτερο κύμα διαδηλώσεων που συγκλόνισε το Ιράν εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και μια καταστολή από την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες διαδηλωτές.

Οι γονείς της Αμινί έχουν καταθέσει μήνυση κατά των εμπλεκόμενων αστυνομικών, ενώ ένας από τους ξαδέλφους της που ζουν στο Ιράκ δήλωσε στο AFP ότι πέθανε από «βίαιο χτύπημα στο κεφάλι».

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα «επίθεση» Ερντογάν σε Μητσοτάκη: «Δεν ξέρει το πρωτόκολλο - Δεν θα πέσω στο επίπεδό του»

«Ο γιος μου ήταν στοχοποιημένος από τη Χρυσή Αυγή», κατέθεσε η Μάγδα Φύσσα

90χρονος κέρασε όλο το καφενείο, τους κάλεσε στην κηδεία του και αυτοκτόνησε!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης