Κίνα: Το Κομμουνιστικό Κόμμα ετοιμάζεται για συνέδριο εν μέσω χάους λόγω των μέτρων για τον Covid

Κίνα: Το Κομμουνιστικό Κόμμα ετοιμάζεται για συνέδριο εν μέσω χάους λόγω των μέτρων για τον Covid

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται ότι θα ξεκινήσει την τρίτη θητεία – Οι πολίτες εκφράζουν έντονη δυσφορία – Χιλιάδες εκπρόσωποι του ΚΚ θα ταξιδέψουν στο Πεκίνο για το συνέδριο

china_covid1
Εν μέσω lockdown και σκληρών ταξιδιωτικών περιορισμών θα διεξαχθεί το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κίνα, με την κυβέρνηση να επιμένει στη σκληρή πολιτική του «μηδενικού Covid».

Χιλιάδες εκπρόσωποι του ΚΚ ετοιμάζονται να ταξιδέψουν για το Πεκίνο, για το συνέδριο που γίνεται δύο φορές τη δεκαετία, σηματοδοτώντας την έναρξη της τρίτης θητείας του Σι Τζινπίνγκ στην ηγεσία της χώρας. Ωστόσο, οι τοπικές αρχές δέχονται μεγάλη πίεση για να ελέγξουν τον αριθμό των κρουσμάτων. Την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν 2.883 κρούσματα σε πάνω από 25 επαρχίες. Ο αριθμός είναι μικρός, έναντι αυτών που καταγράφουν άλλες χώρες, αλλά σχετικά υψηλός για την μηδενική ανοχή της Κίνας.

Η κυβέρνηση εμμένει στη σκληρή της στάση στο θέμα του κορωνοϊού, παρά τη μεγάλη ζημιά στην οικονομία και την αυξανόμενη δυσφορία από όλο και μεγαλύτερο μέρος των πολιτών, που πλέον αντιτίθεται στα συχνά ξαφνικά lockdown, που επιβάλλονται για λίγα κρούσματα.

Στη Σιντζιάνγκ, οι αρχές απαγόρευσαν στους 22 εκατομμύρια κατοίκους να φύγουν, επαναφέροντας τους σκληρούς περιορισμούς που είχαν χαλαρώσει μόλις πριν λίγες εβδομάδες. Η επαρχία έχει αναφέρει περίπου 5.800 κρούσματα από τον Ιούνιο, αλλά μόλις 93 την Τετάρτη και 97 την Πέμπτη, εκ των οποίων όλα είναι ασυμπτωματικά. Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Σιντζιάνγκ, Λιου Σούσε δήλωσε ότι στην παρούσα φάση της πανδημίας, ο ιός είναι ταχύτατα εξαπλούμενος, με μεγάλη διάδοση και πολύ μολυσματικός.

Χάος προκαλούν τα μέτρα για τον «μηδενικό Covid»


Στο μεταξύ, όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, υπάρχουν αναφορές σχετικά με ισχυρισμούς ότι 13 άνθρωποι στη Σιντζιάνγκ πέθαναν από έκθεση σε απολυμαντικό που χρησιμοποιούσαν οι υγειονομικές αρχές στα σπίτια τους.

Ακραίες συνθήκες καραντίνας περιγράφονται σε αναφορές από το Θιβέτ, όπου οι πληροφορίες υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι άνθρωποι στερήθηκαν το φαγητό και την εργασία τους, τους έστειλαν σε υπερπλήρη και ανθυγιεινά κέντρα καραντίνας και υπήρξαν πολλές αυτοκτονίες, ως αποτέλεσμα έντονης ψυχολογικής δυσφορίας.


Κλείσιμο
Τον περασμένο μήνα, σε ένα ατύχημα με λεωφορείο σκοτώθηκαν 27 άτομα που μεταφέρονταν βίαια σε μέρος μαζικής καραντίνας στη νοτιοδυτική Κίνα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει έντονη οργή. Οι επιζώντες ανέφεραν ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους, παρόλο που δεν είχαν εντοπιστεί κρούσματα.

Σε ορισμένες πόλεις, οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν πολλά τεστ PCR την εβδομάδα για να διατηρήσουν την ελευθερία των κινήσεων, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν ξαφνικά lockdown. Παράλληλα, όσοι ταξίδεψαν για την πρόσφατη εθνική γιορτή, κινδύνευσαν να μην μπορέσουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, εάν άλλαζαν τα δεδομένα.

Ειδήσεις σήμερα:

Διασώθηκαν άλλοι 15 μετανάστες από το ναυάγιο στη Λέσβο


Ουκρανικό, οικονομία και ενεργειακή κρίση στην «ατζέντα» της συνόδου στην Πράγα


Είδος… πολυτελείας ο καφές στην ΕΕ – Η τιμή του αυξήθηκε κατά 16,9% τον Αύγουστο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης