Λευκός Οίκος κατά του ΟΠΕΚ+: Ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία

Λευκός Οίκος κατά του ΟΠΕΚ+: Ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία

Οι 13 χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και οι δέκα σύμμαχοι τους, αποφάσισαν τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το ξέσπασμα της πανδημίας

petrelaio_new_xr
Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως καθιστά ξεκάθαρο ότι ο οργανισμός «ευθυγραμμίζεται» με τη Ρωσία, υποστήριξε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, χαρακτηρίζοντάς την «εσφαλμένη».

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε γνωστοποιήσει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν «απογοητευμένος» με την «κοντόφθαλμη» απόφαση του ΟΠΕΚ+.

Οι 13 χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και οι δέκα σύμμαχοι τους (με ηγέτιδα δύναμη τη Ρωσία), αποφάσισαν τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 το 2020, παρά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση του ΟΠΕΚ + από το 2020. Ωστόσο, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια προσφορά αναμένεται μικρότερος. Ήδη, αρκετές χώρες αντλούν πολύ πιο χαμηλά από τις ποσοστώσεις, κάτι που συνεπάγεται ότι θα συμμορφώνονται με τα νέα όρια χωρίς να χρειάζεται να μειώσουν την παραγωγή.

Νέο σοκ στην παγκόσμια οικονομία

Παρόλα αυτά, η απόφαση ενδέχεται να προκαλέσει άλλο ένα σοκ στην παγκόσμια οικονομία, η οποία δίνει μάχη με τον πληθωρισμό και το υψηλότατο ενεργειακό κόστος.

Σημειώνεται ότι αυτον τον χρόνο, ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία και ζήτησε μεγαλύτερη παραγωγή και χαμηλότερες τιμές αντλίας για τους Αμερικανούς. 

Η περικοπή των 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα θα μετρηθεί με βάση την ίδια βάση με τις προηγούμενες συμφωνίες του ΟΠΕΚ+, είπε ο Αμίρ Χοσεΐν Ζαμανίνια, κυβερνήτης του ΟΠΕΚ για το Ιράν, σε δημοσιογράφους στη Βιέννη μετά τη συνάντηση.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ελαφρά κοντά στα 92 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο.


Ειδήσεις σήμερα:

Αστρονομικές τιμές του LNG από τις ΗΠΑ καταγγέλλει η Γερμανία - Επί τάπητος το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Στον εισαγγελέα η δικογραφία για τον 39χρονο που «έλιωσε» το γατάκι στη Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης