Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί ο Πούτιν διόρισε τον Καντίροφ στρατηγό - Έχει ζητήσει χρήση πυρηνικών στο μέτωπο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί ο Πούτιν διόρισε τον Καντίροφ στρατηγό - Έχει ζητήσει χρήση πυρηνικών στο μέτωπο

Ο ορκισμένος «πολέμαρχος» και επιστήθιος φίλος του Πούτιν έσπευσε πρώτος να εκφράσει φόβους για τυχόν ρωσική ήττα, μόλις οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να ανακαταλαμβάνουν εδάφη 

putin-kadirov-mak
Με περισσότερα αστέρια και τίτλους τιμής κυκλοφορεί πλέον ο Τσετσένος ηγέτης, Ραμζάν Καντίροφ, σε μια προσπάθεια, όπως φαίνεται, του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν να κατευνάσει την οργή της αυλής του, καθώς το πρώτο κύμα της ουκρανικής αντεπίθεσης στις αρχές Σεπτέμβρη, αλλά και η απώλεια της πόλης Λιμάν, διαμετακομιστικού κόμβου και κέντρου των ρωσικών επιχειρήσεων, έχουν εγείρει σοβαρές ενστάσεις ακόμη και μεταξύ του κύκλου των φανατικών υποστηρικτών του.

Μεταξύ αυτών, η ηχηρότερη φωνή ανήκει στον Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτη της Τσετσενίας, ορκισμένο «πολέμαρχο» και επιστήθιο φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν, που έσπευσε πρώτος να εκφράσει φόβους για τυχόν ρωσική ήττα, μόλις οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να ανακαταλαμβάνουν εδάφη που κατείχαν οι Ρώσοι στο βορειοανατολικό μέτωπο, τον προηγούμενο μήνα.

Οι προειδοποιήσεις, ωστόσο, του «σκληρού» Τσετσένου οπλαρχηγού επανήλθαν αμέσως μετά την ανακατάληψη της πόλης Λιμάν από τους Ουκρανούς, με τον Ραμζάν Καντίροφ να ζητά από το Κρεμλίνο τη χρήση πυρηνικών όπλων «εδώ και τώρα».

Σε ανάρτησή του στο Telegram, καθώς φανατικός χρήστης των κοινωνικών δικτύων ο ίδιος, ο Τσετσένος ηγέτης άσκησε σφοδρή κριτική στους Ρώσους διοικητές ότι εγκατέλειψαν την πόλη Λιμάν, καταλήγοντας πως «κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μέχρι την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις μεθοριακές περιοχές και τη χρήση μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων».

Το δεύτερο κύμα της ουκρανικής αντεπίθεσης, ωστόσο, που εξελίσσεται από την 1η Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα την επανάκτηση μεγαλύτερου μέρους των εδαφών τους από τους Ουκρανούς με επίκεντρο τη Χαρσώνα, φαίνεται πως ενισχύει τους φόβους του Κρεμλίνου για αποσταθεροποίηση του κύκλου των στενών υποστηρικτών του, παρότι ο Εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ έσπευσε αρχικά να λάβει αποστάσεις ως προς την αποστροφή Καντίροφ για τη χρήση πυρηνικών όπλων, κατεβάζοντας τους τόνους προς τη Δύση.

Αναφερόμενος στον κ. Καντίροφ, ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως αυτός (σ.σ. ο Καντίροφ) έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του, αλλά υπογράμμισε ότι η στρατιωτική προσέγγιση της Ρωσίας δεν θα πρέπει να καθοδηγείται από συναισθήματα.

«Τεράστια τιμή»

Κλείσιμο
Δεν μεσολάβησαν, όμως, παρά λίγα εικοσιτετράωρα και ο Τσετσένος «πολέμαρχος» γνωστοποίησε μέσω του λογαριασμού του στα κοινωνικά δίκτυα πως ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν τον ανέδειξε σε Στρατηγό, αναβαθμίζοντάς τον πλήρως στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία. Από πλευράς του, «ο Πρόεδρος της Ρωσίας μου απένειμε τον βαθμό του στρατηγού», δήλωσε σήμερα ο Ραμζάν Καντίροφ στο Telegram, κάνοντας λόγο για «τεράστια τιμή». «Αυτή είναι μια προαγωγή για μένα», πρόσθεσε, δεδομένου ότι σήμερα έχει τα γενέθλιά του, συμπληρώνοντας τα 46 έτη.

Το παρασκήνιο

Παρότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βλαντιμίρ Πούτιν απονέμει παράσημα στον Τσετσένο ηγέτη και στενό υποστηρικτή του, ωστόσο, η δεδομένη χρονική συγκυρία προβληματίζει έντονα τους αναλυτές, καθώς ο Ραμζάν Καντίροφ αποτέλεσε την πρώτη φωνή υπέρ της χρήσης πυρηνικών όπλων από την Μόσχα, με ορισμένους να θεωρούν ότι λειτουργεί ακόμη και ως προπομπός του Ρώσου Προέδρου.

Επιπρόσθετα, η ανάδειξή του στη θέση του Στρατηγού στέλνει μήνυμα «νομιμοποίησης» της ατζέντας του, δηλαδή αυτής της χρήσης των τακτικών πυρηνικών, σε μια στιγμή που η Μόσχα αθροίζει αποτυχίες από το μέτωπο, με τα πυρηνικά να αποτελούν ένα από τα εναπομείναντα όπλα στη φαρέτρα της, για τα οποία -ίσως ο Καντίροφ- να προετοιμάζει και την κοινή γνώμη.

Κυρίως, όμως η ανάδειξη του Τσετσένου ηγέτη στην κορυφή του ρωσικού στρατού έρχεται να ικανοποιήσει στρατιωτικούς μπλόγκερς, εθνικιστικούς κύκλους, αλλά και πιστούς συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν που είδαν την ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας ως απολύτως αποτυχημένη και ακατάλληλη να ηγηθεί του πολέμου στην Ουκρανία.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο Ραμζάν Καντίροφ φιγουράρει τις τελευταίες ώρες ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Ρώσου Υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, μολονότι δεν είναι λίγοι, όσοι πιστεύουν ότι στρώνει το χαλί της διαδοχής του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τις ευλογίες -και τη χρηματοδότηση- του «αφεντικού» της Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, λαμβάνοντας υπόψη και την ευρεία απήχησή του στη ρωσική κοινωνία, στα μάτια της οποίας φαντάζει ως σύγχρονος πολεμικός ήρωας.

Ειδήσεις σήμερα:

O Θοδωρής Μαραντίνης ζητά για πρώτη φορά τη συνεπιμέλεια των παιδιών του

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου με τις κρυφές κάμερες στη Χαλκιδική «επέμενε να δώσει στο ζευγάρι το δωμάτιο»

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Enagas - Στο τραπέζι η προοπτική νέων επενδύσεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης