Σαμποτάζ στον Nord Stream: Μεγάλωσε η διαρροή λέει η Σουηδία, αποκαταστάθηκε η βλάβη λέει η Gazprom

Σαμποτάζ στον Nord Stream: Μεγάλωσε η διαρροή λέει η Σουηδία, αποκαταστάθηκε η βλάβη λέει η Gazprom

Η ακτοφυλακή της Σουηδίας τονίζει ότι λαμβάνει μέτρα «έκτακτης ανάγκης» - Νωρίτερα η Gazprom σημείωσε ότι οι διαρροές σταμάτησαν και στους δύο αγωγούς

nordstream_coast_guard_mk2_2
Ασαφές περιμένει το τοπίο σχετικά με τις διαρρόες στους αγωγούς Nord Stream καθώς η ρωσική Gazprom δήλωσε σήμερα πως έχει σταματήσει η διαρροή αερίου από τις γραμμές των αγωγών Nord Stream ενώ με τη σειρά της η σουηδική ακτοφυλακή τόνισε ότι η διαρροή από τον αγωγό Nord Stream 2 στη Βαλτική, μεγάλωσε σε μέγεθος.

Ειδικότερα, μετά από την πανοραμική εξέταση, το πρωί της Δευτέρας, των σημείων στα οποία είχαν δημιουργηθεί προβλήματα, η διαρροή από τον αγωγό Nord Stream 1 δεν ήταν πλέον ορατή και ως εκ τούτου θα μπορούσε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι έχει σταματήσει, δήλωσε η σουηδική ακτοφυλακή.

Ωστόσο, «η μικρότερη διαρροή από τον Nord Stream 2 είναι, αντίθετα, ελαφρώς μεγαλύτερη από χθες» και καλύπτει περίπου 30 μέτρα σε διάμετρο, ανέφερε η ακτοφυλακή σε ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα, ειδικό υποβρύχιο σκάφος έστειλαν οι Αρχές της Σουηδίας στο σημείο της Βαλτικής Θάλασσας από όπου περνούν οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές κατόπιν εκρήξεων που αποδίδονται σε δολιοφθορά.

Sweden reports fourth Nord Stream pipeline leak, Moscow calls for 'objective' investigation | WION


Η ακτοφυλακή της Σουηδίας πρόσθεσε ότι λαμβάνει μέτρα «έκτακτης ανάγκης» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, λόγω της μεγαλύτερης διαρροής.

Κλείσιμο
Η ανακοίνωση της ακτοφυλακής ήρθε αφού ο ρωσικός κρατικός προμηθευτής ενέργειας Gazprom σημείωσε νωρίτερα ότι όλες οι διαρροές σταμάτησαν και στους δύο αγωγούς, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να εργάζεται για τη «μείωση της πίεσης στη γραμμή Β του αγωγού φυσικού αερίου Nord Steam 2».

Δεν είναι σαφές εάν η πίεση στη γραμμή Β θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεγαλύτερη διαρροή που διαπίστωσε η σουηδική ακτοφυλακή.

Οι αγωγοί, οι οποίοι διέρχονται από τη Βαλτική Θάλασσα κοντά στη Σουηδία και τη Δανία, δημιουργήθηκαν για να διοχετεύουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι δύο διαρροές πιθανότατα προκλήθηκαν από ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις, με βάση σεισμικά δεδομένα από τη Σουηδία και τη Δανία. Παράλληλα και οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιστεύουν ότι αυτές οι διαρροές δεν ήταν τυχαίες, με το ΝΑΤΟ να κατηγορεί για «εσκεμμένες, απερίσκεπτες και ανεύθυνες πράξεις σαμποτάζ».

Μέτρα ασφαλείας

Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία έχουν ξεκινήσει έρευνες για το περιστατικό, ενώ η Ρωσία -της οποίας η κρατικά ελεγχόμενη ενεργειακή εταιρεία, η Gazprom, είναι ο κύριος ιδιοκτήτης των αγωγών- ζητά επανεξέταση και κατηγορεί τη Δύση.

Σημειώνεται ότι η Νορβηγία, η Δανία, η Ιταλία και η Πολωνία έχουν ενισχύσει την ασφάλεια και την επιτήρηση γύρω από τους υποθαλάσσιους αγωγούς τους τις τελευταίες ημέρες.

Ειδήσεις σήμερα:

«Συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες» υπέγραψε ο Τσαβούσογλου στη Λιβύη

Την Τετάρτη η κηδεία του Σταμάτη Κόκοτα στο Δημοτικό Κοιμητήριο Ζωγράφου

Οικονόμου: Η Αθήνα είναι «ανοιχτή» σε συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν στην Πράγα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης