ΗΠΑ: Πανάκριβη «Οδύσσεια» για χιλιάδες γυναίκες οι αμβλώσεις μετά την απαγόρευση - Πόσο κοστίζουν

ΗΠΑ: Πανάκριβη «Οδύσσεια» για χιλιάδες γυναίκες οι αμβλώσεις μετά την απαγόρευση - Πόσο κοστίζουν

Αναγκάζονται να ταξιδέψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα – Στρέφονται σε εθελοντικές οργανώσεις που και αυτές αδυνατούν να αντεπεξέλθουν λόγω της τεράστιας ζήτησης για βοήθεια - Δείτε πίνακες από τους New York Times

abortion_texas
Σε ένα «ναρκοπέδιο», ανάμεσα στις νομικές απαγορεύσεις, το κόστος και τη φτώχεια έχουν να κινηθούν οι γυναίκες στις ΗΠΑ που θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το καλοκαίρι να αφήσει στις Πολιτείες την πρωτοβουλία αν θα απαγορεύουν ή όχι τις αμβλώσεις έχει φέρει χιλιάδες γυναίκες σε δύσκολη θέση.

Όσο η επέμβαση γινόταν νόμιμα μέσα στην Πολιτεία, το κόστος έμενε σε χαμηλά επίπεδα. Σήμερα, 14 Πολιτείες (στο μέλλον ίσως αυξηθούν) απαγορεύουν τις αμβλώσεις, αναγκάζοντας τις γυναίκες να ταξιδέψουν αλλού. Ειδικά για τις γυναίκες στις Κεντροδυτικές και Νότιες Πολιτείες, που έσπευσαν από τις πρώτες να ψηφίσουν απαγορευτικούς νόμους, το κόστος του ταξιδιού και της διαμονής σε άλλη Πολιτεία γίνεται ακόμη μεγαλύτερο.

abortion-01
To κόστος μιας άμβλωσης αυξήθηκε μέσα σε λίγους μήνες. Πηγή: New York Times

Στο Γουαϊόμινγκ, όπως αναφέρει ανώνυμη μαρτυρία γυναίκας στους New York Times, η άμβλωση κόστιζε 600 δολάρια.

Κλείσιμο
Μετά όμως την απόφαση του Δικαστηρίου και ενώ η Πολιτεία ετοιμαζόταν να τις απαγορεύσει με νόμο, το κόστος για τη γυναίκα θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερο. Όταν άκουσε την τιμή έμεινε άφωνη, είπε στην αμερικανική εφημερίδα γυναίκα που είχε, λόγω και ενός παλαιότερου ατυχήματος με το αυτοκίνητο, επιπλέον ιατρικά έξοδα.

Υπάρχει και άλλη μία παράμετρος. Περίπου οι μισές από τις γυναίκες που προχωρούν σε άμβλωση ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι περισσότερες Πολιτείες δεν επιτρέπουν τη χρήση πολιτειακών χρηματικών πόρων για την κάλυψη του κόστους της έκτρωσης.

Για τις γυναίκες που δεν μπορούσαν να καλύψουν το κόστος της άμβλωσης, οργανώσεις στις ΗΠΑ αναλάμβαναν να καλύψουν μέρος των εξόδων. Τυπικά, το κόστος της επέμβασης ήταν 500 δολάρια για το πρώτο τρίμηνο και περίπου 2.000 δολάρια αν η εγκυμοσύνη είναι πιο προχωρημένη (πχ αρχές δεύτερου τριμήνου).

abortion-02
Οργανώσεις που ενισχύουν χρηματικά γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση είδαν τα έξοδα λειτουργίας να αυξάνονται από πέρυσι. Πηγή: New York Times


Είναι όμως δύσκολο να αντεπεξέλθουν πια οι ενώσεις στο κόστος λόγω του ταξιδιού και του πολλαπλασιασμού των αιτημάτων για κάλυψη των εξόδων.

Από τις 30 αιτήσεις την εβδομάδα με κόστος 1.000 δολάρια τη μία, έχουν φτάσει στις 50 αιτήσεις με υπερδιπλάσιο κόστος. Σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες προσφεύγουν στις ενώσεις σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, με αυξημένο κόστος – εν μέρει και λόγω της μεγάλης αναμονής για το ραντεβού.

Αλλά και οι ενώσεις έχουν τις δικές τους δυσκολίες. Στελεχώνονται κατά κύριο λόγο από εθελοντές οι οποίοι επιβαρύνονται με όλο και περισσότερες δύσκολες περιπτώσεις και εργάζονται σε ένα περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο εχθρικό.

Ειδήσεις σήμερα:

Γαλλική παρέμβαση για τις τουρκικές απειλές: Οι χώρες της νότιας Ευρώπης θα στηρίξουμε την Ελλάδα

Nord Stream: Τα δύο σενάρια για τις εκρήξεις - Με δύτες ή drones το σαμποτάζ

Ζωγράφου: Ο «Έσκο» ετοιμαζόταν για μακελειό πριν συλληφθεί - Η «ακτινογραφία» των συμμοριών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης