Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ρωσία θέλει να κατακτήσει όλο το Ντονέτσκ» λέει το Κρεμλίνο

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ρωσία θέλει να κατακτήσει όλο το Ντονέτσκ» λέει το Κρεμλίνο

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ έθεσε την κατάκτηση του Ντονέτσκ ως ελάχιστο στόχο – Τι είπε μετά το τέλος των εικονικών δημοψηφισμάτων σε τέσσερις επαρχίες που ελέγχουν ρωσόφωνοι

donetsk1
Τα χαρτιά του ανοίγει το Κρεμλίνο μετά το πέρας των εικονικών δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση των τεσσάρων επαρχιών στο ρωσικό έδαφος.

«Η Ρωσία θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι την κατάκτηση ολόκληρης της περιοχής του Ντονέτσκ. Αυτός είναι ο ελάχιστος στόχος», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ σχολιάζοντας το κλείσιμο της κάλπης στις επαρχίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων.

Μέχρι στιγμής, τα ρωσικά στρατεύματα και οι φιλορώσοι αυτονομιστές ελέγχουν περίπου το 58% της περιοχής του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Οι Ρώσοι αδειάζουν χωριά για να έχουν το αποτέλεσμα που θέλουν

Την ίδια ώρα, ο 43χρονος Λιουμπόμιρ Μπόικο από το χωριό Γκόλο Πρίσταν που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή δήλωσε ότι κανείς δεν ψήφισε, ωστόσο αποτελέσματα βγήκαν.  Η Ρωσία πραγματοποιεί εικονικά δημοψηφίσματα σε τέσσερις κατεχόμενες επαρχίες. Ωστόσο πολλοί Ουκρανοί που μπόρεσαν να διαφύγουν περιγράφουν μια διαδικασία που μάλλον πάσχει. 

Ο Μπόικο δήλωσε ότι στο δημοψήφισμα ψήφισαν μόνο λίγοι άνθρωποι που άλλαξαν πλευρές. Αυτοί που εγκαταλείπουν εδάφη υπό ρωσική κατοχή λένε ότι το λεγόμενο δημοψήφισμα έγινε από άνδρες με όπλα που εξανάγκαζαν τους κατοίκους να ρίξουν την ψήφο τους σε κάλπες στη μέση του δρόμου. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι, μόλις η Μόσχα κηρύξει το έδαφος αυτό τμήμα της Ρωσίας, θα αρχίσει αμέσως να εξαναγκάζει άνδρες να πολεμήσουν με τις δυνάμεις της.

Προς το παρόν, οι ρωσικές δυνάμεις αφήνουν κάποιους πολίτες να φεύγουν από τα κατεχόμενα τμήματα των επαρχιών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια μέσω του μοναδικού σημείου ελέγχου. Κανείς δεν γνωρίζει για πόσο καιρό θα μείνει ανοικτή η δίοδος αυτή, ιδιαίτερα για άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία.

Κλείσιμο
Η Ρωσία δήλωσε ότι η ψήφος ήταν εθελοντική και η συμμετοχή υψηλή. Φιλορώσοι αξιωματούχοι εξέδωσαν αποτελέσματα, όπως τα χαρακτήρισαν, που κατέδειξαν συντριπτική στήριξη υπέρ της προσάρτησης. Το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης χαρακτηρίζουν τη διαδικασία ‘απάτη’ που στόχο έχει να δικαιολογήσει την προσάρτηση εδαφών που κατελήφθησαν διά της βίας.

Ανακοίνωσαν χθες αποτελέσματα «δημοψηφισμάτων»

Οι φιλορωσικές αρχές στις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, οι οποίες ελέγχονται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από τη Μόσχα, ανακοίνωσαν την Τρίτη συντριπτικά ποσοστά υπέρ της προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία βάσει των «δημοψηφισμάτων» που διοργάνωσαν.

Στο Λουχάνσκ, το «ναι» στην προσάρτηση στη Ρωσία συγκέντρωσε 98,42%, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ηγεσία της αποσχισθείσας ουκρανικής περιφέρειας. Στην Ζαπορίζια, οι φιλορωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το 93,11% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία, με καταμετρημένο το σύνολο των ψηφοδελτίων. Στη Χερσώνα, η κατοχική διοίκηση ανακοίνωσε ότι το 87,05% ψήφισε «ναι». 

Στο Ντονέτσκ, όπου η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί, η ηγεσία της αποσχισθείσας ουκρανικής περιφέρειας επιβεβαίωσε ότι το «ναι» επικρατεί «με συντριπτικό ποσοστό».

«Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας, στη Ρωσία», έσπευσε να σχολιάσει ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη πως η προσάρτηση επιπλέον εδαφών από τη Ρωσική Ομοσπονδία θα κατέστρεφε οποιαδήποτε πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών, επτά μήνες αφότου η Μόσχα ξεκίνησε τον πόλεμο.

«Τα ψευδοδημοψηφίσματα που οργάνωσε η Ρωσία δεν έχουν καμία νομιμότητα και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τα εδάφη αυτά είναι Ουκρανία», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ» την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.


Ειδήσεις σήμερα:

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης