Εκλογές στην Ιταλία: Το προκλητικό μήνυμα της Μελόνι πριν κλείσουν οι κάλπες

Εκλογές στην Ιταλία: Το προκλητικό μήνυμα της Μελόνι πριν κλείσουν οι κάλπες

Η διαφαινόμενη νικήτρια των ιταλικών εκλογών έκανε ένα σχόλιο της τελευταίας στιγμής με ένα σεξιστικό λογοπαίγνιο με το όνομά της - Μειωμένη η συμμετοχή  σε σχέση με το 2018

meloni-mak353
Με ουρές σε κάποια εκλογικά κέντρα και… έλλειψη ψηφοφόρων σε άλλα συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία στην Ιταλία, σε μια αναμέτρηση η οποία, αν επαληθευθούν οι προβλέψεις, θα φέρει ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Στη Ρώμη σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές έξω από πολλά εκλογικά τμήματα, οι οποίες οφείλονται κυρίως στους αριθμούς προτεραιότητας που δίνονται στους πολίτες για να αποφευχθεί το φαινόμενο της διπλοψηφίας και ο κίνδυνος νοθείας. Μικροπροβλήματα καταγράφηκε σε εκλογικό τμήμα στη Ρώμη όπου ένα χαλασμένο ασανσέρ που εμπόδιζε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Για το σκοπό αυτό οι υπεύθυνοι του τμήματος έβγαλαν μια αυτοσχέδια κάλπη 

Ουρές και καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν και σε εκλογικό κέντρο στο Μιλάνο, επειδή αρκετοί πολίτες είχαν χάσει τα εκλογικά τους δελτία και έπρεπε να τα αντικαταστήσουν.

Διαφορετική η εικόνα στη Σαρδηνία, όπου το ποσοστό των εκλογέων σε δύο περιφέρειες ήταν εξαιρετικά χαμηλό, κάτω και από το 5%, πιθανόν σε διαμαρτυρία των πολιτών προς το κράτος για την έλλειψη γιατρών στην περιοχή τους.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ως τις 19:00 (τοπική ώρα) διαμορφώθηκε στο 51%. Πρόκειται για μια αισθητή μείωση, κατά επτά μονάδες, σε σχέση με τις εκλογές του 2018.

Ψήφισαν οι πολιτικοί - εκτός από τη Μελόνι

Εν τω μεταξύ, ψήφισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και οι πολιτικοί αρχηγοί – πλην της Τζόρτζια Μελόνι που θα ψήφιζε στις 10 το πρωί, αλλά μετέθεσε την εμφάνιση στο εκλγικό κέντρο για τις 10 το βράδυ, μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες.

Κλείσιμο
Ως τότε ανέβασε βίντεο στο TikTok όπου κρατά... δύο πεπόνια («μελόνι» στα ιταλικά είναι τα πεπόνια και στην αργκό τα γυναικεία στήθη) λέγοντας «τα είπα όλα», ενώ κλείνει πονηρά το μάτι.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η απόφαση της πολιτικού οφείλεται στο ότι στο συγκεκριμένο τμήμα είχε σπεύσει μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και φωτογράφων και η ίδια δεν θέλησε να προκαλέσει προβλήματα στους υπόλοιπους ψηφοφόρους.

Το μήνυμά της πάντως έστειλε και η influencer Κιάρα Φεράνι, η οποία προεκλογικά είχε πάρει θέση υπενθυμίζοντας στα εκατομμύρια των ακολούθων της τους κινδύνους από την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Ανέβασε από το εκλογικό τμήμα το δελτίο και την ταυτότητά της με καλυμμένα τα στοιχεία της και το μήνυμα: «Πήγαινε να ψηφίσεις σήμερα».

ferragni


Τα μεσάνυχτα κλείνουν οι κάλπες

Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 23:00 (τοπική ώρα, μεσάνυχτα Κυριακής στην Ελλάδα), αλλά στην πράξη όσοι εξακολουθούν να είναι στην ουρά μπορούν να ψηφίσουν ακόμη και λίγο μετά τη λήξη.

Τα exit poll αναμένεται να δημοσιευτούν αμέσως μετά στα ιταλικά δίκτυα, αν η κατανομή των εδρών, που θα δείξει αν υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, θα ξεκαθαρίσει μερικές ώρες αργότερα.

Αιτία το περίπλοκο -αν και αλλαγμένο σε σχέση με το παρελθόν- εκλογικό σύστημα όπου περίπου το ένα τρίτο των εδρών κατανέμεται πλειοψηφικά και οι υπόλοιπες αναλογικά. Μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν είναι και οι έδρες, με τη Βουλή να έχει πλέον 400 και η Γερουσία 200 έδρες.

draghi_votes
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε


Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον εκλογικό συνασπισμό υπό την Τζόρτζια Μελόνι (Αδέλφια της Ιταλίας, Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) ποσοστά μεταξύ του 44% και του 47%. Η Ιταλία ίσως δεν απέχει πολύ από τη πρώτη πρωθυπουργό της ιστορίας της, το πολιτικά ακραίο παρελθόν της οποίας εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία εντός και εκτός της χώρας.

Οι ίδιες δημοσκοπήσεις έφερναν το ποσοστό των αναποφάσιστων στο 25%, μια κρίσιμη μάζα που μένει να δούμε που θα μετακινηθεί όταν βρεθεί μπροστά στην κάλπη.




Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος η Δούκισσα Νομικού από «Το Πρωινό» - Ο ANT1 ανακοίνωσε την αποχώρησή της

Τουρκία: Fake news από το Anadolu με φωτογραφίες πολεμικών πλοίων σε Λέσβο και Σάμο

Σύρος-Μύκονος: Καταγγελία για λαδώματα υπαλλήλων της πολεοδομίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης