Ενεργειακή κρίση: Δύσκολους χειμώνες βλέπει ο πρωθυπουργός του Βελγίου - «Θα το ξεπεράσουμε»

Ενεργειακή κρίση: Δύσκολους χειμώνες βλέπει ο πρωθυπουργός του Βελγίου - «Θα το ξεπεράσουμε»

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής για να αποσυνδεθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αν το κάνουμε καλά, θα πάμε μπροστά 20 χρόνια, τόνισε σε συνέντευξη ο Αλεξάντερ ντε Κρόο

25012438
Την εκτίμηση ότι «οδεύουμε προς δύσκολους χειμώνες», αλλά και την πεποίθηση ότι «μπορούμε να το ξεπεράσουμε αυτό» εξέφρασε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο, με αφορμή την ενεργειακή κρίση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα La Libre, ερωτήθηκε για προηγούμενη δήλωσή του ότι αναμένονται πέντε με δέκα δύσκολοι χειμώνες, για την οποία θεωρήθηκε από κάποιους ότι προκάλεσε άγχος με τα λεγόμενά του. Ο ντρ Κρόο απάντησε ότι δεν μετανιώνει καθόλου που το είπε.

«Αυτός είναι ο ρόλος μου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρόκειται να σταματήσει αύριο. Είναι σημαντικό να λέμε την πραγματικότητα. Αλλά είπα δύο πράγματα: οδεύουμε προς δύσκολους χειμώνες και είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε αυτό. Ξεχάσαμε το δεύτερο μέρος του μηνύματός μου. Θέλω να καταλάβουν όλοι ότι αυτό δεν είναι πλέον business as usual.

» Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής: θέλουμε να αποσυνδεθούμε από το ρωσικό αέριο, από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτή είναι η σωστή στρατηγική. Αυτό όμως θα πάρει χρόνο. Μάλλον πέντε χρόνια. Αλλά αν το κάνουμε καλά, θα πάμε μπροστά 20 χρόνια. Η τρέχουσα περίοδος θα μείνει στη μνήμη μας ως μια εποχή που έγιναν στρατηγικές ενεργειακές και βιομηχανικές επιλογές».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου ανέφερε ότι «η ελεύθερη αγορά δεν είναι για μένα θρησκεία. Όταν μια αγορά δυσλειτουργεί, πρέπει να παρέμβεις. Είμαι πεπεισμένος ότι σε ό,τι αφορά τον έλεγχο και τη ρύθμιση των αγορών, η κατάσταση θα έχει αλλάξει τελείως σε δέκα χρόνια». Ο Αλεξάντερ ντε Κρόο έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ του πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη στάση του Βελγίου απέναντι στους Ρώσους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, ο Ντε Κρόο σημείωσε από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ότι «σήμερα, το Βέλγιο δεν εκδίδει σχεδόν ποτέ βίζα σε Ρώσους, μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους. Αυτή είναι η θέση μας μέχρι στιγμής. Δεν πρόκειται απαραίτητα να δώσουμε βίζα σε άτομα που εγκαταλείπουν (τη Ρωσία). Ας δούμε πώς μπορούμε να επιτύχουμε μια ευρωπαϊκή συναίνεση. Ελπίζω ότι μπορεί γρήγορα να υιοθετηθεί μια γενική θέση».

Κλείσιμο
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Αποδόμησε τη ρητορική Ερντογάν, έθεσε τις «κόκκινες» γραμμές και «μίλησε» στον τουρκικό λαό

Ουκρανία: «Fake» δημοψηφίσματα για τη Δύση, σε τροχιά προσάρτησης η Μόσχα: Κίνδυνο Γ’ Παγκοσμίου «βλέπουν» στη Γερμανία

Ενεργειακή κρίση: Η Ρεβυθούσα, το μικρό νησί του Σαρωνικού που παίζει στρατηγικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης