Ουκρανία: «Fake» δημοψηφίσματα για τη Δύση, σε τροχιά προσάρτησης η Μόσχα: Κίνδυνο Γ’ Παγκοσμίου «βλέπουν» στη Γερμανία

Ουκρανία: «Fake» δημοψηφίσματα για τη Δύση, σε τροχιά προσάρτησης η Μόσχα: Κίνδυνο Γ’ Παγκοσμίου «βλέπουν» στη Γερμανία

Αντιδρά και η Κίνα στα δημοψηφίσματα προσάρτησης ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία - Ανησυχούν για την πυρηνική απειλή, ΗΠΑ και Γερμανία - Εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, είδε ο ΟΗΕ

putin_dimopsifisma_mk
Μηδενική νομιμοποίηση έχουν για τη διεθνή κοινότητα τα τοπικά δημοψηφίσματα, τα οποία εξελίσσονται στις αυτονομιστικές, φιλορωσικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια, παρότι το αποτέλεσμά τους αναμένεται να δώσει το σήμα για την εκκίνηση της επιχείρησης προσάρτησής τους από τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στα τοπικά δημοψηφίσματα στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για «απάτη» και διαμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον «δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το ουκρανικό έδαφος ως οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο ως τμήμα της Ουκρανίας».

Στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι θα συνεργαστεί με τους συμμάχους και εταίρους, για να επιβάλουν σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ εξίσου αρνητικό απέναντι στα δημοψηφίσματα εμφανίστηκε και το ΝΑΤΟ.

«Οι ρωσικές δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μερικής επιστράτευσης, αποτελούν μια περαιτέρω κλιμάκωση στον παράνομο πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας» επισημαίνει η Βορειοατλαντική Συμμαχία, καταδικάζοντας με τον πιο έντονο τρόπο το σχέδιο διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία των ουκρανικών περιοχών, που ελέγχονται εν μέρει από τον ρωσικό στρατό.

Απόπειρα εδαφικής κατάκτησης

«Οι Σύμμαχοι δεν αναγνωρίζουν και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Τα εικονικά δημοψηφίσματα στις περιοχές του Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας δεν έχουν νομιμότητα και θα αποτελέσουν κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτησή τους. Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά. Καλούμε όλα τα κράτη να απορρίψουν τις κατάφωρες προσπάθειες της Ρωσίας για εδαφική κατάκτηση», αναφέρει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο στη δήλωσή του.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «οι ρωσικές δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μερικής επιστράτευσης, αποτελούν μια περαιτέρω κλιμάκωση στον παράνομο πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας». Στην ίδια δήλωση υπογραμμίζεται επίσης ότι «οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν αποφασισμένοι στην παροχή πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης στην Ουκρανία καθώς συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».

Άδειασμα από την Κίνα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Πεκίνο, το οποίο φαίνεται αποφασισμένο να πιέσει τη σύμμαχό του κατά τα άλλα Μόσχα, στέλνοντας νέο μήνυμα χθες υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Η Κίνα πάντα υποστήριζε τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών και καλεί όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση στην Ουκρανία να επιλύσουν με σωστό τρόπο τις διαφορές μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν, ενώ ανήσυχος εμφανίστηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τα τοπικά δημοψηφίσματα, λέγοντας πως «κάθε προσάρτηση εδάφους ενός κράτους από ένα άλλο κράτος ως αποτέλεσμα της απειλής χρήσης βίας αποτελεί παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου».

Κατηγορηματικοί απέναντι στην απόσχιση των τεσσάρων περιοχών από την Ουκρανία είναι και οι ηγέτες των χωρών της G7, των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, οι οποίοι καταδίκασαν σήμερα τα «ψευδοδημοψηφίσματα» της Ρωσίας σε κατεχόμενες περιοχές στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια προσπάθεια της Μόσχας να δημιουργήσει ένα «ψευδές» πρόσχημα για την αλλαγή του καθεστώτος των ουκρανικών εδαφών.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτά τα δημοψηφίσματα που φαίνεται ότι είναι ένα βήμα προς την προσάρτηση στη Ρωσία και δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τη δήθεν προσάρτηση, εάν γίνει», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Την ίδια ώρα, ο πυρηνικός κίνδυνος για τις ΗΠΑ είναι ορατός, με τη διοίκηση Μπάιντεν να έχει προειδοποιήσει και ιδιωτικά το Κρεμλίνο για τις δυνητικές συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής.

Στην κατεύθυνση αυτή, η διοίκηση Μπάιντεν έχει γενικά αποφασίσει να κρατήσει τις προειδοποιήσεις για τις συνέπειες ενός πυρηνικού πλήγματος σκόπιμα ασαφείς, ώστε το Κρεμλίνο να ανησυχεί για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Ουάσινγκτον, είπαν οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψουν τις ευαίσθητες διαβουλεύσεις.
Κλείσιμο
Σημειώνεται επίσης ότι και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμμετείχε σε «ιδιωτικές επικοινωνίες» με τη Μόσχα, αλλά οι αξιωματούχοι δεν είπαν ποιος μετέφερε τα μηνύματα και ποιο ήταν το περιεχόμενό τους. Δεν είναι επίσης σαφές εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν νέα μηνύματα στο Κρεμλίνο μετά την τελευταία ομιλία του Πούτιν, στην οποία κατέφυγε και πάλι σε πυρηνικές απειλές.

Έκκληση Μπάιντεν

«Μην το κάνεις. Μη. Μη. Θα αλλάξεις το πρόσωπο του πολέμου σε σχέση με οτιδήποτε άλλο ακολούθησε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», είχε σχολιάσει, άλλωστε, ο Αμερικανός Πρόεδρος, ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του.

Με την πυρηνική απειλή, ωστόσο, να παραμένει πάνω στο τραπέζι, κίνδυνο Γ' Παγκοσμίου Πολέμου προβλέπει ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ, ζητώντας «συντονισμό ακριβείας» της Γερμανίας με τους συμμάχους της.

Αγωνία στη Γερμανία

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με συνέπεια την Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα είναι σαφές ότι πρέπει να αποτραπεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Είναι σημαντικό σε αυτή την κατάσταση να υπάρξει καλά συντονισμένη δράση της Δύσης, συντονισμός ακριβείας - και ως μήνυμα προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η ενότητα στη δυτική συμμαχία είναι και θα παραμείνει άθικτη», δήλωσε ο κ. Κλινγκμπάιλ. Σχετικά με τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ο αρχηγός του SPD επανέλαβε ότι «θα συνεχιστεί η καθημερινή συνεννόηση με τους εταίρους».

Για την απειλή ενός νέου παγκοσμίου πολέμου έκανε λόγο και ο αρχηγός της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Τίνο Χρουπάλα, αποδίδοντας παράλληλα ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. «Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος μας απειλεί και η Γερμανία θα ήταν σε αυτή την περίπτωση άμεσο εμπόλεμο μέρος, εξαιτίας της στρατηγικής κλιμάκωσης του κυβερνητικού συνασπισμού», ανέφερε ο κ. Χρουπάλα.

Από την πλευρά των Φιλελευθέρων (FDP), ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για μερική επιστράτευση, δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις «αξίζουν τον μέγιστο σεβασμό», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν είναι πιθανό να κλονίσουν το σύστημα Πούτιν». Σε συνέντευξή του στην Augsburger Allgemeine, ο κ. Λάμπσντορφ σημείωσε ότι οι διαμαρτυρίες είναι πολύ μικρές και οι διαδηλωτές δεν έχουν αρκετά ερείσματα στην κοινωνία. «Δεν υπάρχει προς το παρόν ορατός κίνδυνος για τον Βλαντίμιρ Πούτιν από τον στενό κύκλο εξουσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και επιστήθιος φίλος της Μόσχας, Αλεξάντρ Λουκασένκο διέψευσε ότι σχεδιάζει μια επιστράτευση έπειτα από την ανακοίνωση του στενού του συμμάχου. «H επιστράτευση γίνεται στη Ρωσία...Δεν θα υπάρξει επιστράτευση (εδώ)», δήλωσε ο Λουκασένο, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας πως «θα πολεμήσουμε μόνο όταν θα πρέπει να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας».

Πέρα από το πεδίο της μάχης, ωστόσο, για την Μόσχα οι εξελίξεις «τρέχουν» και παρασκηνιακά, καθώς μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε ο Τσετσένος πολέμαρχος, Ραμζάν Καντίροφ, καλοβλέποντας την παρουσία του στη διαδοχή Πούτιν, αντίστοιχες σκέψεις φαίνεται πως κάνει και ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκοζίν.

«Ο Πούτιν έχει περάσει δύσκολες εβδομάδες με τον στρατό του να έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία. Την ώρα που τα «παπαγαλάκια» του Πούτιν μιλούν δεξιά κι αριστερά για το σενάριο ενός πυρηνικού πολέμου, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στους Ρώσους για τη μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος», σημειώνει η εφημερίδα Bild και προσθέτει ότι «γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν» θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την αδυναμία του Ρώσου προέδρου και να αναλάβει ο ίδιος την εξουσία», αφού «άρχισε να προωθεί τον εαυτό του μέσω του διαδικτύου».

Εγκλήματα πολέμου

Στους πονοκεφάλους του Κρεμλίνου αθροίζεται και το συμπέρασμα των ερευνητών του ΟΗΕ, ότι δηλαδή όντως διαπράχθηκαν φρικαλεότητες στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο. Η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για την Ουκρανία συστάθηκε τον Μάρτιο από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για να διεξαγάγει έρευνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις. Το Συμβούλιο ενέκρινε στη συνέχεια τον Μάιο νέα απόφαση, με την οποία ζητούσε από την επιτροπή να ερευνήσει ειδικά για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στις περιοχές του Κιέβου, της Τσερνίχιβ, του Χαρκόβου και της Σούμι.

Κατά τις έρευνές της στις τέσσερις αυτές περιοχές, η επιτροπή επισκέφθηκε 27 πόλεις και τοποθεσίες και πήρε συνεντεύξεις από περισσότερα από 150 θύματα και αυτόπτες μάρτυρες, διευκρίνισε ο πρόεδρός της Έρικ Μόζε σε μια πρώτη προφορική παρουσίαση της έκθεσης ενώπιον του Συμβουλίου.

"Βάσει των αποδεικτικών στοιχείων που συνέλεξε, η Επιτροπή συμπέρανε ότι εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν στην Ουκρανία", σημείωσε ο επικεφαλής της, απαριθμώντας ρωσικούς βομβαρδισμούς σε ζώνες αμάχων, πολλές εκτελέσεις, βασανιστήρια και κακομεταχείριση, όπως και σεξουαλική βία.

"Μας συγκλόνισε ο μεγάλος αριθμός των εκτελέσεων στις περιοχές που επισκεφθήκαμε. Η Επιτροπή διεξάγει τώρα έρευνα για τους θανάτους αυτούς σε 16 πόλεις και τοποθεσίες. Δεχθήκαμε αξιόπιστες καταγγελίες όσον αφορά πολλές άλλες περιπτώσεις εκτελέσεων, τις οποίες τώρα τεκμηριώνουμε", σημείωσε ο Μόζε. Το κοινό χαρακτηριστικό των πτωμάτων που βρέθηκαν είναι τα ορατά σημάδια εκτελέσεων που φέρουν, όπως είναι τα δεμένα χέρια πίσω από την πλάτη, τα τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι ή οι κομμένοι λαιμοί.

Παρά τις εγκληματικές ενέργειες, η Μόσχα αναμένει με αμείωτο ενδιαφέρον την έκβαση των τοπικών δημοψηφισμάτων, για να εκκινήσει την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών, που αποτελούν το 20% της συνολικής επιφάνειας της χώρας, προκειμένου να ισχυριστεί, πλέον, ότι δικά της εδάφη δέχονται επίθεση με όπλα που παρείχαν το ΝΑΤΟ και άλλες δυτικές χώρες στην Ουκρανία.

Το μοντέλο που ακολουθεί η Ρωσία με τα ψευδημοψηφίσματα είναι γνωστό από την περίπτωση της Κριμαίας το 2014, η προσάρτηση της οποίας ακολούθησε μετά από ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα, το οποίο κατήγγειλε ως παράνομο και στημένο η διεθνής κοινότητα. Τότε η Ρωσία αποπέμφθηκε από τη G8 και της επιβλήθηκαν κυρώσεις από πολλές χώρες.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Δύσκολο να επανέλθει η σχέση μας με την Τουρκία αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι

Δολοφονία 52χρονου στην Καβάλα: O 25χρονος δεν απολύθηκε αλλά παραιτήθηκε από το εργοστάσιο που δούλευαν μαζί

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι έγραφε το σημείωμα που κυκλοφόρησε στη βρετανική Βουλή την ημέρα που πέθανε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης