Αμπράμοβιτς: Μεσολάβησε για την απελευθέρωση πέντε Βρετανών αιχμαλώτων από τη Ρωσία

Αμπράμοβιτς: Μεσολάβησε για την απελευθέρωση πέντε Βρετανών αιχμαλώτων από τη Ρωσία

Στη διάρκεια του ταξιδιού τους πρόσφερε και του πουλιού το γάλα, από μπριζόλες και τιραμισού μέχρι... iPhone - Ένας εκ των Βρετανών μίλησε για τα βασανιστήρια στη διάρκεια της αιχμαλωσίας

abramovic_prisoners_xr
Το ρόλο του μεσολαβητή για την απελευθέρωση πέντε Βρετανών αιχμαλώτων από την Ρωσία ανέλαβε ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι Ρομάν Αμπράμοβιτς δείχνοντας μάλιστα και τη συμπόνοια του στους ανθρώπους αυτούς που πέρασαν φριχτά στα χέρια των Ρώσων στρατιωτών.

Ο 55χρονος Ρώσος Μίδας μετέφερε με το ιδιωτικό του τζετ από τη Ρωσία στη Σαουδική Αραβία τους Βρετανούς αιχμαλώτους Τζον Χάρντινγκ, Σον Πίνερ, Έιντεν Άσλιν, Ντίλαν Χέιλι και Άντριου Χιλ σε ένα ιδιωτικό τζετ που τους μετέφερε από τη Ρωσία στη Σαουδική Αραβία.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι Βρετανοί μεταφέρθηκαν σε λουξ σουίτες με δερμάτινα καθίσματα με τον Αμπράμοβιτς να τους δίνει ολοκαίνουρια iPhones για να μπορούν να τηλεφωνήσουν στις οικογένειές και τους φίλους και να τους ενημερώσουν ότι επιστρέφουν στην πατρίδα τους.



Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «The Sun», o Tζον Χάρτινγκ που είχε την τύχη να είναι ένας εκ των αιχμαλώτων που απόλαυσε το ταξίδι με το υπερπολυτελές ιδιωτικό αεροσκάφος του πρώην κολλητού του Πούτιν, έσπευσε να του πλέξει το εγκώμιο.

Κλείσιμο
«Είναι θρύλος. Τον λατρεύουμε και είμαι τόσο ευγνώμων για τις προσπάθειές του». Βέβαια, όπως παραδέχτηκε, αρχικά δεν τον αναγνώρισε. «Δεν το κατάλαβα και ο Σον μου είπε ότι του μοιάζει. Τον πλησίασε στο αεροπλάνο και τον ρώτησε από πού είναι και ο Ρομάν του είπε από το Λονδίνο. Τότε ο Βρετανός του απάντησε: Πράγματι μοιάζεις με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς και εκείνος τότε αποκάλυψε την ταυτότητά του: «Αυτό συμβαίνει επειδή αυτός είμαι, κύριε». Δεν μπορούσε να τον πιστέψει.
56774809-11235825-Shaun_Pinner_left_and_Aiden_Aslin_right_who_had_been_serving_in_-a-46_1663783329982


Τα βρετανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο 55χρονος Ρώσος ολιγάρχης έπαιξε προχθές καταλυτικό ρόλο στην απελευθέρωση των πέντε Βρετανών αιχμαλώτων, οι οποίοι ήταν επί μήνες αιχμάλωτοι των Ρώσων. Αντιμετώπιζαν την ποινή του θανάτου, κι όμως κατάφεραν να απελευθερωθούν και να έχουν «βασιλική» μεταχείριση στο ιδιωτικό αεροσκάφος του Αμπράμοβιτς.

Εκτός από ένα iPhone 13, που έδωσε στον κάθε Βρετανό αιχμάλωτο, ο Αμπράμοβιτς έπιασε τη συζήτηση μαζί τους για το ποδόσφαιρο και τους πρόσφερε ένα λουκούλλειο γεύμα με μπριζόλες, καναπεδάκια και τιραμισού στην διάρκεια της πτήσης από τη Μόσχα στο Ριάντ.
62688615-11241041-Tired_and_smiling_ex_British_Army_soldier_Mr_Pinner_second_from_-a-131_1663886672148
 

Όπως είπε ένας από τους αιχμάλωτους, ο Τζον Χάρντινγκ: «Ο Σον του μιλούσε πολλή ώρα για το ποδόσφαιρο κι εγώ μιλούσα με την βοηθό του. Μου είπε ότι Ρομάν Αμπράμοβιτς έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την επιστροφή μας .Είναι εκπληκτικό να σκέφτεσαι ότι συμμετείχε. Τον σέβονται πολύ οι Ουκρανοί και τώρα τον σεβόμαστε κι εμείς... έχει κάνει πάρα πολλά για εμάς και δεν θα μπορούσαμε να τον ευχαριστήσουμε αρκετά. Είναι ένας πραγματικά αξιαγάπητος άνθρωπος. Είναι ένας θρύλος – τον αγαπάμε πολύ και είμαι ευγνώμων για τις προσπάθειές του», είπε.

Υπενθυμίζεται πως ο Αμπράμοβιτς φέρεται να έχει αναλάβει τον ρόλο του «ειρηνοποιού» όταν ο πρώην φίλος του, Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Τότε του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Βρετανία και τελικά αναγκάστηκε να πουλήσει την Τσέλσι.

Αλλά τώρα θεωρείται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο, μαζί με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στη διαπραγμάτευση ανταλλαγής αιχμαλώτων που οδήγησε στην απελευθέρωση των τεσσάρων μαχητών και ενός εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση.

Βασανιστήρια τύπου Γκουαντάναμο υπέστη ένας εκ των Βρετανών αιχμαλώτων

Ο Τζον Χάρντινγκ, όπως είπε, υπηρετούσε στην Ουκρανία ως γιατρός στο 2ο τάγμα του συντάγματος Αζόφ.

Παραδόθηκε και συνελήφθη ως αιχμάλωτος τον Μάιο, όταν η μονάδα του ξέμεινε από πυρομαχικά ενώ βρισκόταν στο χαλυβουργείο Azovstal στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία. Μετά τη σύλληψή του, οι Ρώσοι τον έβαλαν σε ένα λεωφορείο όπου παρέμεινε εκεί επί τρεις ημέρες, τρώγοντας μπισκότα και βρώμικο νερό.
62712075-11241041-image-a-115_1663886262550
 

Όπως είπε, βρέθηκε κρατούμενος σε τρεις διαφορετικές φυλακές, συμπεριλαμβανομένης μίας που ονόμασε «Η Σκοτεινή Πλευρά», στο Ντονέτσκ όπου τον έλεγχο έχουν οι ρωσόφωνοι. Εκεί τον ξυλοφόρτωναν συχνά πυκνά οι φρουροί της περιοχής.

Δεν μπορεί ακόμη να σβήσει από τη μνήμη του τον χειρότερο ξυλοδαρμό από μια ομάδα φρουρών που γελούσαν ειρωνικά χρησιμοποιώντας πρακτικές που θυμίζουν τη φυλακή-κολαστήριο Γκουαντάναμο. Του έβαλαν, όπως λέει, μία σακούλα στο κεφάλι και εν συνεχεία του πέρασαν χειροπέδες ενώ άρχισαν να τον χτυπούν αλύπητα επί μισή ώρα. Και δεν σταμάτησαν εκεί . Άρχισαν να τον κλωτσούν και να χοροπηδούν πάνω του, σπάζοντας τα περισσότερα πλευρά του και αφήνοντάς τον να αιμορραγεί όταν ουρούσε.

«Αυτή ήταν η χειρότερη στιγμή... ο τρόπος που μας φέρθηκαν ήταν φρικτός. Στο μυαλό μου έλεγα συνέχεια για να παρηγορηθώ: «Η αδερφή μου με χτυπάει πιο δυνατά». Αν ήξερα πώς θα μας αντιμετώπιζαν πριν παραδοθούμε, θα έμενα στο χαλυβουργείο και θα έστηνα μια ομάδα ελεύθερων σκοπευτών προσπαθώντας να σκοτώσω μερικούς από αυτούς προτού σκοτωθώ ο ίδιος». Και προσθέτει:

«Οι άλλοι κρατούμενοι κι εγώ προσπαθούσαμε να κρατάμε υψηλό το ηθικό μας με το να γελάμε μεταξύ μας μέσα στα κελιά. Αστειευόμασταν για το πώς μας άρεσε η μπριζόλα μας μαγειρεμένη, αφού τρώγαμε μόνο ψωμί».

Δείτε βίντεο: Αμπράμοβιτς: Μεσολάβησε για την απελευθέρωση πέντε Βρετανών αιχμαλώτων από τη Ρωσία
Αμπράμοβιτς: Μεσολάβησε για την απελευθέρωση πέντε Βρετανών αιχμαλώτων από τη Ρωσία


Ειδήσεις σήμερα:

Πόρτα-πόρτα και με απειλές ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές στην Ουκρανία


Βγήκαν τα αποτελέσματα για τα 200.000 voucher διακοπών του «Τουρισμός για όλους»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης