Διεθνής ανησυχία μετά το διάγγελμα Πούτιν: «Κλιμάκωση» βλέπουν Λονδίνο και Βερολίνο

Διεθνής ανησυχία μετά το διάγγελμα Πούτιν: «Κλιμάκωση» βλέπουν Λονδίνο και Βερολίνο

Η Κίνα απευθύνει έκκληση για διάλογο - «Ένδειξη αδυναμίας» της Μόσχας η μερική επιστράτευση, λέει η Αμερικανίδα πρεσβευτής στην Ουκρανία

putin_adresss
Η ανακοίνωση από τη Μόσχα της μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία και της διενέργειας δημοψηφισμάτων για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών είναι «ενδείξεις αδυναμίας, (ενδείξεις) της ρωσικής αποτυχίας», δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα πρεσβευτής στην Ουκρανία Μπρίτζετ Μπρινκ.

«Παρωδίες δημοψηφισμάτων και μια επιστράτευση αποτελουν ενδείξεις αδυναμίας, της ρωσικής αποτυχίας», έγραψε στο Twitter η Μπρινκ διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η χώρα της θα συνεχίσει να «υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί».

Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν ένα τρόπο για να απαντήσουν στις ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια, μετά την προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη Δύση γι' αυτό που αποκάλεσε «πυρηνικό εκβιασμό».



Η θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι συνεπής και ξεκάθαρη, δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

Στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως η μερική επιστράτευση, που διατάχθηκε στη Ρωσία, αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απάντησή της σ' αυτή.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πως πρόκειται για «άλλο ένα κακό και λάθος βήμα από τη Ρωσία, το οποίο ασφαλώς θα συζητήσουμε και θα διαβουλευθούμε για το πώς θα απαντήσουμε».

Κλείσιμο


Για ανησυχητική κλιμάκωση μίλησε σήμερα και η βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Τζίλιαν Κίγκαν, επισημαίνοντας ότι οι απειλές που διατύπωσε ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά. «Είναι σαφώς κάτι που θα πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά επειδή, ξέρετε, δεν ελέγχουμε την κατάσταση - δεν είμαι σίγουρη ότι την ελέγχει ούτε αυτός πραγματικά. Πρόκειται προφανώς για μια κλιμάκωση», δήλωσε η Κίγκαν στο Sky News.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ότι επιδίδεται σε πυρηνικό εκβιασμό σε βάρος της χώρας του, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στη διάρκεια του οποίου κήρυξε μερική επιστράτευση προκειμένου να στηριχθεί η στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει» στις, όπως τις αποκάλεσε, απειλές της Δύσης, τονίζοντας ότι «δεν μπλοφάρει».

Εξάλλου ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων στη Ρωσία.

Προβλέψιμη η επιστράτευση, λέει το Κίεβο


Η επιστράτευση από την πλευρά της Ρωσίας ήταν προβλέψιμη και θα αποδειχτεί μη δημοφιλής, ενώ είναι κάτι που υποδηλώνει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται με βάση το σχέδιο της Μόσχας, όπως δήλωσε σήμερα ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Σε γραπτό του μήνυμά του προς το Reuters ο ίδιος είπε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη για την έναρξη ενός «απρόκλητου πολέμου» και να χρεώσει την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της Ρωσίας στην Δύση.



«Απολύτως προβλέψιμη κίνηση, που φαντάζει περισσότερο ως μια προσπάθεια αιτιολόγησης της ίδιας της αποτυχίας τους (των Ρώσων)», έγραψε ο Ποντόλιακ στην πρώτη αντίδραση της ουκρανικής προεδρίας μετά την ρωσική επιστράτευση.

«Ο πόλεμος είναι σαφές ότι δεν εξελίσσσεται με βάση το ρωσικό σενάριο και ως εκ τούτου ο Πούτιν έπρεπε να λάβει υπερβολικά μη δημοφιλείς αποφάσεις να επιστρατεύσει και να περιορίσει υπερβολικά τα δικαιώματα των ανθρώπων», έγραψε ο ίδιος.



«Οι Ρώσοι που ζήτησαν την καταστροφή της Ουκρανίας κατέληξαν να πάρουν: 1. Επιστράτευση. 2. Κλειστά σύνορα, μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. 3. Φυλακή για λιποταξία. Όλα βαίνουν βάσει σχεδίου, σωστά; Η ζωή έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ», έγραψε ο Ποντόλιακ στο Twitter.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Γυναίκες στο Ιράν καίνε τις μαντίλες και κόβουν τα μαλλιά τους μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

H Γερμανία θα κρατικοποιήσει τη γιγάντια εταιρεία αερίου Uniper, ανακοίνωσε ο ιδιοκτήτης της

Μηνύσεις στις εκπομπές των Στεφανίδου και Κουτσελίνη για την υπόθεση Πισπιρίγκου προαναγγέλλει ο Κούγιας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης