Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά τα προγραμματισμένα παράνομα «δημοψηφίσματα» σε Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ντόνετσκ

Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά τα προγραμματισμένα παράνομα «δημοψηφίσματα» σε Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ντόνετσκ

Με νέες κυρώσεις απειλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τη Ρωσία και όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτά τα «δημοψηφίσματα» και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία

borrell_europe
Οργισμένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στα δημοψηφίσματα που σχεδιάζονται σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τη ΕΕ για την εξωτερική πολιτική απείλησε ανοικτά για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στη Ρωσία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ζοσέπ Μπορέλ, καταδικάζει τα προγραμματισμένα παράνομα «δημοψηφίσματα» και προειδοποιεί όσους εμπλέκονται σε αυτά ότι θα λογοδοτήσουν.



Κλείσιμο
«Σήμερα, οι λεγόμενες «αρχές», που διορίστηκαν παράνομα από τη Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας που κατέχει στρατιωτικά, ανακοίνωσαν προετοιμασίες για παράνομα «δημοψηφίσματα». Αυτή είναι η προσπάθεια της Ρωσίας να νομιμοποιήσει τον παράνομο στρατιωτικό της έλεγχο και στοχεύει να αλλάξει βίαια τα σύνορα της Ουκρανίας κατά σαφή παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ και της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει σθεναρά αυτά τα προγραμματισμένα παράνομα «δημοψηφίσματα» που αντιβαίνουν στις νόμιμες και δημοκρατικά εκλεγμένες ουκρανικές αρχές, παραβιάζουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τα αποτελέσματα τέτοιων ενεργειών θα είναι άκυρα και δεν θα αναγνωρίζονται από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της.

Από την έναρξη της εισβολής η Ρωσία εκφοβίζει, έχει κρατήσει παράνομα, βασανίζει και απήγαγε Ουκρανούς πολίτες και σημαντικό μέρος του αρχικού πληθυσμού στις περιοχές που εισέβαλαν αναγκάστηκε να φύγει. Οι νόμιμα εκλεγμένοι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντικατασταθεί αναγκαστικά. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο, τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και η ελευθερία της έκφρασης έχουν επίσης περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

Επομένως, αυτές οι παράνομες «ψηφοφορίες» δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ως η ελεύθερη έκφραση της βούλησης των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές υπό συνεχή ρωσική στρατιωτική απειλή και εκφοβισμό.

Η Ρωσία, η πολιτική της ηγεσία και όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτά τα «δημοψηφίσματα» και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία θα λογοδοτήσουν και θα εξεταστούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας.

Είμαστε εντυπωσιασμένοι από την αποφασιστικότητα και το θάρρος των Ουκρανών κατοίκων των περιοχών υπό ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο, οι οποίοι συνεχίζουν να αντιτίθενται ειρηνικά στην παράνομη ρωσική παρουσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ακλόνητη στην υποστήριξή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και προτρέπει τη Ρωσική Ομοσπονδία να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων όλα τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».



Ειδήσεις σήμερα:

Παράνοια Ερντογάν στον ΟΗΕ: Kατηγορεί την Ελλάδα για πνιγμούς βρεφών

ΑΑΔΕ - Εφαρμογή Appodixi: Πώς θα τσεκάρετε τη γνησιότητα των αποδείξεων από το κινητό σας

ΕΛ.ΑΣ.: Αυτά είναι τα μέλη της συμμορίας που μοίραζαν δωρεάν φρούτα σε ηλικιωμένους... και τους έκλεβαν!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης