Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Πώς κατάφερε να ξεπεράσει εκείνη του σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ

Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Πώς κατάφερε να ξεπεράσει εκείνη του σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ

Η κηδεία της Αυτής Μεγαλειότητας ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε με κρατική δαπάνη μετά από εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965

000_32JP3TZ
Η βασίλισσα Ελισάβετ πέρασε και επίσημα πλέον στο πάνθεον της Ιστορίας καθώς από το βράδυ της Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου αναπαύεται στο κάστρο του Ουίνδσορ δίπλα στον αγαπημένο της σύζυγο πρίγκιπα Φίλιππο. Όπως σημειώνει σε δημόσίευμά της η ιστοσελίδα grunge.com οι κρατικές κηδείες που πραγματοποιούνται στη Μεγάλη Βρετανία τείνουν να είναι μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις αρκετά εντυπωσιακές. 

Παρά το γεγονός ότι οι κρατικές κηδείες δεν συνδέονται με τη μοναρχία μπορούν να οργανωθούν από το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής σε «ανθρώπους εθνικής σημασίας και υψηλόβαθμα δημόσια πρόσωπα». Για παράδειγμα, τόσο ο Ισαάκ Νεύτων είχε κρατική κηδεία το 1727, όσο και ο πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, Γεώργιος ΣΤ’ το 1952.

Σύμφωνα πάντα με το grunge.com δικαίωμα για κρατική κηδεία είχε και ο πρίγκιπας Φίλιππος ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2021 σε ηλικία 99 ετών. Ωστόσο εκείνος είχε ζητήσει να τελεστεί μία απλή βασιλική κηδεία. Εν τέλει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η τελετή της κηδείας του ήταν ακόμα μικρότερη καθώς το παρών έδωσαν μόλις 30 άτομα. Έτσι λοιπόν η κηδεία της Ελισάβετ ήταν η πρώτη που τελέστηκε με κρατική δαπάνη μετά από εκείνη του σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965. 

Η κηδεία του Ουίνστον Τσόρτσιλ τότε είχε αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της εποχής. Είχε τριήμερη διάρκεια ενώ πάνω από 300.000 άνθρωποι ήθελαν να αποτίσουν φόρο τιμής σε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Την ίδια ώρα πάνω από 350 εκατ. σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν την κηδεία του από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες.

Ο τύπος της εποχής ανέφερε πως επρόκειτο για την «τελευταία φορά που το Λονδίνο θα ήταν η πρωτεύουσα του κόσμου». H νεκρώσιμος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, παρευρέθηκαν πάνω από 3.000 άτομα. Επρόκειτο για ένα γεγονός γιγαντιαίων διαστάσεων ενώ το παρών είχαν δώσει πρόεδροι κρατών και μονάρχες από όλο τον κόσμο. Μάλιστα πολλοί πίστευαν ότι ο αριθμός των παριστάμενων δεν θα μπορούσε να ξεπεραστεί ποτέ. 

Η κηδεία της Ελισάβετ Β' που έσπασε όλα τα ρεκόρ

Ωστόσο για όποιον παρακολούθησε την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο αποχαιρετισμός της Αυτής Μεγαλειότητας ήταν μεγαλύτερος από αυτόν του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Και αυτό διότι δεν ήταν μόνο οι μεγαλοπρεπείς προετοιμασίες και η μεγάλη βασιλική οικογένεια που συγκεντρώθηκε για να αποχαιρετίσει την βασίλισσα. Ο αριθμός των παριστάμενων προσώπων ήταν πραγματικά εκπληκτικός.

Από την πλευρά της όπως σημειώνει η Washington Post για την κηδεία του Τσόρτσιλ χρειάστηκαν 1.000 μόλις αστυνομικοί ενώ για της Ελισάβετ ο αριθμός των αστυνομικών που βρέθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου  ήταν δεκαπλάσιος. Πιο συγκεκριμένα χρειάστηκαν 10.000 αστυνομικοί, χρησιμοποιήθηκαν drones, ενώ στις ταράτσες κτιρίων ήταν ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές. 

Περίμεναν ακόμα και 24 ώρες για να προσκυνήσουν τη σορό της Ελισάβετ

Προς ώρας δεν έχει γίνει γνωστός ο τελικός υπολογισμός για το πλήθος που περίμενε στην ουρά για να προσκηνύσει τη σορό της Ελισάβετ. Άλλωστε όπως αναφέρει το BBC οι πολίτες που ήθελαν να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα έπρεπε να περιμένουν ακόμα και 24 ώρες στην ουρά.

Στο μεταξύ υπήρξαν εκατομμύρια πολίτες που δεν μπόρεσαν να δουν δια ζώσης την κηδεία και την παρακολούθησαν από το σπίτι τους. Όπως λέγεται το 1965, περίπου 1 εκατ. πολίτες βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να παρακολουθήσουν την τελευταία νεκρική πομπή του Ουίνστον Τσόρτσιλ ενώ την αντίστοιχη πομπή της βασίλισσας είδαν οι διπλάσιοι.

Κλείσιμο
Πάντως στη σημερινή εποχή όπου παίζουν σημαντικό ρόλο οι ζωντανές αναμεταδόσεις, το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα θεωρείται πολύ δύσκολο να υπολογίσει κάποιος με βεβαιότητα πόσοι άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει ξεπεράσει το ρεκόρ τηλεθέασης της κηδείας της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997 - την είχε παρακολουθήσει από την τηλεόραση ο μισός πλανήτης - ενώ ξεπέρασε ακόμα και τα 350 εκατ. πολιτών που παρακολούθησε εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ.



Ειδήσεις σήμερα:

Ο ράπερ Lil Nas X κέρασε πίτσα «ομοφοβικούς» διαδηλωτές έξω από τη συναυλία του - Δείτε βίντεο

Δένδιας: Ικανοποίηση της Ελλάδας για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία

GNTM 5: Η 47χρονη που έκανε την Καγιά να κλαίει και η 79χρονη που εντυπωσίασε - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης