Μπαχάμες: Ανοιχτός σε δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός της χώρας για το αν είναι αποδεκτός ο βασιλιάς Κάρολος

Μπαχάμες: Ανοιχτός σε δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός της χώρας για το αν είναι αποδεκτός ο βασιλιάς Κάρολος

«Όσο κι αν το θέλω δεν μπορώ να το κάνω χωρίς τη συναίνεση του λαού», είπε ο Ντέιβις

karolos_art
Ανοιχτός σε ένα δημοψήφισμα εμφανίζεται ο πρωθυπουργός στις Μπαχάμες, Φίλιπ Ντέιβις, αναφορικά με τον βασιλιά Κάρολο και το αν ο λαός της χώρας θα τον αποδεχθεί ή όχι ως νέο μονάρχη.

Πολίτευμα στις Μπαχάμες είναι η Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Αρχηγός του κράτους είναι ο βασιλιάς Κάρολος Γ' του Ηνωμένου Βασιλείου και εκπροσωπείται από τον γενικό κυβερνήτη. Στο εν λόγω αξίωμα από τις 14 Απριλίου 2010 υπηρετεί ο Σερ Άρθουρ Φουλκς ενώ από το 2021, πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Φίλιπ Ντέιβις.


Ο Ντέιβις δήλωσε τη Δευτέρα ότι ένα σχέδιο για τη διεξαγωγή συνταγματικού δημοψηφίσματος για τη ρήξη της χώρας του με το βρετανικό στέμμα και την ανακήρυξη δημοκρατίας βρίσκεται «πάντα στο τραπέζι».

«Η μόνη πρόκληση για να υπάρξει δημοκρατία είναι ότι, όσο κι αν θέλω, δεν μπορώ να το κάνω χωρίς τη συναίνεση του λαού», είπε ο Ντέιβις. «Ο λαός στις Μπαχάμες θα έπρεπε να πει ναι», συνέχισε.

«Το ερώτημα και η πρόκληση τώρα είναι ότι ο νέος βασιλιάς θα πρέπει να παίξει τον ρόλο που έπαιξε- θαυμάσια- η μητέρα του και το ερώτημα είναι το πόσο αποτελεσματικός θα είναι στο να κρατήσει τα πάντα, όπως είχαν στο παρελθόν», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Πέρι Κρίστι.

Στο μεταξύ, η Μπελίζ, η Τζαμάικα, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες και η Αγία Λουκία είναι οι πρώην βρετανικές αποικίες που μετά την ανεξαρτησία τους διατήρησαν τον Βρετανό μονάρχη ως αρχηγό του κράτους και τους τελευταίους μήνες υποστήριξαν την αλλαγή του πολιτικού τους καθεστώτος.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Γκαστόν Μπράουν, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για να αποφασίσει για τον βασιλιά Κάρολο Γ'.

Πάντως, ο θάνατος της Ελισάβετ Β' φαίνεται να έχει «ξετυλίξει» μια σειρά κινήσεων προς την ίδια κατεύθυνση μετά την απόφαση των Μπαρμπάντος πέρυσι να τερματίσει το καθεστώς της και να επιβάλει δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται πως υπάρχουν 14 πολιτείες σε όλη την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική που εξακολουθούν να διατηρούν τη βρετανική μοναρχία αλλά ενδέχεται να λάβουν παρόμοια μέτρα τους επόμενους μήνες.

Ειδήσεις σήμερα:

Πούτιν: Με 300 εκατ. σε κρυπτονομίσματα, μετρητά και δώρα χειραγωγούσε κόμματα στην Ευρώπη

Η ΝΔ καταγγέλλει τον Ζεϊμπέκ του ΣΥΡΙΖΑ - Μίλησε για «τουρκική» μειονότητα στο «Α Haber»

Κρήτη: «Ήθελα να μιλήσω, αλλά οι γονείς μου με απειλούσαν» λέει η 17χρονη που ξυλοκοπήθηκε από τον πατέρα της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης