ΗΠΑ: Συμφώνησαν μετά από 20 ώρες Λευκός Οίκος και εταιρείες σιδηροδρόμων - Αποφεύχθηκε η απεργία

ΗΠΑ: Συμφώνησαν μετά από 20 ώρες Λευκός Οίκος και εταιρείες σιδηροδρόμων - Αποφεύχθηκε η απεργία

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη συμφωνία νωρίς σήμερα το πρωί, κάνοντας λόγο για μια «νίκη για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στους σιδηροδρόμους»

train_usa
Μεγάλες αμερικανικές εταιρίες σιδηροδρόμων και συνδικάτα εξασφάλισαν μια προσωρινή συμφωνία ύστερα από 20 ώρες εντατικών συνομιλιών που επιτεύχθηκαν με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης Μπάιντεν προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο του σιδηροδρομικού δικτύου, που θα μπορούσε να πλήξει την τροφοδοσία τροφίμων και καυσίμων σε όλη τη χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη συμφωνία νωρίς σήμερα το πρωί, κάνοντας λόγο για μια «νίκη για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στους σιδηροδρόμους που εργάστηκαν ακούραστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να διασφαλίσουν ότι οι οικογένειες και οι κοινότητες της Αμερικής θα παραλάμβαναν αυτά που μας κράτησαν αυτά τα δύσκολα χρόνια».

Η προσωρινή συμφωνία παραπέμπεται τώρα προς ψήφιση στα συνδικάτα, σύμφωνα με πρόσωπο με γνώση των διαπραγματεύσεων. Ακόμα και αν αυτές οι ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες, η αναστολή λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου που θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής αποτράπηκε για πολλές εβδομάδες, λόγω της συγκεκριμένης διατύπωσης της συμφωνίας, δήλωσε το πρόσωπο αυτό.

Η αναστολή λειτουργίας των σιδηροδρόμων θα είχε ως αποτέλεσμα να ‘παγώσει’ σχεδόν το 30% των αμερικανικών εμπορικών αποστολών με βάση το βάρος τους, να αυξηθεί ο πληθωρισμός, να επιβαρυνθεί η αμερικανική οικονομία με κόστος έως 2 δισεκ. δολάρια ημερησίως και να προκληθούν μια σειρά από προβλήματα στις συγκοινωνίες που θα επηρέαζαν τους αμερικανικούς τομείς και κλάδους της ενέργειας, της γεωργίας, της μεταποίησης, της υγείας και των λιανικών πωλήσεων.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν φιλοξένησαν συνομιλίες για συλλογικές συμβάσεις έως αργά χθες βράδυ, με στόχο να διασφαλιστεί μια συμφωνία με τα συνδικάτα, που εκπροσωπούν 115.000 εργαζομένους από εταιρίες όπως οι Union Pacific, BNSF, CSX, Norfolk Southern και Kansas City Southern. Ο ίδιος ο Μπάιντεν κάλεσε τον υπουργό Εργασίας Μάρτι Γουόλς και τους διαπραγματευτές γύρω στις 9 μ.μ. να προχωρήσουν τις συνομιλίες, σύμφωνα με πρόσωπο με γνώση των διαπραγματεύσεων, που δήλωσε ότι διήρκησαν 20 ώρες.

Η αποτυχία επίτευξης μιας συμφωνίας εντός της προθεσμίας, που ήταν ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα την Παρασκευή, θα άνοιγε τον δρόμο για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Κλείσιμο
Οι εταιρίες σιδηροδρόμων που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας, μισθών και άλλων δαπανών τα τελευταία χρόνια ενώ αύξαναν τα κέρδη και τα μερίσματα για τους επενδυτές.

Ο αριθμός των εργαζομένων στους αμερικανικούς σιδηροδρόμους έχει μειωθεί από πάνω από τις 600.000 το 1970 σε περίπου 150.000 το 2022, σύμφωνα με την υπηρεσία στατιστικών στοιχείων για την αγορά εργασίας, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας και της μείωσης κόστους.


Ειδήσεις σήμερα:

Με νέα βίντεο από «εξορκισμούς» στην πλατεία Αριστοτέλους επανήλθε η «Εκκλησία των Εθνών»

«Η ΜΚΟ ζήτησε συγγνώμη για τον Έβρο, μήπως να το κάνει και ο κ. Τσίπρας;», λένε Θεοδωρικάκος και Μηταράκης

Ο Δένδιας ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη για τη ΓΣ του ΟΗΕ - Σειρά συναντήσεων με ομολόγους του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης