Πόλεμος στην Ουκρανία - Ανένδοτος ο Πούτιν, απέρριψε σχέδιο πιστού συνεργάτη του για εκεχειρία όταν ξεκίνησε η σύρραξη

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ανένδοτος ο Πούτιν, απέρριψε σχέδιο πιστού συνεργάτη του για εκεχειρία όταν ξεκίνησε η σύρραξη

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, o Ντμίτρι Κόζακ συνέστησε στον Πούτιν να υιοθετήσει ειρηνευτική συμφωνία, που θα ικανοποιούσε την απαίτηση της Ρωσίας να παραμείνει η Ουκρανία εκτός του ΝΑΤΟ

putin-speech
Η υπεροψία με την οποία αντιμετώπισε ο Ρώσος πρόεδρος τους αντιπάλους του και η υποτίμηση την οποία έτρεφε για τους Ουκρανούς, καθώς «πόνταρε» σε μια ντε φάκτο νίκη, αποτυπώνεται σε νέες πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ο επικεφαλής απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για την Ουκρανία δήλωσε ότι, μόλις άρχισε ο πόλεμος, είχε προτείνει στον Ρώσο ηγέτη μια προκαταρκτική συμφωνία με το Κίεβο που θα ικανοποιούσε την απαίτηση της Ρωσίας να παραμείνει η Ουκρανία εκτός του ΝΑΤΟ, αλλά ο Πούτιν την απέρριψε και συνέχισε την στρατιωτική του επιχείρηση, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τρία πρόσωπα προσκείμενα στην ρωσική ηγεσία.

Σύμφωνα με τους συνομιλητές του Reuters, o απεσταλμένος του Πούτιν Ντμίτρι Κόζακ ο οποίος έχει γεννηθεί στην Ουκρανία, είπε στον Πούτιν ότι κατά την άποψη του η συμφωνία που είχε πετύχει ο ίδιος εξαλείφει την ανάγκη για την Ρωσία να επιδιώξει μια ευρείας κλίμακας κατοχή της Ουκρανίας και συνέστησε στον πρόεδρο να υιοθετήσει την συμφωνία.

Η σύσταση του Κόζακ προς τον Πούτιν να υιοθετήσει τη συμφωνία αναφέρεται για πρώτη φορά από το Reuters.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, δήλωσε: «Αυτό δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τίποτα παρόμοιο δεν υπήρξε. Είναι απόλυτα λαθεμένη πληροφορία».

Ο Κόζακ δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα να σχολιάσει το θέμα, τα οποία του εστάλησαν μέσω του Κρεμλίνου.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ δήλωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε τις διαπραγματεύσεις ως προπέτασμα καπνού για να προετοιμάσει την εισβολή της, αλλά δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την ουσία των συνομιλιών ούτε επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε προκαταρκτική συμφωνία. «Σήμερα, καταλαβαίνουμε ξεκάθαρα ότι η ρωσική πλευρά δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για μια ειρηνική διευθέτηση» δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Δύο από τις τρεις πηγές δήλωσαν ότι η προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία ολοκληρώθηκε αμέσως μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Μέσα σε λίγες ημέρες, ο Κόζακ πίστευε ότι είχε επιτύχει να συμφωνήσει η Ουκρανία με τους κύριους όρους που έθετε η Ρωσία και συνέστησε στον Πούτιν να υπογράψει μια συμφωνία, είπαν οι πηγές.

«Μετά τις 24 Φεβρουαρίου στον Κόζακ ενεργούσε εν λευκώ: του έδωσαν το πράσινο φως, είχε κάνει την συμφωνία. Την έφερε πίσω και του είπαν να φύγει. Όλα ακυρώθηκαν. Ο Πούτιν άλλαξε απλώς το σχέδιο καθώς προχωρούσε», δήλωσε μία από τις πηγές προσκείμενη στην ρωσική ηγεσία.

Η τρίτη πηγή- η οποία μίλησε για τα γεγονότα από άτομα που είχαν ενημερωθεί για τις συζητήσεις μεταξύ του Κόζακ και του Πούτιν- διαφοροποιήθηκε ως προς τον χρόνο (της συμφωνίας-σ.σ), λέγοντας ότι ο Κόζακ είχε προτείνει την συμφωνία στον Πούτιν, την οποία απέρριψε, λίγο πριν από την εισβολή. Όλες οι πηγές ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους για να μοιραστούν ευαίσθητές εσωτερικές πληροφορίες.

Η συνεργασία που χρονολογείται από τη δεκαετία του '90

Ο ηλικίας 63 ετών Κόζακ υπήρξε πιστός υπαρχηγός του Πούτιν από τότε που συνεργάστηκε μαζί του τα χρόνια του 1990 στο γραφείο του δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Κόζακ ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία, διότι από το 2020 ο Πούτιν του είχε αναθέσει τη διεξαγωγή συνομιλιών με Ουκρανούς ομολόγους του για την περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, η οποία ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία μετά την εξέγερση του 2014. Αφού ηγήθηκε της ρωσικής αντιπροσωπείας σε συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους στο Βερολίνο στις 10 Φεβρουαρίου -με τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας- ο Κόζακ είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων αυτών έληξε χωρίς να υπάρξει σημαντικό αποτέλεσμα.

Ο Κόζακ ήταν επίσης ένας από τους παρόντες κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Γιεκατερίνσκι του Κρεμλίνου τρεις μέρες πριν από την εισβολή και κατά την οποία ο Πούτιν συγκέντρωσε τους επικεφαλής του στρατού και της ασφάλειας και τους κύριους του συμβούλους .

Η κρατική τηλεόραση κατέγραψε ένα μέρος τη συνάντησης αυτής, στην οποία ο Πούτιν παρουσίασε τα σχέδια του για την τυπική αναγνώριση των αυτονομιστικών οντοτήτων στην ανατολική Ουκρανία.

Κλείσιμο
Μόλις οι κάμερες απομακρύνθηκαν από την τεράστια αίθουσα με τους νεοκλασικούς κίονες και το θολωτό ταβάνι, ο Κοζάκ τάχθηκε κατά της λήψης οποιωνδήποτε μέτρων από τη Ρωσία για την κλιμάκωση της κατάστασης με την Ουκρανία, δήλωσαν δύο από τα τρία άτομα που πρόσκεινται στη ρωσική ηγεσία, καθώς και ένα τρίτο άτομο που έμαθε για το τι συνέβη από άτομα που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Ένα άλλο άτομο που μίλησε στο Reuters και το οποίο συνέδραμε στις συνομιλίες μετά την εισβολή, δήλωσε ότι οι συζητήσεις κατέρρευσαν στις αρχές Μαρτίου, όταν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι κατάλαβαν ότι ο Πούτιν ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει σε μια εισβολή ευρείας κλίμακας.

Έξι μήνες από την έναρξη του πολέμου, ο Κόζακ παραμένει στην θέση του ως αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης της προεδρίας. Αλλά πλέον δεν χειρίζεται το φάκελο της Ουκρανίας, σύμφωνα με έξι από τις πηγές που μίλησαν στο Reuters.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο Κόζακ δεν φαίνεται πουθενά», δήλωσε ένας από τους έξι, πηγή που πρόσκειται στην ηγεσία των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Παραδίνονται Ρώσοι στρατιώτες

Σε μια κομβική φάση φαίνεται να έχει περάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με το Κίεβο να μετρά νίκες, με ανακατάληψη εδαφών σε Χερσώνα και Χάρκοβο, και τη Μόσχα να γνωρίζει σημαντικές απώλειες.

Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί ότι η αλλαγή στην έκβαση της σύρραξης αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν παραδοθεί, όπως γράφουν διεθνή ΜΜΕ, ενώ μεγάλος αριθμός Ρώσων στρατιωτών έχουν αφήσει τα όπλα τους αντί να πολεμήσουν.

Την ίδια στιγμή, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου υποστήριξε ότι ο στρατός έχει αιχμαλωτίσει τόσους πολλούς Ρώσους στρατιώτες, τις τελευταίες ημέρες, που δεν έχει χώρο να τους στεγάσει.

Αναφορές, δε, που προέρχονται από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δείχνουν ότι έχουν συνολικά σκοτωθεί 53.000 Ρώσοι στρατιώτες.

Απειλείται πραγματικά η κυβέρνηση Πούτιν;

Η στρατηγική της Δύσης — παροχή όπλων στην Ουκρανία σε αυτή τη συγκεκριμένη φάση του πολέμου — λειτουργεί. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Πούτιν απειλείται πραγματικά, εν μέρει επειδή η ζωή για τις ελίτ στη Μόσχα δεν έχει αλλάξει πολύ, παρόλο που μαίνεται ένας πόλεμος στο κατώφλι της Ουκρανίας αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς και καταφέροντας σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.

«Πολύ λίγα σχετικά με την καθημερινή ζωή φαίνεται να έχουν αλλάξει στη Μόσχα, όπου οι άνθρωποι έχουν τους οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσουν σημαντικές αυξήσεις τιμών, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης χώρας. Το «GUM», πολυτελές εμπορικό κέντρο δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία, είναι γεμάτο από καταναλωτές… και τα εστιατόρια και τα θέατρα διανύουν την περίοδο των παχέων αγελάδων. Οι δρόμοι της Μόσχας εξακολουθούν να είναι γεμάτοι με πολυτελή αυτοκίνητα όπως Lamborghini και οι Porsche», αναφέρει η Valerie Hopkins των New York Times.

Υπήρχε πάντα ο φόβος ότι ο Πούτιν μπορεί να πατήσει το «κόκκινο» κουμπί ενεργοποιώντας το πυρηνικό του οπλοστάσιο αν όλα ήταν μία χαμένη υπόθεση στην Ουκρανία.

Θα μπορούσε επίσης να δώσει εντολή στα ρωσικά στρατεύματα «να υποχωρήσουν σε πιο αμυντικές γραμμές», υποστηρίζει είπε ο Michael Kofman του CNA στην εφημερίδα « NatSec Daily», ή θα μπορούσε «να προχωρήσει με μια μερική κινητοποίηση και να θεσπίσει πολιτικές για πόλεμο χωρίς τέλος».

Φυσικά, δεν είναι σαφές εάν θα επιλέξει κάποια από αυτές τις επιλογές, κάτι πιο αυστηρό, ή αν θα παραμείνει ως έχει. Ό,τι κι αν κάνει, ωστόσο, δεν θα πρέπει να ενισχύει τα σενάρια περί αλλαγής εξουσίας - τουλάχιστον προς το παρόν - αν και εκτελούνται σχέδια έκτακτης ανάγκης ανά πάσα στιγμή.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου αντιμετωπίζει και μία ακόμη πρόκληση: δημοτικοί σύμβουλοι 18 περιφερειών της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης τον κάλεσαν να παραιτηθεί. Την έκκληση δημοσίευσε η δημοτικός σύμβουλος της περιφέρειας Σεμιόνοφσκι της Αγίας Πετρούπολης Ξένια Τορτσιόμ.


Ειδήσεις σήμερα:

«Ήταν το μεγάλο πάθος της ζωής μου»: Ο έρωτας της Ειρήνης Παπά με τον Μάρλον Μπράντο

Διπλή απόπειρα ανθρωποκτονίας στα Γρεβενά – Συνελήφθη άνδρας που μαχαίρωσε 73χρονο και 45χρονη στο ίδιο σπίτι

Φορούσε η Μέγκαν... κρυφό μικρόφωνο όταν χαιρετούσε πολίτες έξω από το κάστρο του Ουίνδσορ;
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης