Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι προηγήθηκε πριν ανακοινωθεί ο θάνατός της - Τα σημειώματα και οι ψίθυροι

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι προηγήθηκε πριν ανακοινωθεί ο θάνατός της - Τα σημειώματα και οι ψίθυροι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τον θάνατο της βασίλισσας δύο ώρες πριν την επίσημη αναγγελία

elisavet
Λίγες ώρες μεσολάβησαν από την ανακοίνωση του παλατιού για την επιδείνωση της υγείας της βασίλισσας Ελισάβετ, μέχρι τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η μονάρχης πέθανε.  Η πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, ενημερώθηκε στις 16:30 (τοπική ώρα) ότι πέθανε η βασίλισσα, δηλαδή δύο ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Ήταν αμέσως φανερό ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε, σύμφωνα με τον Guardian. Λίγο μετά το μεσημέρι, ο Ναντίμ Ζαχάουι, ο καγκελάριος του δουκάτου του Lancaster, κατευθύνθηκε επειγόντως στην αίθουσα των Κοινοτήτων για να δώσει στη Λιζ Τρας ένα σημείωμα. Παράλληλα, ψιθύρισε κάτι στη νέα πρωθυπουργό, την ώρα που ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος, Κιρ Στάρμερ, απευθυνόταν στην αίθουσα. Λίγες στιγμές αργότερα, δόθηκε επίσης στην αντιπρόεδρο των Εργατικών, Άντζελα Ρέινερ, ένα σημείωμα. Αφού το διάβασε, σήκωσε το κεφάλι έχοντας ένα βλέμμα αμφιβολίας και ανησυχίας.

Η συζήτηση για το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας συνεχίστηκε, ωστόσο, δεν ήταν πλέον το θέμα της ημέρας. Οι δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες έσπευσαν να το αντιληφθούν. Γνωρίζοντας ότι κάτι σημαντικό συνέβη για να προκαλέσει μια τέτοια αναταραχή, οι εικασίες στράφηκαν γρήγορα στην υγεία της Βασίλισσας.

How concern for the Queen spread around House of Commons during debate
Κλείσιμο


Δεν χρειάστηκε όμως να περιμένουν για πολύ. Λίγο μετά τις 12.30, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ εξέδωσαν μια ασυνήθιστα άμεση δήλωση: «Οι γιατροί της βασίλισσας ανησυχούν για την υγεία της Αυτού Μεγαλειότητας και της έχουν συστήσει να παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση», ανέφερε.

Στιγμές αργότερα, o πρόεδρος της Βουλής, Λίντσεϊ Χόιλ, διέκοψε για λίγο τη συζήτηση που ήταν σε εξέλιξη. Ως είθισται, στο κοινοβούλιο δεν γίνεται συζήτηση, ούτε αναφορά στη μονάρχη, αλλά αυτή τη φορά υπήρξε εξαίρεση. Ο Χόιλ εξέφρασε στη Βασίλισσα τις «τις καλύτερες ευχές» σε μια σύντομη δήλωση προτού ζητήσει από τον ηγέτης του SNP, Ίαν Μπλάκφορντ, να συνεχίσει. Ακολούθησε σωρεία επίσημων μηνυμάτων, τα οποία υπογράμμισαν τη σοβαρότητα της κατάστασης της βασίλισσας. Η Τρας είπε ότι ήταν «βαθιά ανήσυχη» ενώ ο Στάρμερ «ανησυχούσε βαθιά».

Commons Speaker interrupts parliament with message for the Queen


Στο Westminster ειπώθηκε ότι «οι άνθρωποι με συνταγματικούς ρόλους» είχαν ενημερωθεί να προετοιμαστούν για το χειρότερο. Ένας βοηθός είπε ότι συμμετείχαν σε μια σειρά από «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» το μεσημέρι, καθώς οι επίσημοι φορείς εξέτασαν την κατάσταση ετοιμότητάς τους γι’ αυτό που ήταν γνωστό ως Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου, τα σχέδια που υπήρχαν για τον θάνατο της Βασίλισσας, ξεκινώντας από 10 μέρες πένθους που κορυφώνονται με κρατική κηδεία.

Ένας πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης είπε σε φίλους ότι η επίσημη προειδοποίηση από το Παλάτι και οι δηλώσεις που ακολούθησαν ήταν σύμφωνες με το πρωτόκολλο για το οποίο είχε κάποτε ενημερωθεί. Αλλά στα παρασκήνια, οι βασιλικοί δημοσιογράφοι έλεγαν ότι «η γέφυρα δεν έχει πέσει» - πράγμα που σήμαινε ότι όσο σοβαρή κι αν ήταν η κατάσταση, η βασίλισσα ήταν ακόμα ζωντανή στο σπίτι της στη Σκωτία.

Το BBC είχε διακόψει το πρόγραμμά του περίπου στις 12.40 μ.μ., η οθόνη μαύρισε στιγμιαία πριν εμφανιστεί η παρουσιάστρια ειδήσεων Joanna Gosling και διαβάσει τη δήλωση του Παλατιού για την υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ. Παράλληλα, η οικογένεια της βασίλισσας άρχισε να συγκεντρώνεται στο Μπαλμόραλ. Ο πρίγκιπας Κάρολος, ο μεγαλύτερος γιος και διάδοχός της, ήταν ήδη στο πλευρό της βασίλισσας μόλις έμαθε τα νέα.

Η πριγκίπισσα Άννα, η οποία ήταν επίσης στη Σκωτία, κατευθύνθηκε γρήγορα στο Μπαλμόραλ και σε λίγο τα άλλα παιδιά της Βασίλισσας και τα εγγόνια της ήταν καθ' οδόν. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, μαζί με τον Πρίγκιπα Άντριου και άλλους, πήραν ένα αεροπλάνο της RAF από το Northolt στο βορειοδυτικό Λονδίνο για να είναι στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ, φτάνοντας στο Μπαλμόραλ με μια συνοδεία λίγο μετά τις 5 το απόγευμα.

Ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος επρόκειτο να εμφανιστεί σε μια τελετή απονομής φιλανθρωπικών βραβείων, το ακύρωσε και πήρε το δρόμο για το Μπαλμόραλ, χωρίς την σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ. Η Κέιτ, η Δούκισσα του Κέιμπριτζ, παρέμεινε στο Γουίνδσορ και παρέλαβε τα τρία παιδιά της, που χθες πήγαν για πρώτη ημέρα στο σχολείο.

Κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και στο Μπαλμόραλ. Για λίγες ώρες, δημόσια, δεν ήταν ξεκάθαρο τι συνέβαινε. Αλλά ιδιωτικά, το χειρότερο είχε συμβεί: η βασίλισσα είχε πεθάνει. Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Σάιμον Κέις, ενημέρωσε την Λιζ Τρας στις 16.30 μ.μ. για τον θάνατο της Βασίλισσας, και πέρασαν δύο ώρες μέχρι να ανακοινωθεί η δυσάρεστη είδηση.

Οι δημοσιογράφοι είχαν ενημερωθεί να περιμένουν μια ειδοποίηση λίγο πριν από μια σημαντική ανακοίνωση - μια συνηθισμένη πρακτική του Παλατιού. Η ειδοποίηση εστάλη λίγο πριν από τις 18:30. Ακολούθησε η ανακοίνωση: «Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα. Το BBC έδειξε πλάνο της σημαίας στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, που ήδη ήταν μεσίστια και στη συνέχεια ο Χιου Έντουαρντς είπε στους τηλεθεατές τη θλιβερή είδηση.

Queen Elizabeth II has died Buckingham Palace announces - BBC News

Ειδήσεις σήμερα:

Κρήτη: Μαθήτρια κλώτσησε γάτα και γελούσε με τις φίλες της - Δείτε βίντεο

Θάνατος βασίλισσας Ελισάβετ: Τα παιδιά του Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ θα μπορούν πλέον να πάρουν βασιλικούς τίτλους

Βασίλισσα Ελισάβετ: Επισήμως αύριο ανακηρύσσεται βασιλιάς ο Κάρολος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης