Τα πρώτα βέλη για την Τρας στο Κοινοβούλιο: «Ζητάς να πληρώσει την ενεργειακή κρίση η εργατική τάξη»

Τα πρώτα βέλη για την Τρας στο Κοινοβούλιο: «Ζητάς να πληρώσει την ενεργειακή κρίση η εργατική τάξη»

Κατά της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας τάχθηκε η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας προκαλώντας την αντίδραση των Εργατικών

Liz_7
«Μαζί μπορούμε να βγούμε από την καταιγίδα», δήλωσε εμφατικά η Λιζ Τρας στη χθεσινή ομιλία της έξω από τη πρωθυπουργική κατοικία, όμως η πρώτη της μέρα από τη θέση αυτή συνδυάστηκε με τα πρώτα φαρμακερά βέλη από τον  ηγέτη των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ. 

Στην καθιερωμένη «Ώρα του πρωθυπουργού», στην   κατάμεστη αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου, η Τρας από τα πρώτα λεπτά δεσμεύτηκε ότι αύριο κιόλας θα ανακοινώσει το πρόγραμμά της για τους ενεργειακούς λογαριασμούς.

Ακριβώς σε αυτό το πεδίο κορυφώθηκε και η αντιπαράθεση με τον αρχηγό των Εργατικών. Απάντησε ευθέως στην πρώτη ερώτηση τοy Στάρμερ, ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι τάσσεται κατά των έκτακτων φόρων στα κέρδη των ενεργειακών κολοσσών. Όπως δήλωσε η ίδια «πιστεύω ότι αυτό θα σταματήσει τις επενδύσεις για την χώρα για αυτό και δεν θα βάλω έκτακτο φόρο στις κερδοφόρες επιχειρήσεις».

Όμως, ο ηγέτης της Εργατικών την «στρίμωξε» για το πώς και από πού θα βρει τα λεφτά που υπόσχεται, κατηγορώντας την ότι “προστατεύεις τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και ζητάς να πληρώσει τον λογαριασμό η εργατική τάξη".

Η αλήθεια είναι πως η απάντηση της νέας πρωθυπουργού βασίστηκε στην ελπίδα πως το πρόγραμμά της για χαμηλούς φόρους θα προσελκύσει επενδύσεις και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Μέχρι αργά το βράδυ και με προσοχή δημιούργησε τη νέα της ομάδα, χαρακτηριστικό ότι μέχρι τα ξημερώματα ανακοινώνονταν οι αλλαγές ενώ παράλληλα ενημέρωνε τον λογαριασμό της στο Twitter για την συνομιλία της με τον πρόεδρο της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν αλλά και της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Μάλιστα αποδέχθηκε και την πρόσκληση του τελευταίου να επισκεφτεί την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τη συνέχεια της στενής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Κυβέρνηση «φίλων και συμμάχων»

Σήμερα, σχολιάζεται έντονα ότι όσοι υποστήριξαν τον αντίπαλό της Ρίσι Σούνακ είδαν την πόρτα της εξόδου του Whitehall, με μόνη εξαίρεση εκείνη του Μάικλ Έλις, νέου Γενικού Εισαγγελέα για Αγγλία και Ουαλία. Υπουργός Οικονομικών λοιπόν ο Κούασι Κουαρτένγκ, ο οποίος αναφέρεται από τα βρετανικά μέσα ως προσωπικός φίλος της Τρας καθώς μένει ακόμα και στον ίδιο δρόμο με εκείνη. Τη θέση της στο υπουργείο Εξωτερικών πήρε ο Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος βρισκόταν στο Παιδείας επί Τζόνσον ενώ στο Εσωτερικών εγκαταστάθηκε η Σουέλα Μπρέιβερμαν, η βουλευτής που είχε θέσει και τη δική της υποψηφιότητα στην κούρσα διαδοχής.

Ενδιαφέρον έχει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της βρετανικής πολιτικής, τις τέσσερις προαναφερθείσες κορυφαίες θέσεις της κυβέρνησης δεν κατέχει λευκός άνδρας. Η νέα πρωθυπουργός είναι γυναίκα, ο κύριος Κουαρτένγκ κατάγεται από την Γκάνα, ο Κλέβερλι από την Σιέρα Λεόνε ενώ η Μπρέιβερμαν από την Ινδία.

Την θέση τους διατήρησαν μόλις τέσσερα στελέχη, με πιο τρανταχτό όνομα εκείνο του Μπεν Γούαλας στο υπουργείο Άμυνας, ο οποίος αποδεικνύεται για πολλούς ο καταλληλότερος για αυτή τη θέση σε μια ομολογουμένως ταραχώδη περίοδο, λόγω κυρίως του πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή DW



Ειδήσεις σήμερα:

Κομισιόν: Προτείνει πλαφόν στο φυσικό αέριο και ανώτατο όριο στα έσοδα εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος

Πούτιν: Τέλος στο ρωσικό φυσικό αέριο αν μπει πλαφόν στις τιμές

Ρούλα Πισπιρίγκου: Εδώλιο για δύο κακουργήματα «δείχνει» ο εισαγγελέας για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης