Τζέιμς Κλέβερλι: Ο 53χρονος νέος Βρετανός υπουργός Εξωτερικών με καταγωγή από τη Σιέρα Λεόνε

Τζέιμς Κλέβερλι: Ο 53χρονος νέος Βρετανός υπουργός Εξωτερικών με καταγωγή από τη Σιέρα Λεόνε

Υπέρμαχος του Brexit, o 53χρονος πολιτικός καλείται να διαχειριστεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις σχέσεις με την Κίνα και το Brexit - Έχει κατηγορηθεί ότι προκάλεσε ζημιά σε αυτοκίνητο συναδέλφου του ενώ οδηγούσε

cleverly1
Το 2002 βραβεύτηκε με το μετάλλιο του Χρυσού Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ και δέκα χρόνια αργότερα, λάμβανε με υπερηφάνεια το Μετάλλιο του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου της μονάρχη. Υπέρμαχος του Brexit, o 53χρονος Τζέιμς Κλέβερλι αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας σε μία ταραγμένη περίοδο στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας του εμπιστεύτηκε μία «ωρολογιακή βόμβα» καθώς ο προκάτοχός της, Μπόρις Τζόνσον, έχει αφήσει πολλά ανοιχτά μέτωπα. Εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ολοένα και πιο τεταμένες σχέσεις με την Κίνα, θα πρέπει να διαχειριστεί την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit. Τον Απρίλιο του 2019, ο Κλέβερλι ανέλαβε αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος.

Διετέλεσε υφυπουργός Brexit, υπουργός Παιδείας και άνευ χαρτοφυλακίου

Στην πολιτική του φαρέτρα διαθέτει πολλά χαρτοφυλάκια: διορίστηκε υφυπουργός αρμόδιος για το Brexit, μετά την παραίτηση του προκατόχου του που διαφώνησε με τη στρατηγική της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι σε ότι αφορά το διαζύγιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το επόμενο χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε ήταν αυτό του υπουργού Παιδείας. Όταν ο Μπόρις Τζόνσον διορίστηκε πρωθυπουργός τον Ιούλιο του 2019, ανέλαβε το αξίωμα του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου. Υπηρέτησε ως συμπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος δίπλα στον Μπεν Έλιοτ από το 2019 έως το 2020.

Κλείσιμο
Τον Ιούλιο του 2022 ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας μετά την παραίτηση της προκατόχου του Μισέλ Ντόνελαν. Ο Κλέβερλι, έφεδρος αξιωματικός του Στρατού, θα υπηρετήσει πιστά όπως δήλωσε, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας. Μέλος του Συντηρητικού Κόμματος και μέλος του Κοινοβουλίου από το 2015.

cleverl_liz_truss


Η μητέρα του κατάγεται από τη Σιέρα Λεόνε

Γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1969 στο Lewisham του Λονδίνου. Ο Βρετανός πατέρας του Τζέιμς Φίλιπ εργαζόταν ως τοπογράφος και η μητέρα του ως μαία και κατάγεται από τη Σιέρα Λεόνε.

Φοίτησε στα ιδιωτικά σχολεία «Riverston School και «Colfe's School», Στη συνέχεια ξεκίνησε την στρατιωτική του εκπαίδευση, η οποία διακόπηκε αναπάντεχα από έναν τραυματισμό στο πόδι το 1989.

Απέκτησε πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πολυτεχνείο του Δυτικού Λονδίνου. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε για λογαριασμό της εκδοτικής εταιρείας «Verenigde Nederlandse Uitgeverijen».

Το 2002 εντάχθηκε στην εταιρεία «Informa» ως διευθυντής διεθνών πωλήσεων και δύο χρόνια αργότερα, ως επικεφαλής στο τμήμα διαφήμισης στην εταιρεία «Crimson Publishing». Το 2006, ανέλαβε εμπορικός διευθυντής του διαδικτύου στην διαφημιστική εταιρεία «Caspian Publishing». Το επόμενο έτος, ίδρυσε μ΄ έναν συνέταιρό του την εκδοτική εταιρεία «Point and Fire» και το 2008 οι ετήσιες απολαβές του έφθαναν τις 550.000 λίρες.

Παντρεμένος με δύο γιους

Στην προσωπική του ζωή είναι φουλ ερωτευμένος με τη Σουζάνα Σπαρκς, την οποία παντρεύτηκε το 2000. Το ζευγάρι απέκτησε δύο γιους.


Έχει κατηγορηθεί ότι προκάλεσε ζημιά σε αυτοκίνητο συναδέλφου του ενώ οδηγούσε στον αυτοκινητόδρομο Μ11. Το περιστατικό συνέβη τον Αύγουστο του 2019, με τον άλλο οδηγό να ισχυρίζεται ότι ο Κλέβερλι είχε αναπτύξει ταχύτητα ενώ μιλούσε στο κινητό του τηλέφωνο.

20530776





Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτη ενημέρωση τη Δευτέρα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια - Επισπεύδεται ο εμβολιασμός


«Αστακός» η Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ με 3.500 αστυνομικούς, drone και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ


Πλαφόν στο φυσικό αέριο και ανώτατο όριο στα έσοδα εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος προτείνει η Κομισιόν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης