Η Κομισιόν παραπέμπει την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της ΕΕ για παραβίαση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ

Η Κομισιόν παραπέμπει την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της ΕΕ για παραβίαση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ

Η κυβέρνηση Ορμπάν νομοθέτησε διακρίσεις κατά προσώπων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου – Οι διατάξεις, σύμφωνα με την Επιτροπή, παραβιάζουν τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς, τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων και τις αξίες της ΕΕ 

european_commission
Την παραπομπή της Ουγγαρίας στο Δικαστήριο της ΕΕ για παραβίαση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ αποφάσισε σήμερα η Κομισιόν, δίνοντας συνέχεια στη διαμάχη με την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση του Ορμπάν εισήγαγε νομοσχέδιο που προωθεί ή απεικονίζει τη λεγόμενη «απόκλιση από την ταυτότητα του εαυτού η οποία αντιστοιχεί στο φύλο κατά τη γέννηση, αλλαγή φύλου ή ομοφυλοφιλία» για άτομα κάτω των 18 ετών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η επίμαχη νομοθεσία παραβιάζει τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς, τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων (ιδίως των ΛΟΑΤΚΙ), καθώς και τις αξίες της ΕΕ.

Η διαδικασία παραπομπής ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021

Η παραπομπή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο είναι το επόμενο βήμα της διαδικασίας επί παραβάσει που κίνησε η Επιτροπή τον Ιούλιο του 2021. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι ουγγρικές αρχές δεν απάντησαν επαρκώς στις ανησυχίες της για την ισότητα και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και δεν περιέλαβαν καμία δέσμευση για την άρση της ασυμβατότητας. Ως εκ τούτου η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ουγγαρία το Δεκέμβριο του 2021.

«Η προστασία των παιδιών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Ωστόσο, το ουγγρικό δίκαιο περιέχει διατάξεις που δεν δικαιολογούνται από την προώθηση του θεμελιώδους αυτού συμφέροντος ή που είναι δυσανάλογες για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού», τονίζει η Επιτροπή.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ντράγκι δεν δείχνει να «θέλει να το ξανασκεφτεί» για την πρωθυπουργία, λέει η Rai


Καλύπτουμε το 60% των αυξήσεων, είπε με αφορμή την ενεργοποίηση του Power Pass ο Μητσοτάκης


Συνελήφθη η κοκκινομάλλα λογίστρια που είχε καταδικαστεί για υπεξαίρεση 880.000 ευρώ και διέφευγε για 10 χρόνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης