«Κόκκινος» συναγερμός και από τη Γαλλία για το φυσικό αέριο: Το πιο πιθανό σενάριο η πλήρης διακοπή του

«Κόκκινος» συναγερμός και από τη Γαλλία για το φυσικό αέριο: Το πιο πιθανό σενάριο η πλήρης διακοπή του

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Μόσχα θα κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου και όπως είπε η Ευρώπη οφείλει να προετοιμαστεί - Κάλεσε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση

lemer_252863_120337_type13262
Εκτός από τη Γερμανία και η Γαλλία προετοιμάζεται πυρετωδώς για την μετάβαση σε ένα καθεστώς ενεργειακής έκτακτης ανάγκης.

Μετά τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς που μίλησε για τον ρωσικό ενεργειακό πόλεμο καθώς όπως είπε η Μόσχα χρησιμοποιεί «το φυσικό αέριο ως όπλο» και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Γαλλίας.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η γαλλική κυβέρνηση προετοιμάζεται πλέον για πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου και ότι αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο στον μελλοντικό σχεδιασμό της.


Με περίπου το 17% της προμήθειας της να προέρχεται από τη Ρωσία, η Γαλλία εξαρτάται λιγότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο από ό,τι ορισμένοι από τους γείτονές της, αλλά το Παρίσι προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Η διακοπή αναμένεται πάντως να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και στη Γαλλία, επειδή η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δεν επαρκεί για να καλύψει το κενό, καθώς πολλοί αντιδραστήρες βρίσκονται επί του παρόντος εκτός λειτουργίας για συντήρηση.

Κλείσιμο
«Νομίζω ότι μια πλήρης διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου είναι μια πραγματική πιθανότητα... και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το σενάριο», είπε στο περιθώριο επιχειρηματικού και οικονομικού συνεδρίου στη νότια Γαλλία ο Λεμέρ.

«Θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να αγνοήσουμε αυτό το σενάριο», παρατήρησε και κάλεσε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. 

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ενεργειακή κρίση που μπορεί να έχει απολύτως σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή, στην απασχόληση, στη λειτουργία των εταιρειών μας, στο γαλλικό βιομηχανικό εργαλείο», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εθνικοποίηση του EDF.

«Είχα μακροσκελείς συζητήσεις με (την Επίτροπο Ανταγωνισμού) Μαργκρέτε Βεστάγκερ για αυτό το θέμα, επομένως θα συνεχίσουμε τις πολύ μακρές συζητήσεις μας», συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Είμαστε εξαιρετικά ανεξάρτητοι, δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από άλλους. Η πρώτη ανεξαρτησία πρέπει να είναι ενεργειακή», συνέχισε.

«Πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας σε θέση μάχης τώρα για την οργάνωση, το ανακατεύθυνση, την εγκράτεια, τη μείωση της κατανάλωσης... τώρα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας.



Ειδήσεις σήμερα:

Τοπικές βροχές και καταιγίδες και σήμερα - Πότε αναμένεται βελτίωση

Ξεκινούν επίσημα τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Η Δέσποινα Βανδή αποχαιρέτησε το κοινό της - Με Έλλη Κοκκίνου «έκλεισε» το Chart Show
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης