Και επίσημα υποψήφιος για την πρωθυπουργία της Βρετανίας ο πρώην ΥΠΟΙΚ που «έσυρε» τον χορό των παραιτήσεων

Και επίσημα υποψήφιος για την πρωθυπουργία της Βρετανίας ο πρώην ΥΠΟΙΚ που «έσυρε» τον χορό των παραιτήσεων

Ο 42χρονος πρώην υπουργός, Ρίσι Σουνάκ, θεωρείται ένα από τα φαβορί για τη θέση - Την Τρίτη ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση, όπως και ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ -Η παραίτησή τους προκάλεσε τσουνάμι αποχωρήσεων

000_1OQ974
Ένας από τους πρώτους που εκδήλωσε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του Μπόρις Τζόνσον και υπέβαλε την παραίτησή του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ανακοίνωσε και επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και κατ'επέκταση για την πρωθυπουργία.

Ο 42χρονος πρώην υπουργός θεωρείται ένα από τα φαβορί για τη θέση. Την Τρίτη ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση, όπως και ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, έπειτα από ένα νέο σκάνδαλο. Η παραίτησή τους προκάλεσε τσουνάμι αποχωρήσεων και ο Τζόνσον αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί και ο ίδιος, χθες Πέμπτη.

«Κάποιος πρέπει να αδράξει αυτή τη στιγμή και να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Για αυτό θα είμαι υποψήφιος για να γίνω ο επόμενος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και ο επόμενος πρωθυπουργός», ανέφερε σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter ο Σουνάκ.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα θα κρίνουν αν η επόμενη γενιά των Βρετανών θα έχει την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή με εντιμότητα, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα ή λέμε στον εαυτό μας παραμύθια που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα για λίγο αλλά θα αφήσουν τα παιδιά μας σε χειρότερη κατάσταση αύριο;» πρόσθεσε.

Τα ονόματα των 11 υποψηφίων διαδόχων του Μπόρις Τζόνσον και οι πιθανότητες που έχει ο καθένας τους να πάρει τη θέση του, με βάση τις αποδόσεις που δίνουν οι στοιχηματικές εταιρείες. 

Μπεν Γουάλας
Για τους Times και τις εταιρίες στοιχημάτων (με απόδοση 7), επικρατέστερος διάδοχος είναι ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, ο ρόλος του οποίου αναδείχθηκε ιδιαίτερα με αφορμή την πρόσφατη εισβολή στην Ουκρανία, παρότι ο ίδιος κρατά γενικά χαμηλούς τόνους και αποστάσεις από περιστατικά διαφθοράς και πολιτικής ίντριγκας. Ως πρώην Αρχηγός του Στρατού είναι πειθαρχημένος κομματικά, στηρίζοντας για αυτό το λόγο τον Μπόρις Τζόνσον στη διαδικασία μομφής εναντίον του.
ben


Ρίσι Σουνάκ
Την ίδια απόδοση με τον Γουάλας δίνουν οι στοιχηματικές εταιρίες στη Βρετανία και ως προς την επικράτηση του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ στην κούρσα της διαδοχής στη Βρετανία. Μάλιστα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους Υπουργούς που παραιτήθηκαν υπό το βάρος των ραγδαίων αποκαλύψεων, σημειώνοντας πως «το κοινό περιμένει δικαίως η κυβέρνηση να συμπεριφερθεί σωστά, ικανά και σοβαρά».
Κλείσιμο
Η υψηλή δημοφιλία του εδράζεται στο γεγονός ότι ήταν ο αρμόδιος για την παροχή κρατικής ενίσχυσης στη διάρκεια της πανδημίας, ανοίγοντας τα δημόσια ταμεία προς τους πάντες, δεχόμενος, ωστόσο, βέλη τελευταία για τα υψηλά επίπεδα ακρίβειας.
risi

Ντόμινικ Ράαμπ
Αν και οι εταιρίες στοιχημάτων του δίνουν απόδοση 26 στην επικράτηση για τη διαδοχή μεταξύ των Συντηρητικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ντόμινικ Ράαμπ αναπλήρωσε τον Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, ενώ θεωρείται ένα από τα άτομα πλήρους εμπιστοσύνης του. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται να προταθεί και για μεταβατικός ηγέτης των Συντηρητικών.
ntomiik
 

Πένυ Μορντάντ
Δυναμική γυναίκα που διεκδικεί τα ηνία των Συντηρητικών, η Πένυ Μορντάντ υπήρξε κήρυκας του Brexit, ενώ στην ίδια οφείλεται η αναβίωση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, για αυτό και εκλαμβάνεται ως φαβορί με απόδοση 5,50 από τις στοιχηματικές εταιρίες.
mordat
 

Σαγίντ Τζαβίντ
Έχοντας διατελέσει Υπουργός με πολλά και διαφορετικά χαρτοφυλάκια, ο Υπουργός Υγείας δηλώνει μεγάλος θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ και της ελεύθερης αγοράς, ενώ μετέφερε την κυβερνητική πολιτική από τους οριζόντιους περιορισμούς στην ατομική ευθύνη, όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας από την Μεγάλη Βρετανία.
sagint
 

Λιζ Τρας
Η Υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας δηλώνει πιστή στον Μπόρις Τζόνσον τις τελευταίες ώρες, η ίδια, ωστόσο, είχε πυκνώσει το τελευταίο διάστημα τις επαφές της με στελέχη και βουλευτές των Συντηρητικών, βολιδοσκοπώντας το κλίμα για το επόμενο πολιτικό βήμα της προς τα πάνω, γεγονός που προσδιορίζει τη στοιχηματική της απόδοση στο 8.
liz-truss-bretania

Ναντχίμ Ζαχάουι
Παιδί προσφύγων από το Ιράκ, ο Ναντχίμ Ζαχάουι διακρίθηκε ως Υπουργός αρμόδιος για τον εμβολιασμό και τις τελευταίες ώρες αναδείχθηκε σε Υπουργό Οικονομικών. Ωστόσο, βαρύνεται με υποθέσεις υπέρβασης καθήκοντος, ενώ διατηρεί σύνδεση με εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε φορολογικούς παραδείσους, στοιχεία που διαμορφώνουν την απόδοσή του στο 11.
nadhim_zahawi
 

Πρίτι Πατέλ
Αν και παιδί μεταναστών από την Ινδία, οι σκληροπυρηνικές της θέσεις για την παράνομη μετανάστευση την εκτόξευσαν στους κόλπους των Συντηρητικών, καθώς η ίδια αντιτάχθηκες πολλές φορές στην άφιξη μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
priti

Τζέρεμι Χαντ
Πρόκειται για την αρσενική εκδοχή της Τερέζα Μέι, όπως παρατηρούν βουλευτές των Συντηρητικών για τον Τζέρεμι Χαντ με απόδοση 13 στα στοιχήματα, γεγονός που καθιστά, κατά τους Financial Times, σκεπτικούς τους συναδέλφους του για την ανάδειξή του στην ηγεσία των Συντηρητικών.
tzeremy
 

Τομ Τούνγκενχατ
Δημοσιογράφος και αναλυτής εξωτερικής πολιτικής, ο Τομ Τούνγκενχατ με απόδοση 13 στα στοιχήματα είναι ένας από τους επικριτές τον Μπόρις Τζόνσον ως δυνητικός διάδοχός του, ενώ εξίσου αρνητικός είναι και απέναντι στις διμερείς σχέσεις Μεγάλου Βασιλείου – Κίνας, με αποτέλεσμα το Πεκίνο να του επιβάλλει προσωπικές κυρώσεις.
tom


Μάικλ Γκόουβ
Πρόκειται για τον απόλυτο πολέμιο του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αν και σημειώνει απόδοση 21 ως προς την κούρσα διαδοχής, ήταν αυτός που προέτρεψε τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί, με αποτέλεσμα να γνωρίσει την απόλυσή του το τελευταίο εικοσιτετράωρο.
gove


Stoiximata1
Stoiximata2

Το σκάνδαλο που «γκρέμισε» τον Μπόρις Τζόνσον

Η παραίτηση από την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος έρχεται ως αποτέλεσμα του σκανδάλου που προκάλεσε η είδηση ότι ο Μπόρις Τζόνσον διόρισε τον βουλευτή Κρις Πίντσερ σε κυβερνητική θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων, αν και γνώριζε ότι εις βάρος του εκκρεμούσε έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση από το 2019.

Οι συνέπειες ήταν πρωτοφανείς, με την κυβέρνηση αλλά και το κόμμα του να «φυλλορροούν». Ήδη, περίπου 60 στελέχη της κυβέρνησης έχουν υποβάλλει την παραίτησή του, γεγονός που καθιστά την απομάκρυνσή του από την ηγεσία των Τόρις αναγκαία. Οι εξελίξεις ανάγκασαν την υπουργό Εξωτερικών Λις Τρας να επιστρέψει από την Ινδονησία, όπου βρισκόταν για την G20. Παράλληλα, λίγο μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης παραίτησής, ο Τζόνσον και το επιτελείο του προχωρούν σε ανασχηματισμό, για να αναπληρώσουν τις θέσεις των υπουργών που παραιτήθηκαν. 

«Στοιχηματίζουν» για τον χρόνο απομάκρυνσής του από την πρωθυπουργία

Πηγή του πρωθυπουργικού γραφείου ανέφερε ότι ο Τζόνσον μίλησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής των Συντηρητικών, την λεγόμενη «Επιτροπή 1922» η οποία είναι υπεύθυνη για τα εσωκομματικά, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι και συμφώνησε να παραιτηθεί. Ο νέος ηγέτης των συντηρητικών αναμένεται ότι θα οριστεί μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και είναι η διάσκεψη του κόμματος.

Πολλοί θεωρούν ότι η παραίτηση του Τζόνσον είναι ελιγμός για να διατηρηθεί στην πρωθυπουργία. Ωστόσο εκφράζονται έντονες αμφιβολίες για το εάν θα καταφέρει μέχρι τότε να παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ, λόγω των αντιδράσεων που θα υπάρξει από τους βουλευτές. Άλλωστε, πέραν των στελεχών της κυβέρνησης, παραιτήθηκε και το 1/3 του συνόλου των βουλευτών που κατείχαν μη υπουργικές θέσεις.


Ειδήσεις σήμερα:

Σίνζο Άμπε: Συγκλονισμένη η Ιαπωνία θρηνεί για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού

Τζο Μπάιντεν: Υπογράφει διάταγμα για τη διασφάλιση της πρόσβασης των Αμερικανίδων στην άμβλωση και την αντισύλληψη

Βίντεο: Άνοιξαν οι ουρανοί στη Θεσσαλονίκη - Αυτοκίνητα «βούλιαξαν» σε δρόμους-ποτάμια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης