Βρετανία: Ο βουλευτής Τομ Τούγκενχατ ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία

Ο Συντηρητικός πολιτικός σήμερα είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου - Νωρίτερα, ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το αξίωμα, αλλά θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός του - Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο νέος ηγέτης των Τόρις

Collage_Maker-08-Jul-2022-12_29-AM
Ο Συντηρητικός πολιτικός Τομ Τούγκενχατ ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.

Ο Τούγκενχατ, που είναι βετεράνος του στρατού, σήμερα είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου. Πέρσι, είχε επικρίνει δριμύτατα την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

«Υπηρέτησα στο παρελθόν – στον στρατό και τώρα στο Κοινοβούλιο. Τώρα ελπίζω να ανταποκριθώ για άλλη μια φορά στο κάλεσμα, ως πρωθυπουργός» αναφέρει σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα.

Ο Τούγκενχατ προσθέτει ότι θα συγκροτήσει μια «συμμαχία συναδέλφων» με στόχο να φέρει «νέα ενέργεια και ιδέες στην κυβέρνηση και να γεφυρώσει το χάσμα του Brexit που έχει κυριαρχήσει στην πρόσφατη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο νέος ηγέτης των Τόρις

Το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας σκοπεύει να επιλέξει τον νέο ηγέτη του και κατά συνέπεια τον νέο πρωθυπουργό της χώρας στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανέφερε η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη βουλευτές που έχουν γνώση αυτού του σχεδίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει από την πλευρά του να παραμείνει μέλος του κοινοβουλίου μετά την παραίτησή του, σύμφωνα με έναν στενό συνεργάτη του. «Χαίρομαι που ακούω ότι το αφεντικό θα συνεχίσει ως βουλευτής», έγραψε στο Twitter ο Τζέιμς Ντάντριτζ.

Κλείσιμο
Νωρίτερα ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το αξίωμα, αλλά θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός του.

«Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να αποχωρήσει άμεσα» λένε Συντηρητικοί

Η καθυστέρηση στην απομάκρυνσή του από τον πρωθυπουργικό θώκο έχει προκαλέσει ανησυχίες, εν μέσω φημών ότι ο Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να επιδιώκει την προώθηση της πολιτικής του ατζέντας, όπως στο θέμα των φοροαπαλλαγών.

Ο Τζόνσον δεν θα πρέπει να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, λέει ο Τζον Μέιτζορ

Υπέρ της άμεσης αποχώρησης του Μπόρις Τζόνσον τάσσεται ο πρώην πρωθυπουργός Σερ Τζον Μέιτζορ, που με επιστολή του προς την αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922», που καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς των Συντηρητικών, προειδοποιεί ότι δεν είναι συνετή η παραμονή του στο Νούμερο 10. Όπως υποστηρίζει, ο Τζόνσον δεν θα πρέπει να παραμείνει ως «υπηρεσιακός πρωθυπουργός», προτείνοντας είτε έναν προσωρινό πρωθυπουργό είτε επιτάχυνση των εσωκομματικών διαδικασιών «για λόγους εθνικού συμφέροντος».

«Η πρόταση του πρωθυπουργού να παραμείνει στη θέση του -για διάστημα άνω των τριών μηνών – έχοντας χάσει την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου, της κυβέρνησής του και του κοινοβουλευτικού του κόμματος δεν είναι συνετή και πιθανών θα είναι μη βιώσιμη» τόνισε.

Ο Τζον Μέιτζορ, που διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία τη Μάργκαρετ Θάτσερ, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη για αποφάσεις που θα επηρεάζουν όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σημειώνει ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο δεν θα μπορέσει να τον συγκρατήσει, όπως ούτε το προηγούμενο μπόρεσε. Σε αυτό το πλαίσιο, προτάσσει την ανάγκη αποχώρησής του από την Ντάουνινγκ Στριτ, και είτε την αντικατάστασή του από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ντόμινικ Ράαμπ είτε την αλλαγή των κανόνων, ώστε μόνον οι βουλευτές να μπορούν να εκλέγουν τον αρχηγό του κόμματος, κάτι που όμως προϋποθέτει αλλαγή του κανονισμού.

Οργή Συντηρητικών βουλευτών για το ύφος του Τζόνσον

Την ίδια ώρα, αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών εξέφρασαν την οργή τους για το ύφος που επέλεξε ο Μπόρις Τζόνσον να απευθύνει το διάγγελμά του. Βρετανοί δημοσιογράφοι αναφέρουν φράσεις βουλευτών που μόνο κολακευτικές δεν είναι για τον απελθόντα πρωθυπουργό.

Κάποιοι του καταλογίζουν έλλειψη κάθε ταπεινότητας, ενώ επικρίνουν και τις αιχμές κατά του κόμματός του. Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι η «ανταρσία» των τελευταίων ημερών ήταν σωστή.

Άλλος βουλευτής δεν δίστασε να τον αποκαλέσει «γελοίο» και να τον κατηγορήσει ότι δεν υπήρξε καμία αυτοκριτική, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που θεωρούν ότι ο Τζόνσον δεν διαθέτει ίχνος αγάπης ή πίστης προς το Συντηρητικό κόμμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Μέσα σε λίγες ώρες κατέρρευσε από την ηπατίτιδα το 13 μηνών βρέφος

Η Άγκυρα βγάζει τον Αύγουστο το τέταρτο γεωτρύπανο, «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

Survivor: Μεγάλος νικητής του τελικού ο Στάθης Σχίζας - Οι «καυτές» παρουσίες όλα όσα έγιναν στο Γαλάτσι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ