Μπόρις Τζόνσον: Καταρρέει η βρετανική κυβέρνηση μετά τη «βροχή» υπουργικών παραιτήσεων

Μπόρις Τζόνσον: Καταρρέει η βρετανική κυβέρνηση μετά τη «βροχή» υπουργικών παραιτήσεων

Από χθες, 18 μέλη της βρετανικής κυβέρνησης έχουν παραιτηθεί – Ο Μπόρις Τζόνσον δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει την Ντάουνινγκ Στριτ - Τα δυσοίωνα σενάρια για το πολιτικό του μέλλον αναλύει το Reuters

boris_johnson_skandalo_xr
Μετά τις χθεσινές παραιτήσεις του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ στη Βρετανία και τις βραδινές οκτώ παραιτήσεις πιο χαμηλόβαθμων μελών της κυβέρνησης, ο Μπόρις Τζόνσον έχει λάβει από το πρωί τις επιστολές παραίτησης ακόμα τεσσάρων υφυπουργών - δύο Παιδείας, ενός Οικονομικών και μίας Δικαιοσύνης- καθώς και δύο κοινοβουλευτικών ιδιαιτέρων γραμματέων, δηλαδή βοηθών των υπουργών.

Από χθες, ο πρωθυπουργός έχει απωλέσει 18 μέλη της κυβέρνησης, ενώ ακόμα και μέχρι τώρα ένθερμοι υποστηρικτές του στην κοινοβουλευτική ομάδα δηλώνουν δημοσίως από το πρωί ότι δεν εμπιστεύονται πλέον τον Τζόνσον.

Από την πλευρά του, ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να παραιτηθεί την ώρα που η προσοχή των «ανταρτών» Συντηρητικών στρέφεται στην προσπάθεια να αλλάξει το καταστατικό του κόμματος ώστε να επιτραπεί η διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας δυσπιστίας κατά του Τζόνσον.

Σήμερα, ο υφυπουργός Παιδείας της Βρετανίας Γουίλ Κουίνς ανακοίνωσε την παραίτησή του. Λίγες ώρες αργότερα, η Λόρα Τροτ, βουλευτής του κόμματος του Τζόνσον, παραιτήθηκε από τη θέση της στο υπουργείο Μεταφορών όπως και η Βικτόρια Ατκινς , υπουργός Εσωτερικών.

«Η εμπιστοσύνη στην πολιτική είναι και πρέπει πάντα να είναι υψίστης σημασίας, αλλά δυστυχώς τους τελευταίους μήνες αυτή έχει χαθεί», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook η Τροτ.

Σήμερα ανακοίνωσε την παραίτησή του ένα ακόμη μέλος της κυβέρνησης Τζόνσον, ο Υφυπουργός Παιδείας Γουίλ Κουίνς.

Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κατώτερος υπουργός Στέγασης της Βρετανίας Στιούαρτ Άντριου παραιτήθηκε την Τετάρτη για να δείξει τη δυσαρέσκειά του με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. «Η πίστη και η ενότητα είναι χαρακτηριστικά που πάντα προσπαθούσα να παρέχω στο υπέροχο πάρτι μας. Ωστόσο, φοβάμαι ότι τα άφησα να υπερισχύσουν της κρίσης μου πρόσφατα. Έρχεται μια στιγμή που πρέπει να κοιτάξεις την προσωπική σου ακεραιότητα και είναι τώρα», είπε στο Twitter. «Δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων δεν έχω άλλη επιλογή από το να παραιτηθώ.
Τα δυσοίωνα σενάρια για το πολιτικό του μέλλον αναλύει το Reuters

Κλείσιμο
Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον του πρωθυπουργού της Βρετανίας καθώς, σύμφωνα με το Reuters, ύστερα από το μπαράζ παραιτήσεων των υπουργών του, υπάρχουν διαδικασίες με τις οποίες θα μπορούσε να απομακρυνθεί ο Μπόρις Τζόνσον αλλά και για το πώς θα βρεθεί ο διάδοχός του.

Τον περασμένο μήνα, ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ πήρε μια βαθιά «ανάσα» από την ψήφο εμπιστοσύνης γεγονός που τον προστατεύει για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Ωστόσο, οι κλυδωνισμοί στην κυβέρνησή του συνεχίζονται, καθώς ορισμένοι Συντηρητικοί επιχειρούν να αλλάξουν τους κανόνες του κόμματος συντομεύοντας την περίοδο αυτή.

Παράλληλα, υπάρχουν και βουλευτές που καλούν κορυφαίους υπουργούς να ταχθούν κατά του Τζόνσον.

Να παραιτηθεί ο Τζόνσον; Θεωρείται αρκετά δύσκολο

Ο Τζόνσον θα μπορούσε να δηλώσει ότι έχασε την υποστήριξη πάρα πολλών μελών του κόμματός του και του υπουργικού συμβουλίου και να παραιτηθεί.

Μέχρι στιγμής βέβαια δεν δείχνει διατεθειμένος για κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, αρκετά ακόμη μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα μπορούσαν να παραιτηθούν και να καλέσουν τον Τζόνσον να απομακρυνθεί, εγκαταλείποντας τον πρωθυπουργικό θώκο.

Σε αναζήτηση διαδόχου

Για την άρση της 12μηνης ασυλίας του Τζόνσον, υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν την συντομεύσουν. Και μόνο η λεγόμενη Επιτροπή του 1922, μπορεί να αλλάξει το καθεστώς αυτό.

Οι εκλογές της λεγόμενης Επιτροπής του 1922, η οποία καθορίζει τους κανόνες, θα διεξαχθούν σύντομα, όπως γράφει το Reuters.

Σε περίπτωση καθαίρεσης του Τζόνσον, η εύρεση νέου ηγέτη είναι το επόμενο στάδιο για τους Συντηρητικούς, με την ακόλουθη διαδικασία:

Οι υποψήφιοι που παρουσιάζονται για την ηγεσία πρέπει να υποδεικνύονται από δύο άλλους Συντηρητικούς βουλευτές.

Στη συνέχεια οι Συντηρητικοί βουλευτές διεξάγουν γύρους ψηφοφοριών για να μειώσουν τον αριθμό των υποψηφίων. Κάθε φορά που καλούνται στην κάλπη, ψηφίζουν. Ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους αποκλείεται κάθε φορά, μέχρι να μείνουν μόνο δύο. Αυτοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους και ύστερα από ψηφοφορία του ευρύτερου Συντηρητικού Κόμματος, αναδεικνύεται ο νικητής.

Ο αρχηγός του κόμματος των Τόρις με την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι ο de facto πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει ανάγκη διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, αλλά έχουν τη δύναμη να το κάνουν.


Ειδήσεις σήμερα:

Λάμβανε ειδική αγωγή ο 42χρονος που σκότωσε στο ξύλο τη μητέρα του στην Κρήτη - Τι λέει γείτονας


Στις 26 Ιουλίου συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ για το θέμα του φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα


Πιγκουίνοι σε ιαπωνικό ενυδρείο «σνομπάρουν» τη φθηνότερη τροφή που τους δίνουν λόγω πληθωρισμού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης