Σφαγή στο Μεξικό: «Ξεκλήρισαν» επταμελή οικογένεια στην οποία ανήκε αλυσίδα κρεοπωλείων

Σφαγή στο Μεξικό: «Ξεκλήρισαν» επταμελή οικογένεια στην οποία ανήκε αλυσίδα κρεοπωλείων

Τα πτώματα τριών γυναικών και τεσσάρων ανδρών, συμπεριλαμβανομένου ανηλίκου, βρέθηκαν προχθές Κυριακή στη Βερακρούς - Από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο, στο Μεξικό καταγράφηκαν 12.737 δολοφονίες

veracruz1
Επτά μέλη της ίδιας οικογένειας δολοφονήθηκαν στο ανατολικό Μεξικό, την ώρα που διπλασιάζονται οι επικρίσεις για την πολιτική του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ όσον αφορά το πρόβλημα της ασφάλειας, μολονότι ο αρχηγός του κράτους επιμένει να επαναλαμβάνει ότι η βία δεν επιλύεται με τη βία.

Τα πτώματα τριών γυναικών και τεσσάρων ανδρών, συμπεριλαμβανομένου ανηλίκου, βρέθηκαν προχθές Κυριακή στη Βερακρούς (ανατολικά), πολιτεία της χώρας από αυτές που σπαράσσονται περισσότερο από τη βία, ανακοίνωσε χθες η γενική εισαγγελία.

Τα θύματα «ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας», στην οποία ανήκε αλυσίδα κρεοπωλείων, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην Εθνική Φρουρά, σώμα ασφαλείας που ίδρυσε ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ αφού ανέλαβε την εξουσία το 2018.

Το Μεξικό πλήττεται από κύμα βίας που αποδίδεται κυρίως στα καρτέλ των ναρκωτικών, με πάνω από 340.000 φόνους και δεκάδες χιλιάδες εξαφανίσεις από τον Δεκέμβριο του 2006, κατά τα επίσημα στοιχεία. Ο πρώην πρόεδρος Βισέντε Καλδερόν (2006-2012) είχε τότε εξαπολύσει τον λεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», ο οποίος όμως ριζοσπαστικοποίησε τις συμμορίες και τις κομμάτιασε σε πιο βαριά οπλισμένους –και πιο αιμοδιψείς– πυρήνες.

Από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο, στο Μεξικό καταγράφηκαν 12.737 δολοφονίες, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Το Σάββατο, αξιωματικός του στρατού σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης η οποία επέτρεψε τη σύλληψη τριών «narcos» στην πολιτεία Σονόρα, ανακοίνωσε χθες, κατά τη διάρκεια της πρωινής του συνέντευξης Τύπου, ο αρχηγός του κράτους.

Κλείσιμο
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η βία με τη βία», επανέλαβε χθες ο κ. Λόπες Ομπραδόρ, που τονίζει πως θέλει να αντιμετωπίσει πρωτίστως τα αίτια της βίας: τη φτώχεια και την ανεργία.

Όμως η πολιτική του, που συνοψίζει με τη φράση «αγκαλιές, όχι τουφεκίδια», αμφισβητείται ολοένα πιο έντονα, ειδικά μετά τη δολοφονία δύο ιησουιτών πριν από περίπου δέκα ημέρες μέσα σε εκκλησία ορεινής, απομονωμένης περιοχής στην πολιτεία Τσιουάουα (βόρεια).

«Τόσες δολοφονίες στο Μεξικό!», μέμφθηκε ο πάπας Φραγκίσκος, και ο ίδιος ιησουίτης.

«Είναι καιρός να αναθεωρηθούν οι στρατηγικές για την ασφάλεια, που οδεύουν να αποτύχουν», ήταν η αντίδραση της μεξικανικής διάσκεψης των επισκόπων, που αξίωσε η κυβέρνηση να ακούσει την κοινωνία (τις οικογένειες των θυμάτων, τους αστυνομικούς, τα μέσα ενημέρωσης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης...) και να αρχίσει «εθνικό διάλογο» για την αποκατάσταση της «ειρήνης» στη χώρα. «Πιστεύουμε ότι δεν ωφελεί να αρνείσαι την πραγματικότητα», πρόσθεσε η ηγεσία της μεξικανικής ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.



Ειδήσεις σήμερα:

Κραυγή αγωνίας από τους Ουκρανούς: «Γιατί θέλουν να μας σκοτώσουν; Σταματήστε»

Οι παππούδες για τον θάνατο της 14χρονης Ελένης: «Ψέματα λένε, το κορίτσι δεν είχε ούτε γρατζουνιές ούτε τίποτα»

To πικρό καλοκαίρι του 2015: Όταν η Ελλάδα βρέθηκε να χορεύει στο χείλος του γκρεμού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης