Αργεντινή: Η ελληνικής καταγωγής Σιλβίνα Μπατάκις νέα υπουργός Οικονομίας

Αργεντινή: Η ελληνικής καταγωγής Σιλβίνα Μπατάκις νέα υπουργός Οικονομίας

Η 53χρονη οικονομολόγος  θα κληθεί να χαλιναγωγήσει τον χρόνιο πληθωρισμό (50,9% το 2021, 60,7% τους τελευταίους 12 μήνες) και  να ταξιδέψει στην Ευρώπη για να διαπραγματευθεί με τη Λέσχη του Παρισιού την αναδιάρθρωση χρέους 2 δισ. δολαρίων

Silvina__Batakis
Η 53χρονη οικονομολόγος Σιλβίνα Μπατάκις, πρώην υπουργός Οικονομίας της επαρχίας του Μπουένος Άιρες και μέλος του περονιστικού (κεντροαριστερού) ρεύματος, ονομάστηκε χθες Κυριακή νέα υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, μετά την απροσδόκητη παραίτηση προχθές Σάββατο του Μαρτίν Γκουσμάν, ανακοίνωσε η προεδρία.

Ο αρχηγός του κράτους Αλμπέρτο Φερνάντες (κεντροαριστερά) διόρισε διάδοχο του 39χρονου κ. Γκουσμάν την – σ.σ. ελληνικής καταγωγής – Σιλβίνα Μπατάκις, «φημισμένη οικονομολόγο η οποία είχε αυτόν τον ρόλο στην επαρχία του Μπουένος Άιρες από το 2011 ως το 2015», ανέφεραν οι υπηρεσίες του μέσω Twitter.

Ο πρόεδρος είχε χθες πολύωρες διαβουλεύσεις για να καταλήξει στο πρόσωπο που θα διαδεχόταν τον κ. Γκουσμάν, τον αρχιτέκτονα της συμφωνίας με το ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Ο Μαρτίν Γκουσμάν, που επαινέθηκε από αρκετούς διότι απέτρεψε το ενδεχόμενο η Αργεντινή, η 3η οικονομία της Λατινικής Αμερικής, να κηρύξει στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος, τασσόταν υπέρ της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να μηδενιστεί το έλλειμμα.

Όμως αντιμετώπιζε συχνά επικρίσεις και αμφισβητήσεις από την αριστερή πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού Frente de Todos («Μέτωπο Όλων»), που ενσαρκώνει η αντιπρόεδρος (και πρώην αρχηγός του κράτους από το 2007 ως το 2015) Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ.

Η Σιλβίνα Μπατάκις ήταν στη μεγάλη επαρχία του Μπουένος Άιρες (15 εκατ. κάτοικοι) η υπουργός Οικονομικών του τότε κυβερνήτη Ντανιέλ Σκιόλι, άλλοτε αντιπροέδρου όταν στην προεδρία βρισκόταν ο Νέστορ Κίρσνερ, που θεωρείται κοντά στην Κριστίνα. Ο διορισμός της κυρίας Μπατάκις μοιάζει να αντανακλά την αυξανόμενη ισχύ των κιρσνερικών στον κυβερνητικό κεντροαριστερό συνασπισμό.

Κλείσιμο
Πέρα από την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μπουένος Άιρες προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με στόχο κυρίως το δημοσιονομικό έλλειμμα να μηδενιστεί με ορίζοντα το 2025 (ήταν 3% του ΑΕΠ το 2021), η Σιλβίνα Μπατάκις θα κληθεί να χαλιναγωγήσει τον χρόνιο πληθωρισμό (50,9% το 2021, 60,7% τους τελευταίους 12 μήνες). Θα χρειαστεί εξάλλου να ταξιδέψει στην Ευρώπη για να διαπραγματευθεί με τη Λέσχη του Παρισιού την αναδιάρθρωση χρέους 2 δισεκ. δολαρίων.


Ειδήσεις σήμερα

Επίθεση ενόπλου σε εμπορικό στην Κοπεγχάγη: Τουλάχιστον 3 νεκροί και 3 τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση (vids)

Παξοί: Σκάφος προσάραξε σε ύφαλο – Διασώθηκαν τρεις επιβαίνοντες (βίντεο)

Survivor: Η… ανατροπή πριν την τελική τριάδα και το «αντίο» της Σταυρούλας – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης