OHE: Σε ισραηλινά πυρά οφείλεται ο θάνατος της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλεχ

OHE: Σε ισραηλινά πυρά οφείλεται ο θάνατος της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλεχ

Η δημοσιογράφος φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και προστατευτικό κράνος όταν χτυπήθηκε από τη σφαίρα, η οποία την έπληξε σε ακάλυπτο σημείο του προσώπου της

journalist
Ο θάνατος της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλεχ οφείλεται σε πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ.

«Ολες οι πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει - προερχόμενες και από τον ισραηλινό στρατό και τον παλαιστίνιο γενικό εισαγγελέα - συγκλίνουν στο γεγονός ότι τα πυρά που σκότωσαν την κα. Σιρίν Αμπού Ακλεχ και τραυμάτισαν τον συνάδελφό της Αλι Σαμούντι προέρχονταν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και όχι από αδιευκρίνιστα παλαιστινιακά πυρά, όπως ισχυρίζονταν οι ισραηλινές αρχές», ανακοίνωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.

«Δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ότι υπήρχε οποιαδήποτε δραστηριότητα ενόπλων Παλαιστινίων κοντά στους δημοιογράφους», τόνισε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι οι ισραηλινές αρχές δεν ξεκίνησαν δικαστική έρευνα».

Το δίκτυο Al Jazeera ανακοίνωσε χθες ότι, σύμφωνα με την έρευνά του, η σφαίρα που έπληξε στο κεφάλι την παλαιστινοαμερικανή δημοσιογράφο είναι αμερικανικής κατασκευής, είναι σχεδιασμένη για να διαπερνά θωρακισμένες επιφάνειες και χρησιμοποιείται στα τουφέκια M4, με τα οποία ήταν εξοπλισμένη η στρατιωτική μονάδα που βρισκόταν στο σημείο και κατηγορήθηκε για τον φόνο της Σιρίν Αμπού Ακλεχ.

Η δημοσιογράφος φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με την εγγραφή «Press» και προστατευτικό κράνος όταν χτυπήθηκε από την σφαίρα, η οποία την έπληξε σε ακάλυπτο σημείο του προσώπου της.

Η κηδεία της 51χρονης, που ήταν Χριστιανή Παλαιστίνια και είχε την αμερικανική υπηκοότητα πραγματοποιήθηκε σε εκκλησία της Ιερουσαλήμ, της πόλης στην οποία μεγάλωσε.

Κλείσιμο
Η Ακλεχ, η οποία εργαζόταν στο Al Jazeera, σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης, προκαλώντας οργή στους Παλαιστίνιους που ζητούν απαντήσεις για τις συνθήκες θανάτου.



Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για κοινή έρευνα με το Ισραήλ για τον θάνατο της δημοσιογράφου. Κατά την τελετή, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θεώρησε τις «ισραηλινές αρχές κατοχής πλήρως υπεύθυνες για το θάνατό της». Πρόσθεσε ότι «οι ισραηλινές αρχές διέπραξαν αυτό το έγκλημα και δεν τις εμπιστευόμαστε» για την έρευνα ενώ δήλωσε ότι θέλει να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το Al Jazeera, η Παλαιστινιακή Αρχή και οι αραβικές χώρες στον ΟΗΕ κατηγόρησαν από την αρχή τον ισραηλινό στρατό για τον θάνατο. Από την πλευρά του το Ισραήλ, αρχικά μίλησε για παλαιστινιακές ευθύνες αλλά στη συνέχεια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η σφαίρα να προήλθε από τους στρατιώτες του.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες «καταδίκασαν κατηγορηματικά τον φόνο της αμερικανίδας δημοσιογράφου» και ζήτησαν να πραγματοποιηθεί «διαφανής» έρευνα, κατά προτίμηση από κοινού από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους. Ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυναν έκκληση για «ανεξάρτητη» έρευνα, όπως και η ομάδα των αραβικών χωρών στον ΟΗΕ ζήτησαν να διεξαχθεί «διεθνής έρευνα» γι’ «αυτή την εγκληματική πράξη».


Ειδήσεις σήμερα:

«Είναι κρίμα να πας κι εσύ στη φυλακή»: Το μήνυμα του Κατερινόπουλου στη Δήμητρα Πισπιρίγκου

Μετά την ήττα της στη δίκη με τον Τζόνι Ντεπ, η Άμπερ Χερντ ετοιμάζει την αυτοβιογραφία της

«Σκότωσα τη μητέρα σου», είπε στον γιο του ο 55χρονος που μαχαίρωσε τη σύζυγό του στο Κουκάκι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης