Ουκρανία: Οι Ρώσοι καταλαμβάνουν το Σεβεροντονέτσκ, η Δύση «ψάχνεται» για την αντοχή της Μόσχας στις κυρώσεις

Ουκρανία: Οι Ρώσοι καταλαμβάνουν το Σεβεροντονέτσκ, η Δύση «ψάχνεται» για την αντοχή της Μόσχας στις κυρώσεις

Το… ενεργειακό παράδοξο του πολέμου και οι ελιγμοί Πούτιν  που προκαλούν έχουν αυξήσει τις εισπράξεις της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα

severodonetsk
Μετά από σφυροκόπημα εβδομάδων, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν αποκτήσει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης Σεβεροντονέτσκ, η οποία αποτελεί ουσιαστικά προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στην ανατολική περιφέρεια του Λουχάνσκ. Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις μπήκαν ακόμα και στη βιομηχανική ζώνη της πόλης και η μόνη εγκατάσταση που φαίνεται να μην ελέγχουν είναι το εργοστάσιο χημικών Αζότ, στο οποίο έχουν καταφύγει περίπου 300 άμαχοι, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Έστω και με τεράστιες απώλειες και ενώ βρισκόμαστε σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η Μόσχα δείχνει να βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην επίτευξη του κεντρικού της στόχου, που είναι η κατάληψη της ανατολικής Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα η Δύση προβληματίζεται για το πώς θα αντιμετωπίσει μία πραγματικότητα που μάλλον δεν περίμενε, καθώς διαπιστώνει πλέον ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντέχει στις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί στη ρωσική οικονομία και ιδίως στον ενεργειακό πόλεμο που έχουν κηρύξει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε τη νύχτα ότι οι σύμμαχοι συζητούν την επιβολή πλαφόν στις τιμές και τη διάθεση μεγαλύτερων ποσοτήτων πετρελαίου στην αγορά με στόχο την ενίσχυση των ενεργειακών περιορισμών στη Μόσχα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της τιμής του ρωσικού πετρελαίου και κατ’ επέκταση των εσόδων που έχει από αυτό το Κρεμλίνο. Όλα αυτά όμως, χωρίς να προκληθούν επιπτώσεις σε χώρες και νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, σύμφωνα με τον Γέλεν.

Η παρέμβαση της αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών ήρθε αφού έχει γίνει πλέον πλήρως αντιληπτό ότι οι μέχρι τώρα δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας στον ενεργειακό τομέα δεν έχουν επιτύχει σχεδόν κανέναν στόχο, τουναντίον υπάρχουν επιπτώσεις ή κίνδυνοι για επιπτώσεις στις δυτικές οικονομίες και ενώ η Μόσχα έχει αυξήσει τα έσοδά της, ενισχύοντας θεματικά τις εξαγωγές της προς την Κίνα και την Ινδία!

Στο μεταξύ δεν έχει βρεθεί ακόμα η παραμικρή λύση στην επισιτιστική κρίση, που έχει ξεκινήσει από τη ρωσική εισβολή, καθώς η Ρωσική κυβέρνηση επιμένει να κατηγορεί τη Δύση για τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Κλείσιμο
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τα «δυτικά καθεστώτα», όπως είπε, «που ενεργούν ως προβοκάτορες και καταστροφείς», αρνούμενη ότι η χώρα της έχει οποιαδήποτε ευθύνη για τον αποκλεισμό των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών.

Η Ζαχάροβα χαρακτήρισε «παράνομους», τους περιορισμούς, που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία, λέγοντας ότι αυτοί ευθύνονται για τα προβλήματα στον επισιτιστικό τομέα.

Νωρίτερα χθες οι Βρυξέλλες απέδωσαν στον «απρόκλητο και αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» τις «καταστροφικές συνέπειες για τον ουκρανικό λαό, αλλά και για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο» με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ να χαρακτηρίζει τον ρωσικό αποκλεισμό στα ουκρανικά σιτηρά «πραγματικό έγκλημα πολέμου».

Και ενώ το Κίεβο κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα ότι οι στρατιωτικές της δυνάμεις λεηλατούν τα ουκρανικά σιτηρά και τα μεταφέρουν στην Κριμαία με φορτηγά και τρένα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αναζητώντας μία μεσολαβητική προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την ασφαλή εξαγωγή των σιτηρών, που είναι μπλοκαρισμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στα μέλη της Αφρικανικής Ένωσης ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι δύσκολες και δεν έχει σημειωθεί ακόμα πρόοδος. «Η επισιτιστική κρίση στον κόσμο θα διαρκέσει όσο συνεχίζεται αυτός ο αποικιοκρατικός πόλεμος… Η Αφρική είναι όμηρος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πυροδοτώντας ισχυρές εντάσεις στην αγορά σιτηρών για εξαγωγή στην ήπειρο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι.


Το… ενεργειακό παράδοξο του πολέμου


Με τη Δύση να αναζητά διαρκώς τρόπους ώστε να πιέσει τη ρωσική οικονομία και μέσω αυτής τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα στοιχεία για τα έσοδα της Μόσχας από τη «στροφή» στις αγορές της Κίνας και της Ινδίας διαψεύδουν τις σχετικές προσδοκίες. Και όχι μόνο: φαίνεται ότι μέχρι τώρα τα μέτρα αυτά λειτουργούν σαν μπούμερανγκ, αν δεν κρύβουν και μία μεγάλη υποκρισία από την πλευρά των ΗΠΑ.

Ο ελιγμός του Πούτιν που ενδεχομένως δεν είχαν υπολογίσει στην Ευρώπη και την Ουάσιγκτον είναι οι μεγάλες εκπτώσεις που προσφέρει η Μόσχα προς το Πεκίνο και το Δελχί για να απορροφήσουν τεράστιες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου και να αντικαταστήσει έτσι η Μόσχα τα χαμένα έσοδα από τις αγορές της Δύσης.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και άρχισαν οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, η Μόσχα έχει εισπράξεις 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ενεργειακό τομέα, αυξημένες κατά 5 δισ. από το αντίστοιχο περσινό διάστημα (ήταν 15 δις τότε)! Μάλιστα οι κυρώσεις αναμένεται να κοστίσουν στην Ευρώπη 400 δισ. δολάρια αυτή τη χρονιά!

Ο Πούτιν πουλά το πετρέλαιο με μεγάλες εκπτώσεις σε Κίνα και Ινδία. Οι εκπτώσεις φτάνουν και τα 30 δολάρια το βαρέλι, αλλά με τις τιμές στα ύψη (ακόμα και 120 δολάρια έχει φτάσει το βαρέλι), οι τιμές πώλησης κάθε άλλο παρά «σκοτωμένες» είναι.

Οι πωλήσεις στην Κίνα αυξήθηκαν 55% σε σχέση με πέρυσι, - η Ρωσία υποσκέλισε τους Σαουδάραβες στην κινεζική αγορά.

Η δε Ινδία αύξησε τις αγορές ρωσικού αργού πετρελαίου από 100.000 βαρέλια την ημέρα σε σχεδόν 1 εκατομμύριο! Από αυτό παράγει στα διυλιστήριά της τεράστιες ποσότητες βενζίνη και ντίζελ που εξάγει κανονικά στις ΗΠΑ (!!!), την ώρα που η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι σταμάτησε να προμηθεύεται πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα από τη Μόσχα – και προφανώς τα εισάγει πλέον μέσω… Ινδίας!!!

Με βάση αυτά τα στοιχεία, ασφυξία και πολύ περισσότερο κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας, που θα αναγκάσει τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο, δεν μπορεί να αναμένει κανείς στη Δύση, έστω κι αν οικονομολόγοι επιμένουν ότι μακροπρόθεσμα η Μόσχα θα έχει τεράστιο πρόβλημα.



Ειδήσεις σήμερα:

Ισπανία: Πρόστιμο 750 ευρώ για όποιον κάνει την ανάγκη του μέσα στη θάλασσα

Σήμερα οι ανακοινώσεις για το Fuel Pass - Περισσότεροι οι δικαιούχοι, μεγαλύτερη η επιδότηση στα καύσιμα

Ο Σπύρος Μαρτίκας αποκάλυψε αν του λείπει η Βρισηίδα Ανδριώτου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης