Ντμίτρι Μουράτοφ: Ο Ρώσος δημοσιογράφος πουλάει το μετάλλιο του Νόμπελ Ειρήνης για τα προσφυγόπουλα της Ουκρανίας

Ντμίτρι Μουράτοφ: Ο Ρώσος δημοσιογράφος πουλάει το μετάλλιο του Νόμπελ Ειρήνης για τα προσφυγόπουλα της Ουκρανίας

Η δημοπρασία θα ολοκληρωθεί απόψε τα μεσάνυχτα στο Μανχάταν - Θα διαθέσει τα έσοδα «στα παιδιά των προσφύγων που υποφέρουν περισσότερο» όπως τόνισε ο νομπελίστας διευθυντής της «Νόβαγια Γκαζέτα»

μουρατοφ
Ο Ντμίτρι Μουράτοφ, ο αρχισυντάκτης της ανεξάρτητης ρωσικής εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα», δημοπρατεί σήμερα το μετάλλιο που έλαβε όταν τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν για τα παιδιά που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο δημοσιογράφος τιμήθηκε με το Νόμπελ το 2021, μαζί με τη Φιλιππινέζα συνάδελφό του Μαρία Ρέσα «για τις προσπάθειές τους με στόχο την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης».

Στα τέλη Μαρτίου η εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα» ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη διαδικτυακή και την έντυπη έκδοσή της στη Ρωσία μέχρι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο οίκος δημοπρασιών Heritage Auctions ανέλαβε την πώληση του μεταλλίου και η δημοπρασία αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε τα μεσάνυχτα στο Μανχάταν (τοπική ώρα, 07.00 της Τρίτης, ώρα Ελλάδας). Το πρωί, η υψηλότερη προσφορά έφτανε τα 550.000 δολάρια. Τα έσοδα θα πάνε στο πρόγραμμα της Unicef για τα παιδιά της Ουκρανίας που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο.

Ο Μουράτοφ ήταν μέλος της ομάδας που ίδρυσε τη «Νόβαγια Γκαζέτα» το 1993, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Προτού να κλείσει, η εφημερίδα αυτή ήταν η τελευταία που ασκούσε κριτική στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η «Νόβαγια Γκαζέτα» είναι γνωστή κυρίως για τις έρευνές της για τη διαφθορά και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία. Αυτές οι έρευνες στοίχισαν τη ζωή σε έξι συνεργάτες της, μεταξύ των οποίων ήταν και η δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια, που δολοφονήθηκε το 2006. Ο Μουράτοφ αφιέρωσε το Νόμπελ Ειρήνης στη μνήμη τους.

Κλείσιμο
«Αυτή η εφημερίδα είναι επικίνδυνη για τη ζωή των ανθρώπων», είχε δηλώσει το 2021 στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Heritage Auctions, ο δημοσιογράφος δηλώνει ότι η βράβευση με το Νόμπελ «σου δίνει μια ευκαιρία να ακουστείς».

«Το σημαντικότερο μήνυμα σήμερα είναι ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως γίνεται πόλεμος και ότι πρέπει να βοηθήσουμε εκείνους που υποφέρουν περισσότερο», πρόσθεσε, αναφερόμενος ιδίως «στα παιδιά των προσφύγων».

Στις αρχές Απριλίου ο Μουράτοφ δέχτηκε επίθεση μέσα σε ένα τρένο στη Ρωσία, από έναν άγνωστο που τον περιέλουσε με ένα μίγμα μπογιάς και ασετόν, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα στα μάτια.

Ειδήσεις σήμερα:

Ενεργειακός πόλεμος: Το µεγάλο κόλπο του Πούτιν που ανεβάζει τον πληθωρισµό στη ∆ύση

Στα 4.832 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, 11 θάνατοι, 97 διασωληνωμένοι

30χρονος επιτέθηκε σε 19χρονη ενώ γύριζε σπίτι της - Προσπάθησε να της σκίσει τα ρούχα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης