«Άλμα στο πολιτικό κενό», τα γαλλικά ΜΜΕ για το αποτέλεσμα των εκλογών και το «χαστούκι» στον Μακρόν

«Άλμα στο πολιτικό κενό», τα γαλλικά ΜΜΕ για το αποτέλεσμα των εκλογών και το «χαστούκι» στον Μακρόν

Η Figaro κάνει λόγο για «θνησιγενή πενταετή θητεία» για τον πρόεδρο Mάκρον καθώς η πρόκληση είναι «να κυβερνήσει το ακυβέρνητο»

macron
Με τίτλους όπως «άλμα στο πολιτικό κενό», «η Γαλλία απειλείται με παράλυση» η ακόμη «οδυνηρή ήττα για τον Mάκρον με σοβαρές πολιτικές συνέπειες» υποδέχθηκε ο σημερινός γαλλικός Τύπος τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των χθεσινών βουλευτικών εκλογών.

Εθνοσυνέλευση. Κατα την εφημερίδα Le Monde το στρατόπεδο Μακρόν φοβάται «πλήρη παράλυση» και θα προκαλέσει «διάλυση» της Εθνοσυνέλευσης σε ένα χρόνο, ενώ η οικονομικη εφημερίδα Les Échos αναφέρει ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι πρωτοφανή για την Πέμπτη Δημοκρατία και θέτουν το ερώτημα της ικανότητας του αρχηγού του κράτους να κυβερνήσει τη χώρα και να περάσει τις υποσχόμενες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Κατά την Tribune ο Μακρόν είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο,τη στιγμή που η οικονομία της χώρας είναι ασταθής.

Τέλος η Figaro κάνει λόγο για «θνησιγενή πενταετή θητεία» για τον πρόεδρο Mάκρον καθώς η πρόκληση είναι «να κυβερνήσει το ακυβέρνητο».

 Πιέσεις για παραίτηση της πρωθυπουργού

Τα ταπεινωτικό αποτέλεσμα του συνασπισμού του Γάλλου προέδρου «Εnsemble» (Μαζί) αποσπώντας 246 έδρες- μακριά από τον μαγικό αριθμό των 289 που θα του εξασφάλιζε την απόλυτη πλειοψηφία- τον φέρνει σε δεινή θέση. Με κατεβασμένο το κεφάλι, η γαλλική εφημερίδα «Liberation» τον απεικονίζει στο πρωτοσέλιδό της, υπό τον πηχυαίο τίτλο: «La Gifle» σχολιάζοντας το χθεσινό αποτέλεσμα της κάλπης. Την ίδια ώρα, η σταρ της γαλλικής ακροδεξιάς είναι η μεγάλη νικήτρια των χθεσινών εκλογών και δικαίως πανηγυρίζει αφού, από τις 8 έδρες που κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές του 2017, πλέον διαθέτει 89.

Μετά την επανεκλογή του τον Απρίλιο, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές ανέμεναν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα αποκτούσε απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, όπως έκαναν οι πρόεδροι εδώ και δεκαετίες. Αντιθέτως, ο Μακρόν δεν κατάφερε να φτάσει το όριο των 289 εδρών.  Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα η κεντρώα-φιλελεύθερη παράταξη (Ensemble) («Μαζί») του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε 246 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Η αριστερή συμμαχία «NUPES», υπό τον επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν εξασφάλισε 131 έδρες και είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση, ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν θα καταλάβει 89 έδρες, σχεδόν δεκαπενταπλάσιες απ' ό,τι στην απερχόμενη εθνοσυνέλευση, ενώ η παραδοσιακή δεξιά –οι Ρεπουμπλικάνοι, κέρδισαν 61 έδρες. Η αποχή έφθασε το 53,77%.

Την ίδια ώρα, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο Μακρόν θα προβεί σε μίνι ανασχηματισμό καθώς αρκετοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν και η υπουργός Περιβάλλοντος Αμελί ντε Μονσαλάν, έχασαν τις έδρες τους.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», εφόσον οι Ρεπουμπλικάνοι γύρισαν την πλάτη στον Μακρόν λέγοντας ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να τον στηρίξουν τον στην γαλλική εθνοσυνέλευση, ο ένοικος των Ηλυσίων θα πρέπει να ποντάρει σε μετριοπαθή κόμματα, όπως το κόμμα του Εντουάρ Φιλίπ (Horizons) και του κεντρώου Φρανσουά Μπαιρού (MoDem) για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του. Ο Μακρόν θεωρεί πως οι δύο πολιτικοί άνδρες, τα κόμματα των οποίων συμμετείχαν στην συμμαχία του «Ensemble», θα πείσουν αρκετούς βουλευτές να στηρίξουν το νομοθετικό έργο του στην εθνοσυνέλευση.

Τρίζει η καρέκλα της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν

«Η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου. Η Εθνοσυνέλευση δεν γνώρισε ποτέ ένα τέτοιο καθεστώς στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Αυτή η κατάσταση συνιστά κίνδυνο για τη χώρα μας», δήλωσε η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, που εξελέγη χθες στο Καλβάντος.

«Θα εργαστούμε αύριο για να οικοδομήσουμε την πλειοψηφία της δράσης. Δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτή τη συγκέντρωση για να εγγυηθεί τη σταθερότητα της χώρας μας και να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», επέμεινε. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές της αντιπολίτευσης για παραίτησή της, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Και μάλιστα αυτοί που επιθυμούν την απομάκρυνσή της από τον πρωθυπουργικό θώκο προέρχονται απ' όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Ειδήσεις σήμερα:

Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου: Το one night stand στο Κατάρ τιμωρείται με 7ετή φυλάκιση!

Εκτοξεύθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο - Αυξήθηκαν κατά 884% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021

Στα 4.832 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, 11 θάνατοι, 97 διασωληνωμένοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης