Ο Τραμπ επιτίθεται στον πρώην αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς - «Δεν είχε θάρρος»

Ο Τραμπ επιτίθεται στον πρώην αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς - «Δεν είχε θάρρος»

Στις ακροάσεις για την εισβολή στο Καπιτώλιο έχει τονιστεί ότι ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος πίεζε τον Πενς να μην επικυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου του 2020

trump_cpac
Την επομένη της πιο πρόσφατης ακρόασης της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο από οπαδούς του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο μεγιστάνας καταφέρθηκε εκ νέου εναντίον των ενεργειών του τότε αντιπροέδρου του, κρίνοντας πως ο Μάικ Πενς δεν είχε «θάρρος».

Στις ακροάσεις έχει τονιστεί ήδη το ότι ο κ. Τραμπ έστρεψε τους οπαδούς του εναντίον του τότε αντιπροέδρου του, επειδή ο κ. Πενς δεν συμφωνούσε με την ιδέα να μην επικυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου του 2020. Οι οπαδοί του όρμησαν στην έδρα του Κογκρέσου με κάποιους να κραυγάζουν «κρεμάλα στον Μάικ Πενς». «Ο Μάικ Πενς είχε την ευκαιρία να είναι σπουδαίος. Είχε την ευκαιρία, ειλικρινά, να γράψει ιστορία», είπε ο μεγιστάνας των ακινήτων σε συντηρητικούς χριστιανούς στο Νάσβιλ (Τενεσί) χθες Παρασκευή. «Ο Μάικ, λυπάμαι που το λέω διότι τον συμπαθώ, ο Μάικ δεν είχε το θάρρος να δράσει», επέμεινε ο πρώην πρόεδρος.

Ο μεγιστάνας συνεχίζει να επαναλαμβάνει τον ψευδή ισχυρισμό ότι η ήττα του από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν οφειλόταν σε εκτεταμένη νοθεία, παρότι έχει διαψευστεί από τα δικαστήρια, πολιτειακούς εκλογικούς αξιωματούχος και μέλη της κυβέρνησής του, ιδίως τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ. Ακόμα και πρόσωπα στον στενό κύκλο του κ. Τραμπ, όπως η κόρη του και πρώην σύμβουλος της προεδρίας Ιβάνκα, λένε πως δεν πιστεύουν ότι διαπράχθηκε νοθεία.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του κ. Πενς για σχόλια. Ο πρώην αντιπρόεδρος πάντως υπερασπίστηκε τις ενέργειές του σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal.

«Σε τελευταία ανάλυση, πιστεύω ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί κατανοούν πως κάναμε το καθήκον μας εκείνη την ημέρα, όπως όριζαν το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας μας», είπε ο κ. Πενς στην Τζέρναλ.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Τραμπ επιτέθηκε εξάλλου για ακόμη μια φορά στην ειδική εξεταστική επιτροπή, που διεξήγαγε τρεις ακροάσεις μέσα σε μία εβδομάδα και κατηγορεί τον Ρεπουμπλικάνο πως προσπάθησε να ανατρέψει με «πραξικόπημα» το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Αυτή δεν είναι έρευνα του Κογκρέσου, αυτή η φρικτή κατάσταση σπαταλάει τον χρόνο όλων μας. Αυτή είναι θεατρική παραγωγή βασισμένη σε κομματική φαντασία. Έχουν φρικτά ποσοστά τηλεθέασης και τρελαίνονται», είπε ο πρώην πρόεδρος.

Προχθές Πέμπτη, πρώην συνεργάτες του κ. Πενς είπαν στην επιτροπή ότι ο κ. Τραμπ πίεζε τον τότε αντιπρόεδρο να μην επικυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα, παρότι του ειπώθηκε επανειλημμένα πως αυτό θα ήταν παράνομο.

Κλείσιμο
Ο Ντόναλντ Τραμπ διαμαρτύρεται μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχει «ισότιμη εκπροσώπηση» στις εργασίες της επιτροπής, μολονότι οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν εκείνοι που απέρριψαν την πρόταση να αποτελείται από ισάριθμα μέλη των δύο παρατάξεων.

Οι ακροάσεις της εξεταστικής επιτροπής διεξάγονται ενώ απομένουν μερικοί μήνες ως τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, που θα κρίνουν την ισορροπία ισχύος στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία ως τις επόμενες γενικές εκλογές του 2024.

Ο κ. Τραμπ δεν έχει πάψει να φλερτάρει δημόσια με την ιδέα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2024. Για την ώρα πάντως, επικεντρώνεται σε μια εκστρατεία αντεκδίκησης εναντίον όσων θεωρεί εχθρούς του στο κόμμα του, ειδικά των δέκα Ρεπουμπλικάνων που είχαν ψηφίσει υπέρ της παύσης του στη δίκη του.

Στο στόχαστρο του μεγιστάνα βρίσκεται ειδικά η βουλεύτρια Λιζ Τσέινι, κόρη του Ντικ Τσέινι, η οποία είναι αντιπρόεδρος της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

«Θρίλερ» στον αυριανό β' γύρο των γαλλικών εκλογών - Σκληρή μάχη για τον Μακρόν ενώ ο Μελανσόν καραδοκεί

Φωτιά σε δασική έκταση στη Σκόπελο

Αυτός είναι ο 71χρονος δράστης της αιματηρής επίθεσης σε εκκλησία της Αλαμπάμα με τρεις νεκρούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης