Ο Μπάιντεν σε περιοδεία σε Ισραήλ, Δυτική Όχθη και Σαουδική Αραβία – Θα συναντηθεί με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Ο Μπάιντεν σε περιοδεία σε Ισραήλ, Δυτική Όχθη και Σαουδική Αραβία – Θα συναντηθεί με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η περιοδεία θα γίνει το διάστημα 13-16 Ιουλίου – Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας παρά τις κατηγορίες για τον ρόλο του στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι

biden_joe1
Ιστορική χαρακτηρίζεται η απευθείας πτήση του Τζο Μπάιντεν, που θα μεταβεί απευθείας από το Ισραήλ στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις δύο χώρες και στη Δυτική Όχθη το διάστημα 13-16 Ιουλίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μάλιστα στη Σαουδική Αραβία θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, παρά τις εναντίον του κατηγορίες για τον ρόλο του στην δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η επίσκεψη θα είναι η πρώτη του Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή. Εκτός των συναντήσεων με μέλη της ισραηλινής, της παλαιστινιακής και της σαουδαραβικής ηγεσίας, ο Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου -διπλωματικού φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν πολλές αραβικές χώρες της περιοχής- στην Σαουδική Αραβία.

Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου θα ζητήσει από το Ριαντ

Ο πήχης της επίσκεψης είναι υψηλός. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιδιώξει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να σταματήσει το ράλι των τιμών σε καύσιμα και την άνοδο του πληθωρισμού, κι ενώ οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου απειλούν το Δημοκρατικό Κόμμα.

Επίσης, η συνάντησή του με τον πρίγκιπα διάδοχο που είναι και ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, θα σημάνει στροφή της αμερικανικής διπλωματίας. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020, ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι η δολοφονία και ο διαμελισμός του Τζαμάλ Κασόγκι -του επικριτικού προς το καθεστώς του Ριάντ σαουδάραβα δημοσιογράφου που είχε καταφύγει στις ΗΠΑ- το 2018, στους χώρους του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη είχε καταστήσει την Σαουδική Αραβία κράτος παρία.

Σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνών των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο επονομαζόμενος MBS, είναι ο εντολέας της άγριας δολοφονίας του Κασόγκι από απόσπασμα ειδικά σταλμένο στην Τουρκία από το Ριάντ.

«Αναμένουμε ότι ο πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο» κατά την επίσκεψή του στο βασίλειο, δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος. «Η αμερικανική πολιτική απαιτούσε αναπροσαρμογή των σχέσεων» μετά την δολοφονία του Κασόγκι «αλλά όχι ρήξη».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ εδώ και οκτώ δεκαετίες και ότι περί τις 80.000 Αμερικανών κατοικούν εκεί.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «η ενεργειακή ασφάλεια» θα είναι κεντρικό θέμα της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στην Σαουδική Αραβία, αλλά αμερικανικές πηγές επεσήμαναν ότι ολόκληρη η περιοδεία του περιλαμβάνει ευρύτερους διπλωματικούς στόχους.

Συνομιλίες με ηγέτες της περιοχής με στόχο την επιστροφή της αμερικανικής ηγεσίας

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Καρίν Ζαν-Πιερ επέμεινε στο γεγονός ότι «η επίσκεψη αυτή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελεί το αποκορύφωμα πολύμηνης διπλωματικής δραστηριότητας», αντί να τροφοδοτείται από βραχυπρόθεσμα κίνητρα εσωτερικής πολιτικής.

Ο Τζο Μπάιντεν θα έχει συνομιλίες με ηγέτες της περιοχής κατά την διάρκεια της σύντομης αλλά έντονης αυτής περιοδείας, που θα δείξει «την επιστροφή της αμερικανικής ηγεσίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους αμερικανός αξιωματούχος.

Κλείσιμο
Η περιοδεία θα ξεκινήσει με συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ. Ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Ισραήλ πριν από 50 χρόνια, όταν ήταν νεαρός γερουσιαστής.

Θα συζητήσουν το θέμα της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ, ειδικότερα το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome, με το δεδομένο της αύξησης της έντασης που έχει προκαλέσει η αποτυχία αναβίωσης της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

«Στο Ισραήλ, ο πρόεδρος θα επισκεφθεί πιθανότατα μία περιοχή όπου είναι ανεπτυγμένα αυτά τα αντιαεροπορικά συστήματα και θα συζητήσει τις τελευταίες καινοτομίες στην χρήση των αντιπυραυλικών τεχνολογιών laser και άλλες αεροπορικές απειλές», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε.

«Θα επαναδιατυπώσει στην σθεναρή δέσμευση των ΗΠΑ ως προς την ασφάλεια του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, πιθανόν στην Βηθλεέμ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα επαναλάβει «την δέσμευσή του υπέρ της λύσης των δύο Κρατών» για τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς και την πρόθεσή του για την αποκατάσταση των σχέσεων με τις παλαιστινιακές αρχές, οι οποίες είχαν «σχεδόν διακοπεί» κατά την περίοδο του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

Ιστορική απευθείας πτήση μεταξύ Ισραήλ και Τζέντα

Στην τελευταία φάση της μίνι περιοδείας, η πτήση του Μπάιντεν θα εγγραφεί στην ιστορία: η απευθείας πτήση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας θα είναι η πρώτη πτήση αμερικανού προέδρου προς μία αραβική χώρα που δεν έχει αναγνωρίσει το εβραϊκό κράτος που θα εκκινήσει από το ισραηλινό έδαφος. Ο προκάτοχός του είχε κάνει την αντίστροφη πτήση το 2017.

Στην Σαουδική Αραβία, ο Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου μαζί με τους ηγέτες του Μπαβχρέιν, του Ομάν, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Εχουν επίσης προσκληθεί να παραστούν οι ηγέτες της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Ιράκ, σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο.

Μία από τις προτεραιότητες του αμερικανού προέδρου θα είναι η διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στην Υεμένη, ο έλεγχος των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης, «η πρόοδος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διασφάλιση της παγκόσμιας ενεργειακής και διατροφικής ασφάλειας».

Στο πρόγραμμα υπάρχει επίσης εικονική συνάντηση κορυφής με τους υπόλοιπους ηγέτες των ομάδων I2-U2, Ισραήλ, Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ΗΠΑ.

Αυτή η συνάντηση κορυφής θα δώσει την ευκαιρία «για συνομιλίες για την κρίση που απειλεί την διατροφική ασφάλεια και για άλλους τομείς περιφερειακής συνεργασίας για τους οποίους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ αποτελούν σημαντικά κέντρα καινοτομίας», σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο.


Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλησεις - ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ζητά ο Μπαχτσελί


Σε Ειδικό Δικαστήριο Παπαγγελόπουλος, Τουλουπάκη, Ντζούρας και Μανώλης για την υπόθεση Novartis, προτείνει ο εισαγγελέαςΈνοχος για καταπάτηση περιουσίας και βανδαλισμό ο πρώην της Μπρίτνεϊ Σπίαρς, που εισέβαλε στον γάμο της
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης