Δημοτικές εκλογές στην Ιταλία: Η Κεντροδεξιά εκλέγει δημάρχους,  σκεπτικισμός στην Κεντροαριστερά

Δημοτικές εκλογές στην Ιταλία: Η Κεντροδεξιά εκλέγει δημάρχους,  σκεπτικισμός στην Κεντροαριστερά

Επιτυχίες για την Κεντροδεξιά και μάλιστα από τον πρώτο γύρο σε κάποιες περιπτώσεις - H συμμαχία της Κεντροαριστεράς με το κίνημα Πέντε Αστέρων δεν απέδωσε και ο Τζουζέπε Κόντε κινδυνεύει με εσωκομματικές αμφισβητήσεις

italia_ekloges
Η καταμέτρηση των ψήφων των δημοτικών εκλογών την Κυριακή στην Ιταλία επιβεβαίωσε τα πρώτα exit poll, φέρνοντας την ΛΆκουιλα, το Παλέρμο και τη Γένοβας στα χέρια κεντροδεξιού δημάρχου από τον πρώτο γύρο.

Στην Πάρμα και στη Βερόνα θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος, με την κεντροαριστερά να έχει προβάδισμα, ενώ στο Καταντζάρο της Καλαβρίας θα στηθούν και πάλι οι κάλπες στις 26 Ιουνίου, με τον υποψήφιο δήμαρχο της συντηρητικής συμμαχίας να έχει το προβάδισμα. Στην «πόλη της Αρένας», στην καταμέτρηση προηγείται ο πρώην ποδοσφαιριστής της Ρόμα και της Εθνικής Ιταλίας Ντιαμιάνο Τομάζι, υποψήφιος δήμαρχος των προοδευτικών δυνάμεων.

Οι Ιταλοί πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η κεντροδεξιά συμμαχία στις τοπικές αυτές εκλογές κατάφερε να κερδίσει τις μεγαλύτερες πόλεις. Προκύπτει, βέβαια, ένα θέμα «εσωτερικής διαχείρισης της νίκης»: σχεδόν σε όλη την χώρα, πρώτη δύναμη της συμμαχίας αναδεικνύονται τα υπερσυντηρητικά «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι. Δεύτερο κόμμα της κεντροδεξιάς είναι η Λέγκα και μόλις τρίτο η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι.

Κάτι που σημαίνει ότι ενόψει των βουλευτικών εκλογών της επόμενης άνοιξης, αποκτά όλο και μεγαλύτερη ισχύ μια πολιτική δύναμη η οποία χαρακτηρίζεται συχνά από έντονο ευρωσκεπτικισμό.

Σε ό,τι αφορά, δε, την προοδευτική συμμαχία, υπάρχει σαφής σκεπτικισμόςH συμμαχία της Κεντροαριστεράς με το κίνημα Πέντε Αστέρων δεν απέδωσε και ο ηγέτης των «πεντάστερων» και πρώην πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, πολύ σύντομα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ηχηρές εσωκομματικές αμφισβητήσεις. Αργά τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι ο «αποδοτικός διάλογος με την Κεντροαριστερά θα συνεχιστεί», αλλά συμπλήρωσε ότι «αύριο πρόκειται να ανακοινώσει μια ουσιαστική, εσωτερική αναδιοργάνωση της πολιτικής δύναμης της οποίας ηγείται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Στα 140 εκατ. η περιουσία του Τράγκα - Η θυρίδα με τις ράβδους χρυσού

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα στην Ανατολική Ουκρανία

Αποθέωση στο live της Φουρέιρα στη Μύκονο, ουρά χιλιομέτρων για τον «Scorpio» και μία κρέπα… «χρυσάφι»  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης