Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποινή φυλάκισης σε κάτοικο της Οδησσού για προδοσία - Έδινε απόρρητες πληροφορίες στους Ρώσους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποινή φυλάκισης σε κάτοικο της Οδησσού για προδοσία - Έδινε απόρρητες πληροφορίες στους Ρώσους

Ο κάτοικος καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών - Παρείχε πληροφορίες για τα ουκρανικά σημεία ελέγχου

oukrania_polemos_art
Σε οκτώ χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε, για προδοσία, κάτοικος της Οδησσού που «περνούσε» στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις απόρρητες πληροφορίες για τον ουκρανικό στρατό.

Ο κάτοικος παρείχε - σύμφωνα με το δίκτυο Radio Free Europe/Radio Liberty - στους αντιπροσώπους των Ρώσων, στην περιφέρεια του Ντονμπάς, πληροφορίες για τα ουκρανικά σημεία ελέγχου στην Οδησσό.

Η Ουκρανία αρνείται να αποναρκοθετήσει το λιμάνι της Οδησσού για να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών!

«Όχι» στην αποναρκοθέτηση του λιμανιού της Οδησσού, με στόχο να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών λέει η Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος της διοίκησης της περιφέρειας της Οδησσού Σέργκιι Μπρασούκ υποστηρίζει ότι μια τέτοια ενέργεια θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις ρωσικές δυνάμεις που θα επιτεθούν στην πόλη.

Αν η Ουκρανία αποναρκοθετήσει τα κύριο λιμάνι της χώρας, η Ρωσία «θα θελήσει να επιτεθεί, ονειρεύεται να αποβιβάσει στρατεύματα», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram.

«Ο ρωσικός στόλος θα προσποιηθεί ότι αποσύρεται προς την προσαρτημένη Κριμαία. Αλλά μόλις αποναρκοθετήσουμε την πρόσβαση προς το λιμάνι της Οδησσού, ο ρωσικός στόλος θα βρίσκεται εκεί», πρόσθεσε.

Συνάντηση Λαβρόφ – Τσαβούσογλου για τις εξαγωγές σιτηρών

Λίγη ώρα πριν, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου το θέμα της δημιουργίας θαλασσίων διαδρόμων για τη διευκόλυνση της εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών, το ενδεχόμενο η Ουκρανία, βασική παγκόσμια εξαγωγική δύναμη σιτηρών, να εξαγάγει την σοδειά που είναι μπλοκαρισμένη στα ουκρανικά λιμάνια λόγω του ναυτικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει ο ρωσικός στόλος.

Μετά από αίτημα του ΟΗΕ, η Τουρκία πρότεινε βοήθεια, για να συνοδευτούν τα ναυτικά κονβόι, παρά την παρουσία ναρκών. Μάλιστα, κάποιες εξ αυτών παρασύρθηκαν και εντοπίστηκαν κοντά στις τουρκικές αρχές.

Για τον Σέργκιι Μπρασούκ, το Κίεβο πρέπει να εξοπλισθεί με αντιπλοϊκούς πυραύλους και τα πλοία να συνοδεύονται «από χώρες του ΝΑΤΟ».

Έχουν μπλοκαριστεί 20-25 τόνοι ουκρανικών σιτηρών

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η ποσότητα των ουκρανικών σιτηρών που έχει μπλοκαριστεί εξαιτίας του πολέμου και σήμερα ανέρχεται 20-25 τόνους, πιθανόν να τριπλασιασθεί μέχρι το φθινόπωρο για να φθάσει τα 75 εκατομμύρια τόνους.

Η Ρωσία είναι «έτοιμη» να εγγυηθεί την ασφάλεια των πλοίων που θα αποπλέουν από τα ουκρανικά λιμάνια, με την συνεργασία της Τουρκίας, «διαβεβαίωσε» σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αγκυρα έπειτα από τις «εποικοδομητικές» συνομιλίες που είχε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την γνώμη του οποίου «το σχέδιο του ΟΗΕ είναι λογικό και εφικτό».

«Η Τουρκία ως εγγυήτρια είναι ανεπαρκής δύναμη»

Ομως, ο διευθυντής του ουκρανικού Συνδέσμου Εμπόρων Σιτηρών UGA Σέρχι Ιβασένκο δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει την αναγκαία ισχύ για να ενεργήσει ως εγγυητής.

Απευθυνόμενος σε online διάσκεψη του τομέα στο Κίεβο, δήλωσε ότι θα χρειασθούν τουλάχιστον δύο έως τρεις μήνες για την απομάκρυνση των ναρκών από τα ουκρανικά λιμάνια και ότι στην επιχείρηση εγγύησης της ασφάλειας των πλοίων και των φορτίων θα πρέπει να συμμετάσχουν τουρκικά και ρουμανικά πλοία.

«Η Τουρκία ως εγγυητής είναι ανεπαρκής δύναμη στην Μαύρη Θάλασσα για να εγγυηθεί την ασφάλεια του φορτίου», δήλωσε ο Σέρχι Ιβασένκο.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η Ουκρανία έχει συζητήσει με την Βρετανία και την Τουρκία την ιδέα της παροχής εγγυήσεων από το πολεμικό ναυτικό τρίτης χώρας για την ασφαλή διέλευση των φορτίων των ουκρανικών σιτηρών από την Μαύρη Θάλασσα.


Ειδήσεις σήμερα:

Πυροβόλησε τη σύζυγό του στο στήθος με την καραμπίνα - Τι λέει η ιατροδικαστική έκθεση για την 59χρονη στη Δράμα

Γαμπρός για πρώτη φορά ο Φρανσουά Ολάντ - Παντρεύτηκε στα 67 του την ηθοποιό Ζουλί Γκαγιέ

Αλλάζει ο καιρός και στην Αθήνα, βροχές ξανά από την Παρασκευή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης