Βρετανία: Χάος για τους ταξιδιώτες με ακυρώσεις πτήσεων - Οικογένεια έφτασε με 32 ώρες καθυστέρηση στην Κρήτη

Βρετανία: Χάος για τους ταξιδιώτες με ακυρώσεις πτήσεων - Οικογένεια έφτασε με 32 ώρες καθυστέρηση στην Κρήτη

Η εικόνα ενός συγκυβερνήτη να βοηθά να τοποθετηθούν οι βαλίτσες στην καμπίνα του αεροπλάνου δείχνει πως πολλά αεροδρόμια της Βρετανίας έχουν «λυγίσει» από τις ελλείψεις προσωπικού - Χιλιάδες ταξιδιώτες επηρεάζονται καθημερινά με τις πτήσεις τους να ακυρώνονται τελευταία στιγμή και να στοιβάζονται στο αεροδρόμιο

gatwick01-mesa
«Χάος». Με μια λέξη περιγράφουν τα βρεανικά ΜΜΕ την  κατάσταση που επικρατεί στα αεροδρόμια της Βρετανίας.  Οι ταξιδιώτες που ετοιμάζονται για τις διακοπές τους έχουν λάβει την προειδοποίηση ότι το ταξιδιωτικό χάος θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το 2023, καθώς οι προβληματικές αεροπορικές εταιρείες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις.

Οι ταλαιπωρημένοι επιβάτες έμειναν εγκλωβισμένοι σε τεράστιες ουρές στα αεροδρόμια όλης της χώρας εν μέσω ενός πλήθους ακυρωμένων πτήσεων. Οι ειδικοί της αεροπορίας είχαν προηγουμένως πει πώς οι ελλείψεις προσωπικού, τεχνικά ζητήματα, τα προβλήματα εναέριας κυκλοφορίας και η αύξηση των ταξιδιωτών μετά την χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό προκάλεσαν μια «καταιγίδα» χάους για τους παραθεριστές.

Σήμερα, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Βρετανίας Unite πρόσθεσε ένα ακόμη πλήγμα στους ταξιδιώτες. Η γενική γραμματέας Σάρο Γκράχαμ δήλωσε στη Mirror ότι «Οι αεροπορικές εταιρείες υπέθεσαν, λανθασμένα, ότι οι άνθρωποι που είτε είχαν απολυθεί είτε είχαν φύγει από τον κλάδο θα επέστρεφαν με πενιχρό μισθό. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Υπάρχει πλέον ισχυρή έλλειψη προσωπικού και δεν βλέπω πώς θα αλλάξει αυτό μέχρι τον Ιούλιο. Αν δεν λάβουν τα μέτρα τους, το χάος μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το 2023».

Οι αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αυξανόμενης κριτικής - συμπεριλαμβανομένης της TUI που άφησε τους πελάτες έξαλλους μετά από ημέρες καθυστερήσεων και χάους. Πλάνα εμφανίστηκαν από αστυνομικούς που αναγκάστηκαν να πουν στους εξαντλημένους επιβάτες της Tui ότι η πτήση τους ακυρώθηκε μετά από οκτάωρες καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας

Το ακυρωμένο ταξίδι για την Κρήτη και τα δάκρυα ενός παιδιού

Ενα οκτάχρονο κορίτσι έμεινε με δάκρυα στα μάτια μετά από καθυστέρηση 32 ωρών για τις διακοπές της οικογένειάς της στην TUI αξίας 8.000 λιρών.  Η Μάρθα και η οικογένειά της σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στο Ηράκλειο της Κρήτης, προτού η πτήση τους ακυρωθεί λόγω του «σαρωτικού» χάους στο αεροδρόμιο και της έλλειψης προσωπικού εδάφους.

Κλείσιμο
Η οικογένειά της είναι μία από τις πολλές που έμειναν απογοητευμένες, καθώς περίμεναν στον διάδρομο προσγείωσης για τέσσερις ώρες πριν ο πιλότος τους πει ότι η πτήση τους ακυρώθηκε.

Η Κέιτ, 44 ετών, ο Μπεν, 45 ετών, ο Νόα, 10 ετών και η Μάρθα, 8 ετών, ενημερώθηκαν ότι η πτήση τους είχε προγραμματιστεί εκ νέου για την επόμενη ημέρα, αλλά κατά την άφιξή τους, το προσωπικό της TUI ήταν άφαντο και δεν είχε "ιδέα" για το σχέδιο αυτό. Η μητέρα της οικογένειας, Κέιτ,  δήλωσε ότι η εταιρεία δεν είχε ιδέα για το τι θα συμβεί: «Η TUI είναι αηδιαστική! Η απόλυτη ανικανότητα θα έπρεπε να είναι το σλόγκαν τους! Σίγουρα δεν βάζουν "εσάς" στη μέση. Τους οδηγεί η απληστία και δεν νοιάζονται καθόλου για τους ανθρώπους που τους έχουν πληρώσει χιλιάδες λίρες για να φύγουν αυτό το εξάμηνο».

Μετά από δύο ημέρες γεμάτες άγχος, η οικογένεια επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο, αλλά κάθισε έντρομη περιμένοντας να μάθει ότι είχε ακυρωθεί και πάλι. Αφού ο συγκυβερνήτης βοήθησε να φορτωθούν οι αποσκευές στον χώρο αποσκευών, λόγω έλλειψης προσωπικού, η οικογένεια τελικά ξεκίνησε το ταξίδι της, δύο ώρες μετά την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης.

«Όταν το αεροπλάνο τελικά απογειώθηκε, όλοι ζητωκραύγασαν. Έκλαψα - ήμουν τόσο συγκινημένη. Δεν είχα κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ ανησυχώντας αν θα έπρεπε να πω στα παιδιά μου ότι δεν μπορούσαν να πάνε πια διακοπές», είπε η Κέιτ.

Η μητέρα δύο παιδιών είπε ότι όταν έφτασαν στο ξενοδοχείο τους τα παιδιά της ήταν πεινασμένα και εξαντλημένα, ενώ εκείνη και ο σύζυγός της ήταν συναισθηματικά εξαντλημένοι. Εξήγησε ότι οι διακοπές, οι οποίες ήταν πλέον μικρότερες από τις προγραμματισμένες, ήταν οι πιο ακριβές διακοπές που είχαν κάνει και χρειάστηκαν χρόνια για να μαζέψουν χρήματα.

Η οικογένεια αισθάνθηκε ότι την «λήστεψαν» και εξέφρασε ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να νιώσει εντάξει για την 32ωρη καθυστέρηση.

Σε ανακοίνωσή της, η TUI δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με το γεγονός ότι το ταξίδι δεν έχει ολοκληρωθεί «Ενώ κάθε καθυστέρηση και ακύρωση είναι λυπηρή, η συντριπτική πλειονότητα των πτήσεών μας εκτελούνται κανονικά, με περισσότερους από 26.000 πελάτες να απογειώνονται χθες για διακοπές. Θα θέλαμε να ζητήσουμε και πάλι συγγνώμη για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε και ευχαριστούμε τους πελάτες για την κατανόησή τους.

Προβλήματα για πάνω από 7.000 επιβάτες μόνο το Σάββατο στο Γκάτγουικ

Οι ταξιδιώτες που επέστρεφαν στο Ηνωμένο Βασίλειο στο τέλος των διακοπών του εξαμήνου - και όσοι προσπαθούσαν να φύγουν - αντιμετώπισαν άλλη μια ημέρα αναστάτωσης και μεγάλων καθυστερήσεων το Σάββατο. Συνολικά 25 αναχωρήσεις και 22 αφίξεις από το αεροδρόμιο Γκάτγουικ ακυρώθηκαν, επηρεάζοντας τουλάχιστον 7.000 επιβάτες.

Εκπρόσωπος του Γκάτγουικ δήλωσε ότι η αναστάτωση οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι αναχωρήσεις δεν έφευγαν, οπότε δεν μπορούσαν να επιστρέψουν. «Οι κακές καιρικές συνθήκες σε όλη την Ευρώπη σημαίνουν όντως ότι έχουν τεθεί περιορισμοί από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας στον εναέριο χώρο σε όλη την ήπειρο», ανέφεραν.

Η συντριπτική πλειονότητα των ακυρώσεων από το Gatwick ήταν το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων της easyJet από και προς Άμστερνταμ, Μιλάνο, Νίκαια και Σεβίλλη. Οι πτήσεις της British Airways και της Wizz Air είναι επίσης κατανοητό ότι ακυρώθηκαν. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπήρχαν σημαντικές ουρές στο αεροδρόμιο.

Στο αεροδρόμιο του Μπρίστολ, όπου οι επιβάτες απεικονίστηκαν την Παρασκευή να περιμένουν σε ουρές που περιγράφονται ως τρομακτικές, η easyJet ακύρωσε πτήσεις προς Βερολίνο, Μπιαρίτζ και Νίκαια στη Γαλλία και Πράγα, σύμφωνα με τον Independent. Ο αερομεταφορέας δήλωσε νωρίτερα ότι ακύρωσε τουλάχιστον 30 δρομολόγια το Σάββατο.

Ακύρωσαν πτήση 10 λεπτά πριν το check-in

Η έγκυος επίδοξη ταξιδιώτισσα Φαγιέ Οσμούντ Σμιθ δήλωσε ότι η ίδια και η οικογένειά της είχαν κλείσει πτήσεις μέσω της Tui, αλλά έμειναν εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ το Σάββατο «χωρίς καμία ενημέρωση εκτός από το ότι η πτήση μας ακυρώθηκε 14 λεπτά πριν από το check-in».

Όπως είπε το Σάββατο, «Ταξιδεύω με τον σύντροφό μου, δύο 12χρονα παιδιά, ένα 16χρονο και ένα 17χρονο και είμαι 21 εβδομάδων έγκυος. Υποτίθεται ότι θα πετούσαμε από το Γκάτγουικ για το Αγκαντίρ [στο Μαρόκο] στις 15.05 σήμερα το απόγευμα. Το check-in επρόκειτο να ανοίξει στις 12. Στις 11.50, λάβαμε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μας έλεγε ότι η πτήση ακυρώθηκε. Το προσωπικό της EasyJet στο αεροδρόμιο δεν ενδιαφέρθηκε να βοηθήσει και μας είπε απλώς να τηλεφωνήσουμε στην Tui. Στο αεροδρόμιο επικρατούσε χάος. Δεν υπάρχει πουθενά να καθίσουν και οι θέσεις στα αναψυκτήρια είναι περιορισμένες».

Οι αεροπορικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν εναλλακτική πτήση την ίδια ημέρα σε περίπτωση ακύρωσης, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής για πτήση με άλλη αεροπορική εταιρεία, εάν είναι απαραίτητο, αλλά η διαθεσιμότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, με αποτέλεσμα πολλοί επιβάτες να έχουν κολλήσει ή να αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Προβλήματα και στα τρένα!

Οι επιβάτες των σιδηροδρόμων έχουν προειδοποιηθεί επίσης για σημαντικές διαταραχές στις υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου λόγω απεργίας και τεχνικών εργασιών. Τα μέλη του συνδικάτου Rail, Maritime and Transport Workers κατέβηκαν σε επίσχεση εργασίας σε μια μακροχρόνια διαμάχη με τη διοίκηση της γραμμής TransPennine Express για τις αμοιβές του.

Το TPE προέτρεψε τους πολίτες να μην ταξιδέψουν το Σάββατο ή την Κυριακή. Δήλωσε ότι θα εκτελέσει τροποποιημένο πρόγραμμα δρομολογίων και τις δύο ημέρες, με πολύ περιορισμένη υπηρεσία για όσους κάνουν βασικές μετακινήσεις.

Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Γαλλία έχουν ενημερωθεί για μεγάλη συμφόρηση στα γαλλικά λιμάνια της Δουνκέρκης και του Καλαί και γύρω από αυτά.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν μέσω Δουνκέρκης ενημερώθηκαν ότι πρέπει να υπολογίζουν τουλάχιστον δύο ώρες για να ολοκληρώσουν τον συνοριακό έλεγχο και το check-in, αν και η κυκλοφορία από το Ντόβερ διεξάγεται κανονικά.

Ειδήσεις σήμερα:

Γερμανία: 5 δισ. ευρώ κοστίζει η διακοπή εφοδιασμού της Gazprom Germania με φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Σε ύφεση η φωτιά στη Βούλα - Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εναέρια μέσα στο σημείο

Οι 5 αλλαγές - κριτήρια που καθορίζουν την πορεία των βάσεωνr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης