Ο Μπλίνκεν καταδικάζει την κατάσχεση των ελληνικών πλοίων από το Ιράν

 Ο Μπλίνκεν καταδικάζει την κατάσχεση των ελληνικών πλοίων από το Ιράν

Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, «του βασικού μας συμμάχου στο ΝΑΤΟ και εταίρου υπό το φως αυτής αδικαιολόγητης κατάσχεσης», τονίζεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

tankers-0
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την κατάσχεση των δύο ελληνκών τάνκερ από το Ιράν, κατά τη συνομιλία που είχε νωρίτερα τη Δευτέρα με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Στην ανακοίνωση του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για τη συνομιλία των υπουργών τονίζει ότι καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο την κατάσχεση των δύο πλοίων υπό ελληνική σημαία από τους Φρουρούς της Επανάστασης».

Η συνεχιζόμενη παρενόχληση και εμπλοκή στα δικαιώματα ναυσιπλοΐας και τις ελευθερίες είναι απειλή για την θαλάσσια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία. Οι δύο υπουργοί, τονίζεται ακόμη, συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τα πλοία, το φορτίο και τα πληρώματά τους.

Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, «του βασικού μας συμμάχου στο ΝΑΤΟ και εταίρου υπό το φως αυτής αδικαιολόγητης κατάσχεσης», τονίζεται από το αμερικανικό υπουργείο.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Άντονι Μπλίνκεν είχε ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε στον Αμερικανό ομόλογό του την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα επίπεδα και την κατάσχεση των δυο ελληνικών πλοίων στο Ιράν.

«Συζητήσαμε τηλεφωνικώς για τις τελευταίες εξελίξεις στον Κόλπο. Επίσης, ενημέρωσα τον ομόλογό μου για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και επί του πεδίου, καθώς και για τις επισκέψεις μου σε Δ. Βαλκάνια» ανέφερε ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στο Twitter.
Κλείσιμο

Ο Νίκος Δένδιας είχε, ωστόσο, επικοινωνία για τα συγκεκριμένα θέματα τόσο με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιαίρ Λαπίντ, όσο και τον Σαουδάραβα Φαισάλ μπιν Φαρχάν.





Εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια το ιρανικό ρεσάλτο στα ελληνικά τάνκερ, λέει η κυβέρνηση


«Εντελώς απρόκλητη» χαρακτήρισε ο
 κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την κατάληψη των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, αποφεύγοντας οποιαδήποτε συσχέτιση με το θέμα του ρωσικού τάνκερ με το ιρανικό πετρέλαιο που δεσμεύτηκε ανοιχτά της Καρύστου. 

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τις επικρατούσες εικασίες, η καταδρομική επίθεση στα ελληνικά πλοία μεταφράζεται ως αντίποινα για την κατάσχεση ρωσικού πλοίου που μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν, τον περασμένο Απρίλιο, στην Κάρυστο.


Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε τι προκάλεσε το ρεσάλτο και απάντησε:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει σε όλα τα διεθνή φόρα τους εταίρους και τους συμμάχους μας, έχουν ενημερωθεί όλα τα πλοία που πλέουν στη γύρω περιοχή, έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και πραγματικότητα που διαμόρφωσε αυτή η απαράδεκτη τακτική της ιρανικής κυβέρνησης. Πρόκειται για μία εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια και για αυτό από την πρώτη στιγμή λάβαμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».




Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου

Στις 6 Ιουνίου η δίκη για τη σφαγή του επιχειρηματία με κουζινομάχαιρο από 33χρονο stalker στη Ναύπακτο

«Το έκανα για τον πλανήτη» λέει ο άντρας που έριξε τάρτα α λα κρεμ στη «Μόνα Λίζα» στο Λούβρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης