Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ιδιοκτήτης του Αζοφστάλ θα προσφύγει κατά της Ρωσίας ζητώντας 17-20 δισ. δολάρια
Ο ιδιοκτήτης της χαλυβουργίας είναι ο δισεκατομμυριούχος Ρινάτ Αχμέτοφ, που είναι και ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ουκρανία – Θα ζητήσει αποζημίωση από τη Μόσχα για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί στο εργοστάσιο
Αγωγή κατά της Ρωσίας ύψους 17-20 δισ. δολαρίων θα καταθέσει ο δισεκατομμυριούχος Ρινάτ Αχμέτοφ, που είναι και ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ουκρανία. Το ποσό αφορά σε αποζημίωση για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο εργοστάσιο χαλυβουργίας του Άζοφσταλ, στη Μαριούπολη.
Το εργοστάσιουπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ έγινε το τελευταίο οχυρό αντίστασης στην πόλη, που τελούσε υπό πολιορκία. Η μονάδα χάλυβα και σιδήρου «Ιλίτς», που ανήκει επίσης στον Αχμέτοφ, υπέστη επίσης σοβαρές ζημιές κατά την διάρκεια των ρωσικών βομβαρδισμών στην Μαριούπολη.
«Θα καταθέσουμε οριστικά αγωγή κατά της Ρωσίας και θα ζητήσουμε τις δέουσες αποζημιώσεις για όλες τις ζημίες και τις απώλειες των επιχειρήσεων» δήλωσε ο Ρινάτ Αχμέτοφ, ο οποίος είναι επίσης ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Ουκρανίας Metinvest, σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο mrpl.city.
«Το κόστος αντικατάστασης κυμαίνεται από 17 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια»
Ερωτηθείς πόσα χρήματα έχει χάσει η Metinvest από τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε «Αζοφστάλ» και «Ιλίτς», ο Αχμέτοφ είπε ότι «το κόστος αντικατάστασης ... λόγω της ρωσικής επιθετικότητας κυμαίνεται από 17 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Το τελικό ποσό θα καθοριστεί στην αγωγή που θα κατατεθεί κατά της Ρωσίας».
Ωστόσο, ο Αχμέτοφ έχει αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα, ενώ η επιχειρηματική του αυτοκρατορία έχει καταρρεύσει πριν ακόμη τον πόλεμο, λόγω των μαχών στην ανατολική Ουκρανία εδώ και οκτώ χρόνια, με την κατάληψη εδαφών από φιλορώσους αυτονομιστές.
Από την 24η Φεβρουαρίου, οπότε και ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, η Metinvest είχε ανακοινώσει ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύπτει τα συμβόλαια των προμηθειών της.
Ενώ ο χρηματοοικονομικός και βιομηχανικός όμιλος SCM Group του Αχμέτοφ εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις, ο ιδιωτικός του παραγωγός ενέργειας DTEK έχει αναδιαρθρώσει το χαρτοφυλάκιο χρέους του, δήλωσε ο ίδιος.
Κλείσιμο
Ο Αχμέτοφ δήλωσε ότι παραμένει στην Ουκρανία από τότε που άρχισε ο πόλεμος με την Ρωσία, προσθέτοντας «πιστεύουμε στην χώρα μας και πιστεύουμε στη νίκη μας».
Χιλιάδες φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν το μονοθέσιο που κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών της Formula 1 το 2025 και τη θρυλική McLaren MP4/6 του Ayrton Senna να «βρυχώνται» σε μια ειδικά διαμορφωμένη πίστα στο ΟΑΚΑ.
Οι μεγαλύτερες αλλαγές στην ιστορία σπάνια ανακοινώνουν την άφιξή τους. Δεν ξεκινούν με μια ανακάλυψη ούτε με μια εφεύρεση. Ξεκινούν τη στιγμή που μια ιδέα, τόσο βαθιά ριζωμένη που μοιάζει αυτονόητη, παύει ξαφνικά να ισχύει. Μία από αυτές τις ιδέες ήταν ότι υπάρχει ένας σωστός τρόπος να τρώμε.