Ελληνική «συνταγή» από τη Βρετανία: Επιβάλει φόρο 25% στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Ελληνική «συνταγή» από τη Βρετανία: Επιβάλει φόρο 25% στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Πακέτο στήριξης 15 δισ. λιρών εγκρίνει η Βρετανία για τα ευάλωτα νοικοκυριά - Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι χάρη σε αυτό το πακέτο, οι πλέον ευάλωτοι Βρετανοί «θα αισθανθούν το βάρος του πληθωρισμού να αμβλύνεται»

londino_lockdown
Με χαρακτηριστική καθυστέρηση, όπως συνέβη και με την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε τον δρόμο της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την επιβολή φόρου 90% στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας, με έναν ιδιαίτερα υψηλό συντελεστή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ιταλία έχει θεσπίσει ένα ανώτατο όριο αύξησης κερδών πάνω από το οποίο θα υπάρχει φορολογία 10%, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε μόλις το τελευταίο 24ωρο την πρόθεση για συντελεστή 25%.

Συγκεκριμένα, ο Ρίσι Σούνακ, καγκελάριος του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε μια προσωρινή «εισφορά ενεργειακών κερδών», της τάξης του 25% στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όπως εξήγησε, ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είχε εξαιρετικά κέρδη ως αποτέλεσμα της αύξησης των παγκόσμιων τιμών, υπογραμμίζοντας πως αυτή η έκτακτη εισφορά, όπως ονομάστηκε, θα καταργηθεί όταν οι τιμές ενέργειας θα επιστρέψουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο ίδιος υποστήριξε πως υπάρχει σκέψη για την επιβολή ανάλογης εισφοράς και στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο, δεν υπάρχει άμεση απόφαση για κάτι τέτοιο. Επίσης, γνωστοποίησε πως οι εταιρείες που θα επενδύσουν στο ίδιο διάστημα, θα έχουν φοροελαφρύνσεις που μπορούν να φτάσουν ως το 90%. Τέλος, σύμφωνα με την ομιλία του Ρίσι Σούνακ, τα έσοδα που υπολογίζονται για το Ηνωμένο Βασίλειο από την υπερφορολόγηση κερδών εταιρειών ενέργειας, αναμένεται να ανέλθουν στα 5 δισεκατομμύρια λίρες.

Πακέτο στήριξης 15 δισ. λιρών 

Ο Σούνακ ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης ύψους 15 δισεκατομμυρίων λιρών για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους διαβίωσης για τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά. Το πακέτο χρηματοδοτείται μερικώς από έκτακτο φόρο επί του τομέα της ενέργειας. 

Κατά την διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι χάρη σε αυτό το πακέτο, οι πλέον ευάλωτοι Βρετανοί «θα αισθανθούν το βάρος του πληθωρισμού να αμβλύνεται».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, «σχεδόν ένα στα οκτώ νοικοκυριά μεταξύ των πλέον ευάλωτων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβει 1.200 στερλίνες αυτό το έτος, περιλαμβανομένης εφ' άπαξ καταβολής 650 λιρών για την αντιμετώπιση του κόστους διαβίωσης, που αντιστοιχεί σε μία αύξηση του κατώτερου εισοδήματος (Universal Credit) κατά 400 λίρες και διπλασιασμό της μείωσης των λογαριασμών της ενέργειας» για τον Οκτώβριο, όταν το πλαφόν των τιμών θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Συνολικά, με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και αποτιμώνται στα 22 δισεκατομμύρια λίρες, το συνολικό πακέτο στήριξης «για την αντιμετώπηση του κόστους διαβίωσης για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος θα φθάσει τα 37 δισ. λίρες αυτόν τον χρόνο», διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών.


Το Εργατικό Κόμμα ειρωνεύθηκε στο κοινοβούλιο την κυβερνητική μεταστροφή έπειτα από μήνες πεισματικής επιμονής της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να μην επιβάλει έναν τέτοιο φόρο, φοβούμενη την αποθάρρυνση των επενδύσεων στην μετάβαση προς την ουδετερότητα άνθρακα και την ενεργειακή ασφάλεια, υιοθετώντας τα επιχειρήματα των ενεργειακών κολοσσών.

Η πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει φθάσει στο 9%, ύψος ρεκόρ 40 ετών.

Η βρετανική αρχή ενέργειας (Ofgem) προειδοποίησε την Τρίτη ότι το πλαφόν των τιμών της ενέργειας μπορεί να αυξηθεί κατά 40% τον Οκτώβριο, επιβαρύνοντας κατά 800 λίρες (πάνω από 930 ευρώ) επιπλέον τα νοικοκυριά σε ετήσια βάση.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα 40 λεπτά του τρόμου στο Τέξας: Κλειδώθηκε με τα παιδιά στην τάξη και άρχισε να τα «γαζώνει»

Γουδή - Κυψέλη σε 13' με τη Γραμμή 4 – Πότε θα λειτουργήσει

Ο Μικ Τζάγκερ για τη σύγκριση με τον Χάρι Στάιλς: «Ελάτε τώρα, δεν έχει ούτε τη φωνή μου, ούτε τις κινήσεις μου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης