Πολιτική κρίση στο Ισραήλ – Βουλευτής εγκαταλείπει τον κυβερνητικό συνασπισμό του Μπένετ

Πολιτική κρίση στο Ισραήλ – Βουλευτής εγκαταλείπει τον κυβερνητικό συνασπισμό του Μπένετ

Η κυβέρνηση του Ναφτάλι Μπένετ μένει πλέον με 59 βουλευτές και είναι μειοψηφίας - Από μια κλωστή κρέμεται το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού - Πώς θα κινηθεί ο Μπένιαμι Νετανιάχου 

Bennett
Σε πολιτική κρίση που μπορεί να το οδηγήσει εκ νέου σε εκλογές πέφτει το Ισραήλ με την αιφνιδιαστική απόφαση βουλευτού να αποσυρθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό ο οποίος μένει πλέον στην Κνεσέτ με 59 βουλευτές η οποία έχει 120 μέλη.

Στην επιστολή παραίτησης η βουλευτής του αριστερού κόμματος Μερέτς, Γάιντα Ζοάμπι, γράφει ότι έλαβε μέρος στην κυβερνητική συμμαχία με την ελπίδα ότι «Αραβες και Εβραίοι μπορεί να εργαστούν από κοινού για να μπουν σε ένα νέο μονοπάτι ισότητας και σεβασμού». Ωστόσο, σημειώνει ότι οι ηγέτες του συνασπισμού επέλεξαν «σκληρές δεξιές θέσεις».

Η Ζοάμπι αναφέρεται ακόμη και στα βίαια επεισόδια κατά την κηδεία της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπου Ακλέχ, η οποία σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα από ισραηλινά πυρά. Ετσι, σημειώνει η βουλευτής, η απόφασή της να αποχωρήσει ήταν μια «ηθική απόφαση».

Δεν είναι σαφές για την ώρα, αναφέρει η Haaretz, αν η Ζοάμπι θα ψηφίζει μαζί με την αντιπολίτευση. Το κόμμα της παραμένει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Χωρίς πλειοψηφία στη Βουλή, έστω και αυτήν την οριακή που είχε, η κυβέρνηση του Ναφτάλι Μπένετ θα περάσει δύσκολα το προσεχές διάστημα.

Κλείσιμο


Είναι όμως αμφίβολο, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα, αν η απόφαση της Ζοάμπι ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μπένιαμιν Νετανιάχου, στην εξουσία.

Ο Νετανιάχου δεν έχει με το μέρος του αρκετούς βουλευτές για να σχηματίσει κυβέρνηση, οπότε δεν θα μπορούσε να κερδίσει την πρόταση δυσπιστίας που ενδεχομένως θα κατέθετε. Αντιθέτως, αν η Βουλή κληθεί να ψηφίσει αν θα διαλυθεί, η ψήφος της Ζοάμπι μπορεί να στείλει τη χώρα σε εκλογές. Θα είναι η πέμπτη αναμέτρηση σε λίγο περισσότερο από τρία χρόνια.


Ειδήσεις σήμερα:

Έφυγε από τη ζωή ο τεράστιος συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

Τεχνικός σύμβουλος Πισπιρίγκου: «Η κεταμίνη δεν σκοτώνει»

«Ο Μάκης φοβόταν και με ρωτούσε τι θα κάνω αν αυτοκτονήσει», εξομολογείται φίλος του 14χρονου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης