Η ιταλική ΕΝΙ σπεύδει να πληρώσει σε ρούβλια μετά τις απειλές Πούτιν για «αυτοκτονία» της Ευρώπης

Η ιταλική ΕΝΙ σπεύδει να πληρώσει σε ρούβλια μετά τις απειλές Πούτιν για «αυτοκτονία» της Ευρώπης

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni υπέκυψε στις απαιτήσεις της Gazprom Export - Διαβεβαιώνει ότι η απόφαση ελήφθη με σεβασμό στο διεθνές πλαίσιο κυρώσεων

25709606
Λίγες ώρες μετά τις επισημάνσεις του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπράττει οικονομική αυτοκτονία» με την άρνηση ρωσικών ενεργειακών πόρων» και ότι κάποιες χώρες της ΕΕ είναι αδύνατον να αντικασταστήσουν πλήρως το ρωσικό πετρέλαιο, η Ιταλική Εταιρία Υδρογονανθράκων Eni έκανε γνωστό ότι άνοιξε εναν λογαριασμό σε ρούβλια και έναν σε ευρώ, στη ρωσική Gazprom Bank!

Η ενέργεια αυτή έγινε σύμφωνα με υπόδειξη της εταιρίας Gazprom Export, «η οποία απαίτησε, μονομερώς, την τροποποίηση των ισχυόντων συμβολαίων». Η ιταλική εταιρία του τομέα της ενέργειας πρόσθεσε ότι η απόφαση ελήφθη με σεβασμό στο διεθνές πλαίσιο κυρώσεων και με τη σύμφωνη γνώμη των ιταλικών αρχών. Οι διαβεβαιώσεις της όμως μαρτυρούν σε έναν βαθμό και την αδυναμία που επιδεικνύουν οι Βρυξέλλες σε ότι αφορά την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ για τη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι της απόφασης αυτής είχαν προηγηθεί οι επισημάνσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι πως η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια δεν συνιστά εμπόδιο.

«Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου, αλλά και η Γερμανία που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς ή έχουν πληρώσει σε ρούβλια», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός σύμφωνα με το Reuters.

Τι είπε ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνομιλίες που είχε με εκπροσώπους ρωσικών εταιρειών πετρελαίου στη Μόσχα, εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ευρώπης για την ενεργειακή της πολιτική και τη βούλησή της να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπράττει οικονομική αυτοκτονία» με την άρνηση ρωσικών ενεργειακών πόρων, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ενώ έκανε δυσμενείς εκτιμήσεις για το μέλλον.

Όπως είπε στους εκπροσώπους των ρωσικών εταιρειών, μακροπρόθεσμα η Ευρώπη, που συζητά να επιβάλλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο γίνεται μια περιοχή με υψηλές τιμές στην ενέργεια και ως εκ τούτου «θα υποστεί τις συνέπειες» μιλώντας για ζημία στην ευρωπαϊκή οικονομία. Παράλληλα, χαρακτήρισε αδύνατον για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να αντικασταστήσουν πλήρως το ρωσικό πετρέλαιο, καθώς σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Πούτιν «για απολύτως πολιτικούς λόγους» και υπό την πίεση των ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν όλο και περισσότερες νέες κυρώσεις στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όπως ανέφερε, «μια τέτοια οικονομική αυτοκτονία είναι εσωτερική υπόθεση των ευρωπαϊκών χωρών».

Παράλληλα, ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία θα πρέπει να ενεργήσει ρεαλιστικά και να υποστηρίζει τα δικά της συμφέροντα.

Κλείσιμο
Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι «κατηγορούν τη Μόσχα αλλά καλύπτουν τα λάθη τους». Όπως είπε, οι κυρώσεις οδήγησαν στη δραματική αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Στο ίδιο πλαίσιο κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να καταλογίσει τη Ρωσία για ενεργειακό πληθωρισμό κι ότι φταίει για όλα, ωστόσο «η Δύση προσπαθεί να καλύψει τα συστηματικά της λάθη».

Ειδήσεις σήμερα:

Επεσε η Μαριούπολη με την παράδοση των υπερασπιστών του Αζοφστάλ - Θα γίνει ανταλλαγή με Ρώσους αιχμαλώτους, λένε οι Ουκρανοί

Συνελήφθη ένας από τους ισχυρότερους, ανερχόμενους «νονούς» της σικελικής μαφίας

Επεισοδιακή συνάντηση Μπιμπίλα - Κούγια έξω από τα Δικαστήρια - «Με είπε αμόρφωτο καραγκιόζη»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης