Πόλεμος στην Ουκρανία: Κινέζοι δημοσιογράφοι κατέγραψαν την έκρηξη που κατέστρεψε ρωσικό τανκ στη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κινέζοι δημοσιογράφοι κατέγραψαν την έκρηξη που κατέστρεψε ρωσικό τανκ στη Μαριούπολη

Το συμβάν σημειώθηκε στις 6 Μαΐου στην κατεύθυνση προς το Azovstal - Προς το παρόν παραμένει άγνωστο πόσοι Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της έκρηξης - Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το ρωσικό άρμα μάχης Τ-90Μ, κόστους περίπου 4,7 εκατ. ευρώ, φέρεται ότι καταστράφηκε από εκτοξευτή ρουκετών αξίας μόλις 21.000 ευρώ

Russian-tank-turret
Καρέ - καρέ την καταστροφή ενός ρωσικού τανκ έξι χιλιόμετρα μακριά από τον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη κατέγραψε το συνεργείο του κινεζικού τηλεοπτικού σταθμού Phoenix. Οι δημοσιογράφοι κατέγραψαν την καταστροφή του ρωσικού άρματος μάχης κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους από την ανατολική Ουκρανία στη Μαριούπολη, στις 6 Μαΐου. 

Το συμβάν σημειώθηκε στην κατεύθυνση προς το Azovstal. Μάλιστα ήταν τόσο δυνατή η έκρηξη που δεκάδες κομμάτια του άρματος μάχης εκσφενδονίσθηκαν ψηλά στον αέρα.  Σημειώνεται πως σε πολλά ρωσικά άρματα μάχης υπάρχει ένα κατασκευαστικό λάθος, το οποίο έχει να κάνει με την αποθήκη πυρομαχικών η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον πυργίσκο του άρματος. Εάν ένα άρμα μάχης δεχθεί χτύπημα σε αυτό το σημείο τότε ο πυργίσκος εκσφενδονίζεται σε μεγάλη και ευθεία ακτίνα. 

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο πόσοι Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της έκρηξης, ενώ δεν έχει καταστεί σαφές εάν η επίθεση που δέχθηκε ήταν από ξηρά ή από αέρος.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την Τετάρτη έγινε γνωστό πως ένα από τα πιο προημένα άρματα μάχης του ρωσικού στρατού κατέστρεψαν οι ουκρανικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας μάλιστα ένα σχετικά φθηνό, σουηδικής κατασκευής, φορητό αντιαρματικό όπλο Carl Gustaf 8.4cm.

Το περιστατικό έγινε στην ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου, όπου οι Ουκρανοί φέρονται ότι απώθησαν τα ρωσικά στρατεύματα προς τα σύνορα, στη μάχη του Στάρη Σαλτίβ.

Κλείσιμο
Drone κατάφερε να βιντεοσκοπήσει την έκρηξη στο T-90 M. Το άρμα μάχης εκρήγνυται και τυλίγεται στις φλόγες. Το βίντεο, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, δείχνει καπνούς και φλόγες από αρκετά σημεία, γεγονός που δείχνει ότι τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης. Ξαφνικά, μια ρουκέτα κατευθύνεται στο άρμα και γίνεται έκρηξη ενώ φλόγες και κομμάτια μετάλλου φεύγουν στον ουρανό.

First combat loss of a Russian T-90M tank by a Swedish delivered Carl Gustaf 8.4cm recoilless rifle

Η Ρωσία φαίνεται ότι διαθέτει 100 τέτοια άρματα μάχης, που θεωρούνταν ως «στολίδι», αφού διαθέτουν αναβαθμισμένα οπλικά συστήματα, αυτόματο σύστημα στόχευσης με μεγάλη ακρίβεια, ενώ μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους και οβίδες και διαθέτουν οπλοπολυβόλα. Κάθε άρμα έχει κόστος 4,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο σουηδικός εκτοξευτής ρουκετών μόλις 21.000 ευρώ.

carlgustav

Κάθε Τ-90 διαθέτει τριμελές πλήρωμα, αυτονομία καυσίμων για 550 χιλιόμετρα, ενώ η ταχύτητά του μπορεί να φτάσει έως και τα 60 χλμ/ώρα. Το άρμα προστατεύεται με ειδική θωράκιση, ενώ όταν γίνεται στόχος δέσμης λέιζερ από εισερχόμενο πύραυλο, μπορεί να εκτοξεύσει βομβίδες καπνού για να μειώσει τις πιθανότητες πλήγματος.
Πάντως, το άρμα που έπληξαν οι ουκρανικές δυνάμεις έχει μια τρύπα στο κάτω μέρος, κάτι που σημαίνει ότι η ρουκέτα χτύπησε τις ερπύστριες, με αποτέλεσμα να αποφύγει τα συστήματα θωράκισης και να προκαλέσει έκρηξη στο χώρο του κινητήρα.

Russian T-90M battle tank destroyed in Kharkiv oblast

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι το ρωσικό άρμα μάχης διαλύθηκε από ένα φορητό αντιαρματικό όπλο 84 mm Carl Gustaf, σουηδικής κατασκευής. Σε ανάρτησή του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε: «Το καμάρι της ρωσικής βιομηχανίας τανκ καταστράφηκε από έναν σουηδικό εκτοξευτήρα αντιαρματικών ρουκετών Carl Gustaf. Ευχαριστούμε τον σουηδικό λαό και τον βασιλιά για τη βοήθειά τους»

Russian Main Battle Tank T-90M Breakthrough


Ειδήσεις σήμερα

«Ονειρικό» παρουσιάζει τον γάμο του με τον Καρολάιν ο Αναγνωστόπουλος - «Ποτέ δεν υπάρχει βία μεταξύ μας»

Αυτό είναι το σπίτι που «μπούκαραν» οι διαρρήκτες πριν από την καταδίωξη στον Διόνυσο - Δείτε φωτογραφίες

ΑΠΘ: Συνεχίζονται οι εργασίες μετά τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης