Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελιγμός της Μόσχας, παρήγγειλε 174.000 διπλωματικά διαβατήρια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελιγμός της Μόσχας, παρήγγειλε 174.000 διπλωματικά διαβατήρια

Το «πράσινο φως» για την παραγγελία φέρεται να έδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών - Σύμφωνα με αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ της χώρας

putin-russia-5
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών παρήγγειλε 174.000 νέα διπλωματικά διαβατήρια για να παρακάμψει τις κυρώσεις της Δύσης, όπως ισχυρίζονται αντιπολιτευόμενα ρωσικά ΜΜΕ. Για την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η κίνηση αυτή θα επέτρεπε σε συνεργάτες του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, αξιωματούχους και κατασκόπους αλλά και στις συζύγους τους να μείνουν στο απυρόβλητο των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Το σχετικό δημοσίευμα, επικαλούμενο ρεπορτάζ του αντιπολιτευόμενου ρωσικού μέσου «SOTA», υποστηρίζει ότι, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα, υπό την ηγεσία του Σεργκέι Λαβρόφ, ζήτησε τον περασμένο μήνα από την εταιρεία «JSC GOZNAK» να τυπώσει 174.600 νέα διπλωματικά διαβατήρια το κόστος των οποίων αγγίζει τα 3,8 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο δεν διαθέτει περισσότερους από 15.000 υπαλλήλους και μόνον το 1/3 εξ αυτών πληροί τα κριτήρια για να περιληφθεί στη διπλωματική αποστολή της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του αντιπολιτευόμενου μέσου, βάσει της νομοθεσίας στη Ρωσία οι εργαζόμενοι στην διάδοχο της KGB, υπηρεσία ασφαλείας FSB, πληρούν τις προϋποθέσεις για κατοχή διπλωματικών διαβατηρίων όταν βρίσκονται σε ξένες αποστολές, όπως επίσης το ίδιο ισχύει και για αξιωματούχους της «FSO», της υπηρεσίας που έχει αναλάβει την προστασία του Πούτιν, και για άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Βουλευτές, δικαστές και εισαγγελείς συγκαταλέγονται σε όλους όσοι μπορούν να ζητήσουν διπλωματικά διαβατήρια, τα οποία τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν γρηγορότερα και να αποφεύγουν την έκδοση βίζας σε ορισμένες χώρες.

Κλείσιμο
Παράλληλα, στους πιθανούς δικαιούχους περιλαμβάνονται και οι σύζυγοί τους καθώς και χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στο Κρεμλίνο. Η νέα εντολή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών φέρεται να δόθηκε καθώς οι σκληρές δυτικές κυρώσεις περιορίζουν τις ταξιδιωτικές επιλογές πολλών μελών της ρωσικής ελίτ, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Επεισόδια στο ΑΠΘ - Ένταση με πέτρες, χημικά και προσαγωγές έξω από το Βιολογικό

Φωτιά σε διαμέρισμα στο Νέο Ψυχικό – Νεκρή ένοικος της πολυκατοικίας

Χιλιάδες περισσότεροι από 3.381 είναι οι άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης