Πόλεμος στην Ουκρανία: Περίπου 600 οι νεκροί στο θέατρο της Μαριούπολης, εκτιμά το Associated Press

Πόλεμος στην Ουκρανία: Περίπου 600 οι νεκροί στο θέατρο της Μαριούπολης, εκτιμά το Associated Press

Έρευνα που πραγματοποίησε το διεθνές πρακτορείο, διπλασιάζει τον αριθμό νεκρών που είχαν δώσει προ εβδομάδων οι τοπικές αρχές για το θέατρο της Μαρούπολης - Ο χώρος που χρησίμευε σαν καταφύγιο αμάχω,ν βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους στις 16 Μαρτίου

marioupoli_theatro-nekroi
Τρομακτικός είναι ο αριθμός των αμάχων που «θάφτηκαν» κάτω από τα συντρίμμα του θεάτρου της Μαριούπολης κι έχασαν τη ζωή τους, μετά την ρωσική αεροπορική επιδρομή της 15η Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα του Associated Press. Το διεθνές πρακτορείο εκτιμά πως περίπου 600 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τραγικό εκείνο απόγευμα, σχεδόν διπλάσιοι απο το νούμερο που είχαν δώσει πριν μερικές εβδομάδες οι ουκρανικές αρχές.

«Μια έρευνα του Associated Press βρήκε στοιχεία ότι η επίθεση ήταν στην πραγματικότητα πολύ πιο θανατηφόρα από ό,τι είχε εκτιμηθεί, σκοτώνοντας περίπου 600 ανθρώπους μέσα και έξω από το κτίριο. Αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος αριθμός από εκείνον που έχει αναφερθεί νωρίτερα, και σύμφωνα με πολλούς επιζώντες, οι νεκροί μπορεί να είναι και περισσότεροι», ανέφερε το πρακτορείο.

AP: Closer to 600 dead in Mariupol theater attack


Κατά τη διάρκεια της έρευνας, το AP αναπαρήγαγε το χρονικό των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο θέατρο στις 16 Μαρτίου, με βάση τις ιστορίες 23 διασωστών που επέζησαν και ανθρώπων που γνωρίζουν καλά την κατάσταση.

Κλείσιμο


mariupol_1


Το πρακτορείο ανακατασκεύασε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κτιρίου χρησιμοποιώντας κατόψεις του θεάτρου, φωτογραφίες και βίντεο που ελήφθησαν στο εσωτερικό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση, καθώς και σχόλια από εμπειρογνώμονες που έλεγξαν τη μεθοδολογία.

mariupol_2
mariupol_3


Όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι βρίσκονταν σε αυτοσχέδια κουζίνα, στο χωράφι δίπλα στο θέατρο και κανείς δεν επέζησε. Είπαν επίσης ότι τα δωμάτια και οι διάδρομοι στο εσωτερικό του κτιρίου ήταν υπερπλήρη, περίπου ένα άτομο για κάθε τρία τετραγωνικά μέτρα.

Πολλοί από τους επιζώντες εκτίμησαν ότι περίπου 1.000 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής, αλλά κανείς δεν είδε περισσότερους από 200 ανθρώπους να διασώζονται. Οι επιζώντες βγήκαν ως επί το πλείστον από την κύρια έξοδο ή τη μία πλαϊνή είσοδο - η άλλη πλευρά και το πίσω μέρος του κτιρίου καταστράφηκαν.

mariupol_4


Η έρευνα καταρρίπτει επίσης τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι το θέατρο χρησίμευε ως ουκρανική στρατιωτική βάση. Κανένας από τους μάρτυρες δεν είδε τον ουκρανικό στρατό να επιχειρεί μέσα στο κτίριο. Και κανείς δεν αμφισβήτησε ότι το θέατρο καταστράφηκε από επίθεση ρωσικών αεροσκαφών, η οποία στόχευσε ακριβώς σε πολίτες, καθώς το θέατρο ήταν το μεγαλύτερο καταφύγιο της πόλης και σε αυτό βρίσκονταν αρκετά παιδιά, ανέφερε το AP.


Ειδήσεις σήμερα:

«Σχίσμα» του Πάπα με τη Μόσχα - Αποκάλεσε τον Κύριλλο «παπαδοπαίδι του Πούτιν»

«Καλπάζουν» οι τιμές του αργού πετρελαίου μετά τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία

Νέα πρόκληση Τατάρ: Οι Ελληνοκύπριοι εξοπλίζονται με επιθετικά όπλα για να χύσουν αίμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης